Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý Meteoroloji Genel Müdürlüðü 2024 Yýlý Haziran Ayý Alansal Yaðýþ Raporu verilerinden edinilen bilgiye göre, 1991-2020 dönemi uzun yýllar haziran ayý ortalama yaðýþ miktarý metrekareye 33,6 kilogram olarak hesaplandý.
Geçen yýl haziranda, metrekareye 58,1 kilogram yaðýþ düþtü. Bu sene ayný dönemdeki yaðýþ miktarý ise 11,9 kilogramda kaldý. Yaðýþlarda normaline göre yüzde 65, geçen yýl haziran ayýna göre ise yüzde 80 azalma yaþandý. Türkiye genelinde son 23 yýlýn en düþük haziran ayý yaðýþý gerçekleþti.
Haziran ayý yaðýþlarýnda, Batý ve Orta Karadeniz, Kýrklareli hariç Marmara Bölgesinin tamamý, kýyý Ege, Antalya'nýn doðusu, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay, Gaziantep, Adýyaman, Þanlýurfa, Elazýð, Diyarbakýr ve Bingöl çevrelerinde normaline göre yaklaþýk yüzde 60 azalma görüldü.
Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illeri sahil kesimlerinde haziran ayý yaðýþlarýnda ise yüzde 20'nin üzerinde artýþ kaydedildi.
Bölge geneli yaðýþlarda tüm bölgeler normalinin altýnda yaðýþ aldý, en fazla azalma görülen bölge yüzde 92 ile Marmara Bölgesi oldu.
Ege ve Akdeniz bölgelerinde son 23 yýlýn, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde son 21 yýlýn, Ýç Anadolu Bölgesinde ise son 12 yýlýn en düþük yaðýþý meydana geldi.
Ýl geneli yaðýþlarda en fazla yaðýþ, metrekareye 97 kilogram ile Rize'de, en az yaðýþ ise metrekareye 0,4 kilogram ile Ýzmir'de görüldü.
Haziran ayý yaðýþlarýnda normaline göre en fazla artýþ yüzde 26 ile Hakkari'de, en fazla azalma ise yüzde 98 ile Çanakkale'de gerçekleþti.
Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Ýzmir, Kocaeli, Yalova'da son 64 yýlýn, Adana, Ardahan ve Osmaniye'de son 44 yýlýn, Adýyaman, Aydýn ve Kütahya'da son 23 yýlýn, Manisa'da son 22 yýlýn, Amasya, Balýkesir, Bartýn, Bolu, Çankýrý, Çorum, Düzce, Eskiþehir, Ýstanbul, Karabük ve Kastamonu'da son 21 yýlýn en düþük yaðýþý kayýtlara geçti.
Türkiye genelinde yaðýþlý gün sayýsý 1991-2020 ortalamasýnda 6,5 gün olarak hesaplanýrken, haziranda ortalama 3,4 gün oldu.
Haziranda yaðýþlý gün sayýsý, Ege Bölgesinin orta ve kýyý kesimiyle Antalya'nýn batýsý, Adana'nýn güneyi, Gaziantep, Kilis ve Kahramanmaraþ çevrelerinde 3 günün altýna düþtü. Doðu Anadolu'nun kuzey ve doðu kesimleriyle Doðu Karadeniz çevrelerinde 10-15 gün aralýðýnda görüldü.
Marmara Bölgesi'nde haziran ayý yaðýþlarý metrekareye 3,4 kilogram olarak hesaplandý. Yaðýþlarda hem normale hem de geçen yýla göre yüzde 92 azalma kaydedildi.
Ege Bölgesi'nde metrekareye 4,9 kilogram olarak gerçekleþen haziran ayý yaðýþý, normale göre yüzde 81, geçen yýla göre yüzde 93 düþtü.
Akdeniz Bölgesi'nde ise metrekareye 6,4 kilogram düþen yaðýþlar, normale göre yüzde 70, geçen yýla göre yüzde 87 azalma gösterdi.
Ýç Anadolu Bölgesi'nde haziranda düþen yaðýþ miktarý metrekareye 15,6 kilogram olarak hesaplandý. Bölgedeki yaðýþlar normale göre yüzde 57, bir önceki yýlýn ayný ayýna göre yüzde 79 azaldý.
Haziranda Karadeniz Bölgesi'ne metrekareye 23,1 kilogram yaðýþ düþtü.
Doðu Anadolu Bölgesi'nde de haziran ayý yaðýþlarý metrekareye 14,7 kilogram olarak hesaplandý. Yaðýþlar normale göre yüzde 50, geçen yýlýn ayný ayýna göre yüzde 61 azalma gösterdi.
Güneydoðu Anadolu Bölgesi'nde haziranda düþen yaðýþ miktarý metrekareye 2,3 kilogram olarak gerçekleþti.