Sözde seçim planýna sert tepki: PKK yabancý, sýnýrlarý aþan, gaspçý, iþgalci bir yapý
ABONE OL

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçleri Koalisyonunun (SMDK) Kürt bileþenlerinden Baðýmsýz Kürt Rabýtasý üyesi Aynularaplý Ýsa, terör örgütü PKK/YPG'nin iþgali altýndaki bölgelerde planladýðý sözde seçimi AA muhabirine deðerlendirdi.

Ýsa, terör örgütünün kendisini "özerk yönetim" adý altýnda pazarlayarak gelecekte Suriye'nin 3'e bölünmesi planýna hizmet ettiðini düþündüðünü dile getirdi. Suriyeli siyasetçi Ýsa, "Bu projeler, Kürt halkýnýn çýkarlarýndan çok uzak, yabancý projelerdir. Biz Suriye halkýnýn bir parçasýyýz. Suriye topraklarýnýn ve halkýnýn birliðine inanýyoruz. Tüm milliyetlere, Kürtlere, Türkmenlere, Süryanilere saygý gösterilmedikçe Suriye'de demokrasi kazanýlamaz, insan haklarý tesis edilemez." dedi.

2011'de Ulusal Kürt Konseyi (ENKS) kurulduðunda kurucu üyelerden biri olduðunu hatýrlatan Ýsa, 2013 yýlýnda ENKS Aynularap ilçe ofis baþkanlýðý görevini yaptýðýný söyledi.

Ýsa, PKK/YPG tehditleri üzerine ve Aynularap'ýn terör örgütü DEAÞ tarafýndan ele geçirilmesinden 7 ay önce Türkiye'ye sýðýndýðýný anlattý.

- "KÜRTLER KENDÝLERÝNÝ DEVRÝMÝN BÝR PARÇASI OLARAK GÖRDÜLER"

Terör örgütü PKK'nýn, Türkiye-Suriye sýnýrlarýný karýþtýrmak amacýyla dönemin lideri Hafýz Esed tarafýndan desteklendiðini ifade eden Ýsa, "Devrim ve muhalefet içindeki bazý gençler, PYD ile PKK'nýn iki farklý parti olduðunu sanýyorlar. PKK'nýn Suriye dýþýnda, PYD'nin ise Suriye içinde olduðunu düþünüyorlar. Yanlýþ bir anlayýþ." diye konuþtu.

Hafýz Esed'in Kürt muhalefeti bastýrmak için PKK'ya Suriye ve Lübnan'da destek verip kamplar açtýðýný anlatan Ýsa, rejimin lideri Beþþar Esed'in de Kürt gençlerin Suriye devrimiyle etkileþimlerini engellemek için PYD/PKK'ya alan açtýðýnýn altýný çizdi.

Kürt gençlerinin Suriye'deki halk hareketini ilk destekleyenler arasýnda olduðunu söyleyen Ýsa, "Kürtler kendilerini devrimin bir parçasý olarak gördüler. O zamanlar Kürt partilerinin sayýsý 15'i geçmiyordu. Kürt partileri devrimin baþýnda çoðunlukla Suriye halkýnýn yanýnda yer aldý." ifadelerini kullandý.

Ýsa, bunun üzerine Esed rejiminin PYD/PKK ile iþbirliði yaptýðýna dikkati çekerek þunlarý kaydetti:

"Süleymaniye'ye baðlý ünü kötü olan Dukan kasabasýnda anlaþma yapýldý. Toplantýya Ali Memlük, PKK temsilcilerinden Cemil Bayýk ve Ýran Devrim Muhafýzlarý istihbaratýndan komutanlar katýlmýþtý. 2011'de, Kürt Ulusal Konseyi partileri rejimle iþbirliðini reddettikten sonra PKK, devrimci hareketini baþlangýçta sopalarla, sonra suikastler, cinayetler ve hapis yoluyla sürdü."

Terör örgütünün Suriye'de insanlarýn ekmekleriyle oynadýðýný, çocuklarýný kaçýrarak silah altýna aldýðýný dile getiren Ýsa, sözlerini þöyle sürdürdü:

"PKK bu uygulamalarla fiili durum dayattý. Bölgede yaþayan insanlar, bu þekilde onlara katýlmak zorunda býrakýldý. PKK sýnýrlarý aþan, ulusal ve milli bir davasý olmayan bir örgüttür. Bazýlarý ayýrým yapmadan onlarý Kürt güçleri olarak adlandýrýyor. Katýlmýyoruz. Tek amaçlarý Suriye coðrafyasýný karýþtýrmak, bölgeleri Araplardan, Kürtlerle deðiþtirmek"

- "PYD'YÝ YÖNETENLER PKK'NIN ÝLERÝ KADROLARIDIR"

Ýsa, PKK'nýn Suriye'de PYD adýyla anýlmasýnýn, ABD'nin oyunlarýndan biri olduðunu belirterek, PYD'nin saflarýna Kürtleri, Araplarý ve Ermenileri alarak meþruiyet kazanmayý amaçladýðýný vurguladý.

ABD'nin PYD/PKK'yý "yerel bir Kürt partisi" haline getirmek istediðini söyleyen Ýsa, "Ama biliyoruz ki, PYD'yi yönetenler PKK'nýn ileri kadrolarýdýr. Yerel meclisler ve hükümet baþkanlarý gibi kalan tüm yapýlar etkisiz durumda. Aynularab'daki (Kobani) yönetici sayýsý 3 ila 4 kiþiyle sýnýrlý, Kamýþlý'da da durum ayný." deðerlendirmesini yaptý.

"Sözde seçimi, 'özerk yönetimi' ve seçime katýlan partileri tanýmadýklarýný" ifade eden Ýsa, "PKK yabancý, sýnýrlarý aþan, gaspçý, iþgalci bir yapý. Bu gayrimeþru otoriteye muhalefet rolünü oynamak istemiyorum. Bir tabanlarý yok ve silah gücüyle varlar." ifadelerini kullandý.

Ýsa, seçime katýlan partilerin hepsinin PYD/PKK'ye baðlý olduðunu vurgulayarak "Gerçekte bunlar aile projeleri hatta tek kiþilik partiler. Kobani'de veya Kamýþlý'da herhangi birine sorsanýz kimse tanýmaz bilmez. PKK, bu partilere ayda 2000 ila 2 bin 500 dolar arasýnda destek veriyor." dedi.

Ýsa, Kürt halkýnýn en büyük temsilcisi ENSK'nin, tertiplenen seçime katýlmayý reddettiðini ve Suriye halkýnýn bileþenleriyle oynamayý reddettiðini vurguladý.

Terör örgütü PKK/PYD'nin, Araplarýn yoðun olduðu bölgelere yayýlmak istediðini, Araplarýn çoðunlukta olduðu Deyrizor'a bu yapýnýn hükmetmesinin kabul edilemez olduðunu anlatan Ýsa, Suriye'deki Kürt halkýnýn yaþadýðý sorunun, Suriye halkýnýn kabul edeceði genel çözüm baðlamýndan ayrý tutulamayacaðýný dile getirdi.

Ýsa, "Suriye halkýnýn ve topraklarýnýn birliðine inanýyoruz. Ayný zamanda demokrasi ve sivil barýþ saðlanmadan da Kürt halkýnýn ulusal haklarý saðlanamaz." diye konuþtu.

Terör örgütünün Suriye'de siyasi bir temizliðe giriþtiðine iþaret eden Ýsa "Devrim yanlýsý olan herkese karþý savaþ açýp rejimle iþbirliði yapýyorlar." ifadesini kullandý.

- "KÜRT HALKININ ULUSAL HAKLARI, DEMOKRASÝ VE BARIÞ OLMADAN ELDE EDÝLEMEZ"

Suriye'nin Fýrat'ýn doðusunda zorla silah altýna alma uygulamasý nedeniyle Kürtlerin büyük oranda göçe zorladýðýný belirten Ýsa, Suriye'de tek çözümün Birleþmiþ Milletler Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayýlý kararýna baðlý kalmak olduðunu vurguladý.

Ýsa sözlerine þöyle tamamladý:

"Kürt halkýnýn ulusal haklarý, demokrasi ve barýþ olmadan elde edilemez. Ayný zamanda, tüm milletlerin haklarý verilmedikçe ve tüm azýnlýklara Kürtlere, Türkmenlere ve Asurilere saygý gösterilmedikçe Suriye'de demokrasi ve insan haklarýnýn kazanmasý mümkün deðildir."

Suriye'de iþgal ettiði topraklarda sözde yerel seçim yapmayý planlayan terör örgütü PKK/YPG, Türkiye'nin bölgede terör devleti kurulmasýna izin verilmeyeceði uyarýlarýnýn ardýndan, sözde seçimi aðustosa ertelemek zorunda kalmýþtý.