Sivrisinekten Koronavirüs bulaşır mı? Uzmanlar açıkladı!
ABONE OL

Yaz aylarının kaçınılmaz durumu olan sivrisinekler bir insandan diğer insana konarak kan emiyor. Sivrisineklerin sıtma bulaştırdıkları biliniyor. Peki koronavirüs için de aynıu şey geçerli mi? Corona virüsü pandemisi için oluşturulan Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu'nda görev alan Prof. Dr. Ateş Kara, sivrisinekten koronavirüs bulaşır mı sorusunu yanıtladı. Koronavirüsün sinekler ve iğnelerinde barınan kan örnekleri ile bulaştığına ilişkin iddialara açıklık getiren Kara yaz dönemi için önemli bilgiler verdi. 

SİVRİSİNEKTEN KORONA BULAŞIR MI?

Prof. Dr. Ateş Kara, kendisine ait sosyal medya sayfasından, sivrisineklerden corona virüsü bulaştığına ilişkin korku ve iddialarla ilgili değerlendirme ve açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Kara, yaptığı korona paylaşımında şu ifadeleri kullandı: 

"SİVRİSİNEKTEN YA DA EV SİNEKLERİNDEN KORONA BULAŞMAZ"

Corona virüsü bugünkü bilgilerimize göre sivrisinekler veya ev sinekleri ile bulaşmıyor. Buna dair resmi bir veri söz konusu değil.

CORONA VİRÜSÜNÜN BULAŞMA RİSKİ HALA AĞIZ, NEFES VE DAMLACIK... 

Esasen olarak konuşurken, öksürürken, hapşırırken ağız ve burnumuzdan çıkarttığımız küçük damlacıklar ile bulaşmakta.

VE ELLERİMİZ...

Ayrıca virüs ile kirlenmiş yüzeylere dokunulma sonrası ellerimiz ile bulaşabilir.

Dünya Sağlık Örgütü de sivrisineklerin ve kenelerin tüm virüs tiplerini taşıyamadığının altını çiziyor.

Bugüne kadar sivrisinekler ve keneler tarafından insanlara koronavirüs bulaştırıldığına dair hiçbir bilgi olmadığına dikkat çeken CDC, koronavirüsün sivrisinek veya kene yoluyla bulaşabilmesi için öncelikle virüsün sivrisinek ve kenelerin içerisinde çoğalabilmenin yolunu bulmuş olması gerektiğini vurguluyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün kesin olarak söylediği şey, sivrisinek ve kenelerin koronavirüs çeşitlerinin hiçbirini bugüne kadar herhangi bir insana bulaştırdığına dair bir vaka örneği bulunmuyor.