Son durum kamuoyuyla paylaþýlacak! Zirve yarýn baþlýyor
ABONE OL

Bakanlýktan yapýlan yazýlý açýklamaya göre, 2-4 Mayýs'ta Hacettepe Üniversitesi Tunçalp Özgen Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleþtirilecek zirve, Bakanlýðýn himayelerinde, Türkiye Akýllý Ulaþým Sistemleri Derneði (AUS Türkiye) tarafýndan düzenlenecek.

Bakan Uraloðlu'nun açýlýþýný yapmasý beklenen zirvede, ulaþým sistemlerinde geliþtirilen projeler, bu konuda gelinen son nokta ve geleceðe dönük planlamalar ele alýnacak.

Uraloðlu, konuya iliþkin deðerlendirmesinde, akýllý ulaþým sistemleri ile ilgili Bakanlýk olarak önemli yatýrým ve projeler gerçekleþtirdiklerini belirtti.

Akýllý ulaþým sistemlerini, yerli ve milli sistemlerle dünya standartlarýna taþýdýklarýna iþaret eden Uraloðlu, "Türksat tarafýndan geliþtirilen Kooperatif ve Akýllý Ulaþým Sistemleri (K-AUS) Test ve Uygulama Koridoru ile AUS Merkez Yazýlým IoT Platformu'nun yaný sýra Uydu Destekli Ulusal Akýllý Ulaþým Sistemleri Otomasyon Projesi'nin geldiði son durumu da kamuoyu ile paylaþacaðýz." ifadelerini kullandý.

Uraloðlu, Türksat 5B uydusu ile ulaþým sektörlerinin birbiriyle entegrasyonunun saðlandýðýna iþaret ederek, kara araçlarý baþta olmak üzere yeni nesil ulaþým teknolojilerinde kullanýlan araçlarýn iletiþiminin Türksat uydularý ile kesintisiz hale getirilmesi amaçlanan projede yerli ve milli uydu haberleþme teknolojilerinin geliþtirilmesinin ve AUS alanýnda kullanýmýnýn yaygýnlaþtýrýlmasýnýn da hedeflendiðini kaydetti.

- "KARA YOLLARININ ETKÝN KULLANIMI ÝLE ULAÞIMDA SÜRDÜRÜLEBÝLÝRLÝK SAÐLANACAK"

Kooperatif ve Akýllý Ulaþým Sistemlerine Yönelik Merkezi Yazýlým Platformu Geliþtirilmesi Projesi kapsamýnda ilk olarak Ýstanbul'da "K-AUS Test ve Uygulama Koridoru" uygulamasýnýn baþlatýlmasýný planladýklarýný bildiren Uraloðlu, þu ifadeleri kullandý:

"Karayollarý Genel Müdürlüðü Ana AUS Merkezi'nde ise kurulacak sistemlerin yazýlým altyapýsýný oluþturacak Akýllý Ulaþým Sistemleri Merkezi Yazýlým Platformu ve mobil uygulamasý da devreye alýnacak. Proje kapsamýnda sinyalizasyon, kamera, araç algýlayýcý sistemler ve simülasyon yazýlýmlarý da kurulacak. Merkez ve bölge sistem donanýmlarý ile kontrol odalarýnýn altyapýsý da yine Türksat tarafýndan tamamlanacak."

Uraloðlu, 30 kilometrelik Hasdal-Ýstanbul Havalimaný yolunda K-AUS Test ve Uygulama Koridoru'nun kurulacaðýný bildirerek, bunu gelecek yýlýn sonunda hizmete almayý planladýklarýný kaydetti.

K-AUS uygulamalarý ile akýllý ulaþým ekosisteminin asli unsurlarý olan araç, altyapý ve merkez arasýndaki iþbirliðinin geliþtirilerek kara yolu ulaþýmýndaki kapasite ve performansýn da artacaðýna dikkati çeken Uraloðlu, "Kara yollarýnýn etkin kullanýmý ile ulaþýmda hareketlilik ve sürdürülebilirlik saðlanacak. Dünyada sayýlý olan proje ile Türkiye, akýllý ulaþým sistemlerinde dünya teknolojilerini de yerli ve milli imkanlarla yakalayacak." deðerlendirmesinde bulundu.

  • AUS Test Koridoru
  • Uydu Destekli Otomasyon
  • Ulusal IoT Platformu