Somali Savunma Bakaný: 2011 yýlýnda Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn umudun tükendiði bir anda geliþi iliþkilerde yeni bir sayfa açtý
ABONE OL

Nur, sosyal medya platformu X'te yaptýðý paylaþýmda, Oruç Reis'in Mogadiþu'ya geliþini kutlayarak, "Türk-Somali iliþkilerinde, 2011 yýlýnda Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn umudun tükendiði bir anda Somali'ye umut taþýyan bir uçakla Mogadiþu Havalimaný'na iniþ yapmasýyla yeni bir sayfa açýldý. Aradan geçen 13 yýl içinde bu dostluk daha da derinleþti. O gün taþýnan umutla baþlayan bu dostluk yolculuðu, bugün Türkiye'den gelen umut yüklü bir geminin Mogadiþu Limaný'na demirlemesiyle yeniden anlam kazanýyor." ifadelerini kullandý.

"SOMALÝ ESKÝ ÝHTÝÞAMINA KAVUÞACAK"

Bu süreçte Somali'nin Türkiye'nin taþýdýðý umut ýþýðýyla geleceðe güvenle bakan, bölgesinde iddialý bir ülke olarak yeniden ayaða kalkacaðýný belirten Nur, þunlarý kaydetti:

"Ýnþallah, Oruç Reis ve ona eþlik eden donanmanýn burada yürüteceði çalýþmalarla Somali, eski ihtiþamýna kavuþacak gücü kendisinde daha fazla bularak Afrika'nýn parlayan yýldýzý haline gelecektir. 'Her arayan bulamaz ama bulanlar arayanlardýr!' Ýþte bizler de bu inançla, Somali'yi kalkýndýracak, geleceðe daha büyük bir umutla baktýracak her adýmý aramaya, dostlarýmýzla ortak vizyonumuzu ileriye taþýmak için durmadan çalýþmaya devam edeceðiz. Bir Türk þaire atýfla bir kez daha hatýrlatmak isterim ki, bizim kuvvetimiz bu büyük dünyada yalnýz olmamamýzdýr. Çok þükür ki ayný ekmek, ayný hürriyet, ayný hasret için ölebileceðimiz dostlarýmýz var. Baþta Somali'yi ileriye taþýmak için gece gündüz çalýþan Cumhurbaþkanýmýz Hassan Sheikh Mohamud'a, Somali'ye olan inancýyla her zaman yanýmýzda duran ve bugünkü Somali'nin inþasýnda tarihi ve asýrlar boyu unutulmayacak bir role sahip olan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný Sayýn Recep Tayyip Erdoðan'a ve bugünlere ulaþmamýzda bizlere desteklerini esirgemeyen Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Alparslan Bayraktar, Savunma Bakaný Yaþar Güler ve Somali Petrol ve Maden Kaynaklarý Bakaný Abdirizak Omar Mohamed'e en içten teþekkürlerimi sunarým. Ayrýca, vefasýyla her daim yanýmýzda olan aziz Türk milletine ve sabýrla müreffeh geleceði inþa eden Somali halkýna en derin þükranlarýmý sunmak isterim. Somali'ye ve Türk-Somali kardeþliðine olan inancýmýz daima yaþayacak, her daim yolumuzu aydýnlatacaktýr."

16. YÜZYILDAN KALMA ANLAMLI HEDÝYE

Ayrýca Nur, karþýlama töreni kapsamýnda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Bayraktar'a Osmanlý donanmasýnýn Aden Körfezi'nde deniz yollarýný korurken sergilediði gücü tasvir eden 16. yüzyýldan kalma tablo hediye etti.

Edinilen bilgiye göre, Somali Savunma Bakaný Nur'un, Türkiye'nin Oruç Reis sismik araþtýrma gemisi Türk donanmasý eþliðinde Somali sularýnda görevine baþladýðýnda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakaný Bayraktar'a sunduðu bu tablo, derin ve anlamlý bir mesaj iletiyor.

Ünlü 16. yüzyýl Osmanlý sanatçýsý Matrakçý Nasuh'un eseri olan tablonun Osmanlý sanatýný kutlamaktan öteye geçerek, imparatorluðun Hint Okyanusu'ndaki kudretli varlýðýný ve bölgesel topluluklarýn haklarýný sömürgeci güçlere karþý destekleme kararlýlýðýný gösteriyor.

SOMALÝ ÝLE KALICI BAÐ

Aden Körfezi'ndeki hayati deniz yollarýný koruyan Osmanlý donanmasý imgesinin, bölgenin insanlarýnýn dýþ sömürüden korunmasýnda imparatorluðun üstlendiði rolü yansýttýðý ve Somalililer için bu mirasýn Türkiye ile olan kalýcý bir baðýn gurur verici bir hatýrlatýcýsý olarak yaþadýðý belirtiliyor.

Bunun yaný sýra, Oruç Reis'in Türk donanmasý eþliðinde sefere çýkmasýyla bu ittifakýn ortak deðerler ve bölgesel güvenlik ile refah için karþýlýklý taahhüt temelinde yeniden güç bulduðu söyleniyor.

Bu anýn Somali devlet yönetiminin aktif ve etkin olduðunu, ortaklýklar ve hedeflerinde stratejik öngörü ile yönlendirildiðini gösterdiði ve Bakan Nur'un tabloyu sunmasýnýn yýllar önce baþlatýlan bir mesajý tamamlayarak Türkiye ve Somali arasýndaki tarihi ittifaký ve bölgenin barýþ ve istikrarýný tehdit eden güçlere karþý egemenliði savunma konusundaki süregelen baðlýlýðýný yeniden teyit ettiði ifade ediliyor.