ÖSYM Başkanı Ali Demir, 2010 yılında yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavları’nda (KPSS) kopyaya ilişkin yürütülen soruşturma hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen 2010 KPSS’ye ilişkin soruşturmanın sürdüğünü belirten Demir süreç hakkında değerlendirmelerde bulundu. Demir, kopya tartışmalarının büyük bir kısmının 2010 ve önceki yıllara ait sınavlara ilişkin olduğunu aktararak “Bu konuda savcılıktan bize gelen her türlü talebi, kamuoyundan bize gelen her türlü uyarıyı, ihbarı biz son derece ciddi, titiz olarak alıyoruz. Bunları, gerekli verileri, bilgileri ilgili makamlara iletiyoruz. Fakat tabii ki incelemelerimiz sadece 2010 öncesiyle kalmayacak. 2010 sonraki sınavlarımıza da yeniden kritik bir gözle bakacağız” dedi
Tüm veriler savcılıkta
Sınavlarda herhangi bir olağan dışı durum söz konusuysa bunları yeniden gündeme getirilmesi, haksız kazanımlarla elde edilen hakların geri alınması konusunda çalışmalar yürüttüklerini bildiren Demir, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı pek çok sınavı bu kapsamda inceliyor. KPSS de onlardan bir tanesi, inceleme sürüyor. Biz de bütün desteği veriyoruz. 2010 ağırlıklı olarak. Ama zaman içerisinde başka sınavlarda gündeme gelirse bunları da vermekten mutluluk duyarız” dedi.
41 yıllık arşiv dijitalde
2010’da KPSS’deki bazı belgelerin imha edildiği iddialarını da yalanlayan Demir, “Sınavda yaptığı doğru sayısı, yanlış sayısı ve o sınavın nasıl değerlendirildiğine dair veriler asla kaybolmaz. Son 4 yılda ÖSYM’nin 1974’ten bugüne yaklaşık 41 yıllık arşivi tamamen elektronik ortama taşındı. Şimde takdir tamamen yargıya ait. Gerekeni yaparız” dedi.2012’deki adli yargı sınavında bir olağan dışılık tespit ettiklerini kaydeden Demir, sınavı ÖSYM’nin geçersiz ilan ettiğini hatırlattı. Demir, şunları kaydetti: “Fakat maalesef o günkü yargı bizim iptal kararımızı durdurdu. Pes etmedik. Burada olağan dışı bir durum söz konusu’ dedik. Sonuçlarında olağandışı gelişme olan, yani daha önce sınava girmiş 30 almış, tekrar girmiş 30 almış, 2012 adli yargıda 80 almış, daha sonra yine aynı sınava girmiş 40 almış. Bu olağandışı. Böyle olan sanıyorum 50-60 aday hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Ancak biz Türkiye’nin son yaşadığı paralel yapıyla mücadele ortamındaki biz buna bütün desteği vermek durumundayız.”
Bazılarına yeni sınav sinyali
ÖSYM’de personele talimat verdiğini aktaran Demir, “Bazı sınavlar öncelikli olmak üzere aynı sınavlara farklı zamanlarda girmiş ve olağandışı gelişmeler kaydetmiş olanları çıkarın, bunları yakından inceleyelim ve haksız kazanım varsa bunu tespit edelim. Bazen bu belki yeniden sınava davet etme şeklinde olacak. Bu yasaldır. Sınavlarda 70 bin kamerayla salonları izliyoruz.”dedi.
Komisyon kurulacak
STAR’ın edindiği bilgilere göre sınavları incelemek üzere bir komisyon kurulacak. Bilgi İşlem Dairesi topladığı bilgileri burada sunacak. Kurulan komisyon kararları doğrultusunda sınavlar yeniden kontrol edilecek. Sınavların kontrol edilmesinde adayların daha önce girdiği sınavlar arasındaki puan farkları, kitapçık ve cevap anahtarları arasındaki farklar, kullanılacak. Dikkat çekecek ölçüde ortak yanlışları tespit edilen adaylar ince
lemeye alınacak. Sınav kâğıtlarının imha edilmiş olmasına rağmen 2010 sonrası yapılan sınav kitapçıklarını dijital olarak elinde bulunduran ÖSYM, başta KPSS ve Adli Yargı Sınavlarını ele alacak. Daha sonra ise tüm sınavların incelenmesine başlanacak. ÖSYM elinde 41 yıllık sınav arşivlerini bulundururken hukukçulara göre en fazla 22 yıl geriye kadar inceleme yapılabilir. Ancak ÖSYM’nin kaç yıl geriye kadar inceleme yapacağı netleşmedi.
PARALEL SAVCI KUŞKUSU
KPSS’de soruşturma kronolojisi:
- 2010 eğitim bilimleri sınavına 279 bin 889 kişi öğretmen olmak için girdi. Sınavda, 3 bin 277 aday 100 ve üstü net yaparak rekor kırdı.
- ÖSYM sınavı iptal etti. Yerine Ekim 2010’da sınav tekrarlandı.
- 10-11 Temmuz 2010 tarihinde yapılan KPSS’de soruların çalındığı iddia edildi.
- Yalvaç Cumhuriyet Başsavlığı 31 Ağustos 2010 tarihinde soruşturma başlattı.
- Savcılık, mahkeme kararıyla şüpheli adaylardan bir kısmını dinlemeye aldı.
- Başsavcı Ayhan Gökalp, şüphelileri çağırarak ifadelerine başvurdu.
- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, daha geniş çaplı soruşturma başlatarak Yalvaç’tan ısrarla dosyayı istedi.
- Dosya, yetkisizlik kararı ile 22 Haziran 2011 tarihinde Ankara’ya gönderildi.
- Soruşturma Ankara Başsavcıvekili Şadan Sakınan’a verildi.
- Sakınan olayın üzerinden 4 yıla yakın bir süre geçmesiyle dosyadan el çektirilerek Konya’ya gönderildi.
- Soruşturmaya önce Veli Dalgalı ardından da Yücel Erkman getirildi.