Van-Ýran sýnýrýnda inþa edilen güvenlik duvarýnýn 64 kilometresi tamamlandý
ABONE OL

Ýran ile en uzun sýnýra sahip Van'da, sýnýrdaki güvenlik önlemlerini üst düzeyde tutan güvenlik güçleri, zýrhlý araçlarla yaptýklarý devriye faaliyetleriyle hudut hattýný sürekli kontrol altýnda tutuyor.

Harekete duyarlý sensörler, termal kameralar, gece görüþlü dürbünler ve insansýz hava araçlarýyla teknolojinin tüm imkanlarýný kullanan güvenlik güçleri, tespit ettikleri yasa dýþý faaliyetleri anýnda müdahaleyle engelliyor.

Ýnsansýz hava araçlarý ve optik kulelerle sürekli gözetim altýnda tutulan 295 kilometrelik sýnýr hattýnda ihalesi yapýlan 164 kilometrelik bölümün 64 kilometresinde duvar çalýþmalarý tamamlandý. 7 yüklenici firma tarafýndan sürdürülen çalýþmalarda 283 kilometre de hendek kazýldý.

Sýnýrdaki, haberleþme ve gözetleme olmak üzere 103 elektro optik kuleden 51'i tamamlandý, 52'sine elektrik nakil hattý çekim iþlemleri sürüyor. 72 lego ve 45 monoblok kulenin inþaatýnýn da kýsa süre içinde tamamlanmasýyla toplam 220 kuleden sýnýr hattýnýn sürekli kontrol altýnda tutulmasý planlanýyor.

Ýnþaatý tamamlanan 64 kilometrelik güvenlik duvarýnýn 55 kilometrelik bölümüne iki ve üç sýra þeklinde jiletli tel çekildi.

- "ÇALIÞMALAR HIZLANDI"

Þantiye þefi inþaat mühendisi Menderes Cengiz, AA muhabirine kýþ öncesi çalýþmalarýn hýzlandýðýný söyledi.

Aðrý'dan Hakkari'ye kadar olan sýnýrda çalýþma yürüttüklerini anlatan Cengiz þunlarý kaydetti:

"Hududun güvenliði için çalýþmalar hýzla devam ediyor. Bir yandan hendekler kazýlýyor bir yandan da duvar örülüyor yol ve kule yapýlýyor, tel örgü çekiliyor. Yüzlerce personel ve iþ makinesiyle çalýþmalar yürütülüyor."