Suriye'de yaþanan son olaylar... MSB kaynaklarý: Türkiye'ye yönelik yapýlan bu eylemlere hiçbir þekilde izin verilmeyecek
ABONE OL

Milli Savunma Bakanlýðý (MSB), Irak'ýn ve Suriye'nin kuzeyi dahil yürütülen operasyonlarda son bir haftada 57 teröristin etkisiz hale getirildiðini bildirdi.

MSB Basýn ve Halkla Ýliþkiler Müþaviri Tuðamiral Zeki Aktürk, bakanlýkta düzenlediði basýn bilgilendirme toplantýsýnda, Türk Silahlý Kuvvetlerinin (TSK) son bir asrýn en kapsamlý ve en etkili faaliyetlerini gerçekleþtirdiðini, tüm tehdit ve tehlikelere karþý mücadelesine kararlýlýkla devam ettiðini belirtti.

Aktürk, terörle mücadele operasyonlarýna iliþkin, "Irak ve Suriye'nin kuzeyinde icra edilen baþarýlý operasyonlarla, 57'si son bir haftada olmak üzere bu yýlýn baþýndan itibaren 1327 terörist etkisiz hale getirilmiþtir." ifadesini kullandý.

Irak'ýn kuzeyindeki Metina, Gara, Hakurk, Kandil ve Asos'ta bulunan terör hedeflerine yönelik dünkü hava harekatýna da deðinen Aktürk, "Hava harekatýyla içerisinde sorumlu düzeyde teröristlerin de bulunduðu deðerlendirilen maðara, sýðýnak, barýnak, depo ve terör örgütünün kullandýðý tesislerden oluþan 37 hedef baþarýyla imha edilmiþtir. Ýcra edilen hava harekatýnda azami oranda yerli ve milli mühimmat kullanýlmýþtýr. Hedeflerdeki etki kýymetlendirmesi devam etmektedir." dedi.

- 63 BÝN 433 KÝÞÝNÝN SINIRDAN YASA DIÞI GEÇMESÝ ÖNLENDÝ

Tuðamiral Aktürk, hudutlarýn, tesis edilen kademeli güvenlik sistemiyle uluslararasý standartlarda korunduðuna vurgu yaparak, "Son bir hafta içerisinde, 9'u terör örgütü mensubu olmak üzere 328 þahýs yakalanmýþ, 1 Ocak'tan bugüne kadar yasa dýþý yollarla geçmeye çalýþýrken yakalananlarýn sayýsý 6 bin 29 olmuþtur. Son bir haftada engellenen 1216 þahýs ile birlikte bu yýl içerisinde engellenen kiþi sayýsý da 63 bin 433'e ulaþmýþtýr." þeklinde konuþtu.

- BÖLGESEL VE KÜRESEL BARIÞA KATKILAR

Türk Silahlý Kuvvetlerinin ikili iliþkiler ve uluslararasý misyonlar çerçevesinde bölgesel ve küresel barýþ ve istikrara katký saðlamayý da sürdürdüðünü belirten Aktürk, þunlarý kaydetti:

"Sayýn Bakanýmýz, 2 Temmuz'da Ankara'ya resmi ziyarette bulunan Suudi Arabistan Savunma Bakanýný aðýrlamýþ, 3 Temmuz'da ise Tunus'un Ankara Büyükelçisini kabul etmiþtir. Sayýn Bakanýmýz, NATO'nun 75'inci kuruluþ yýl dönümü münasebetiyle 9-11 Temmuz tarihleri arasýnda Washington'da icra edilecek 'Devlet ve Hükümet Baþkanlarý Zirvesi'ne katýlacak olan Sayýn Cumhurbaþkanýmýza refakat edecektir."

Aktürk, Türkiye ile Yunanistan arasýnda "Güven Artýrýcý Önlemler 2024 Yýlý Uygulama Planý" kapsamýnda, Donanma Komutaný Koramiral Kadir Yýldýz'ýn 8-9 Temmuz tarihlerinde Yunanistan Donanma Komutaný'ný ziyaret etmesinin planlandýðý bilgisini verdi.

Ýsrail'in Filistin'e yönelik saldýrýlarýna da deðinen Aktürk, þöyle devam etti:

"Çoðunluðu bebek, çocuk, kadýn olmak üzere yaklaþýk 38 bin Filistinlinin ölümüne sebep olan Ýsrail, vahþi saldýrýlarýna, toplu katliamlarýna ve iþgallerine devam etmektedir. Masum Filistin halkýnýn çýðlýklarý tüm dünya tarafýndan hala duyulmamakta ve görmezden gelinmektedir. Ýsrail'in saldýrýlarýný bölgeye yayma giriþimleri ciddi tehdit oluþturmaktadýr. Çatýþmalarýn bölge ülkelerine yansýmasýnýn hiç kimsenin yararýna olmayacaðý ve durumu daha karmaþýk hale getireceði açýktýr. Uluslararasý barýþ ve güvenliði korumakla görevli kurumlarý, Filistin meselesinin çözümü ve bölgede sükunetin tesis edilmesi için bir kez daha üzerlerine düþen sorumluluðu yerine getirmeye çaðýrýyoruz."

- EÐÝTÝM VE TATBÝKATLAR

Tuðamiral Aktürk, Deniz Kuvvetleri Komutanlýðýna ait TCG Yüzbaþý Güngör Durmuþ akaryakýt gemisi ve TCG Akçay mayýn avlama gemisi ile Romanya Deniz Kuvvetlerine ait Alexandru Axente mayýn tarama gemisi ve Bulgaristan Deniz Kuvvetlerine ait Struma mayýn avlama gemilerinden oluþan Mayýn Karþý Tedbirleri Karadeniz Görev Grubu'nun (MCM BLACK SEA) 2 Temmuz 2024-2 Ocak 2025 arasýnda 6 ay süreyle Türkiye'nin komutasýnda görev yapacaðýný söyledi.

Japonya'dan dönüþ seyrine devam eden TCG Kýnalýada korvetinin, Filipinler'in ardýndan Singapur'a liman ziyareti gerçekleþtirdiðini aktaran Aktürk, "Korvetimiz, bugün bir sonraki liman olan Sri Lanka'ya seyre baþlayacak, 9-11 Temmuz tarihleri arasýnda Sri Lanka'nýn Kolombo limanýný ziyaret edecektir." dedi.

Aktürk, 28 Haziran'da NATO Geliþtirilmiþ Hava Polisliði görevi çerçevesinde Romanya'da konuþlu Birleþik Krallýða ait uçaklar ile Hava Kuvvetleri Komutanlýðýna ait F-16 uçaklarýnýn Batý Karadeniz'de eðitim görevi yaptýðýný ifade etti.

- DOÐAL AFETLE MÜCADELE

Türk Silahlý Kuvvetlerinin, insani yardým faaliyetleri ile orman yangýnlarý baþta olmak üzere afetlerle mücadeleye ilgili kurumlarla tam bir koordinasyon içerisinde destek vermeye devam ettiðini belirten Aktürk, "Rezerv Güç kapsamýnda, bugüne kadar 6 ayrý yerde meydana gelen orman yangýnlarýnýn söndürülmesine 17 helikopter ile 627 sorti icra edilerek destek saðlanmýþtýr. 27 Haziran'da Hava Kuvvetlerimize ait C-130 uçaðýmýz ile Suudi Arabistan'ýn Mekke ve Cidde þehirlerinde yoðun bakým servislerinde yatan 13 vatandaþýmýz ve 6 refakatçisi ülkemize getirilmiþtir." diye konuþtu.

Aktürk, yerli ve milli savunma sanayinin yüksek teknoloji ürünleriyle donatýlan TSK'nýn imkan ve kabiliyetlerinin her geçen gün daha da arttýðýna dikkati çekerek, "Kara Kuvvetleri Komutanlýðýmýzca, muhtelif miktarda OMTAS Kuleli Zýrhlý Tanksavar Aracý ve Seyyar Havan Tespit Radarýnýn muayene ve kabul faaliyetleri tamamlanmýþtýr." bilgisini verdi.

Tuðamiral Aktürk, bedelli askerlik tutarýnýn, daha önce yapýlan düzenleme ile memur maaþ katsayýsýndaki artýþ oranýna sabitlendiðini ve miktar konusundaki belirsizliðin ortadan kaldýrýldýðýný hatýrlatarak, "Hazine ve Maliye Bakanlýðýnca 2024 yýlý ikinci altý ayý için bedelli askerlik tutarýna iliþkin bilgilendirme 'Mali ve Sosyal Haklar' genelgesi yayýnlandýktan sonra yapýlacaktýr." dedi.

SURÝYE'DE YAÞANAN SON OLAYLAR

Bakanlýk kaynaklarý, basýn bilgilendirme toplantýsýnda gazetecilerin sorularýný yanýtladý.

Suriye'de Türkiye aleyhine yaþanan olaylarla ilgili sorular üzerine kaynaklar, þunlarý kaydetti:

"Suriye'de meydana gelen ve Türkiye aleyhinde faaliyet gösteren bazý unsurlarca yürütülen provokatif eylemler dikkatle takip edilmiþ ve edilmektedir. Bu eylemlere yönelik gerekli önlemler alýnmýþtýr. Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik yapýlan bu eylemlere hiçbir þekilde izin verilmeyecektir. O gün yaþanan olaylar bittikten ve kontrol altýna alýndýktan sonra akþam saatlerinde sanki olaylar yeni baþlamýþ ve devam ediyormuþçasýna sosyal medyadan yoðun paylaþýmlar yapýlmýþtýr. Bunun için sosyal medya üzerinden yapýlacak provokasyonlara özellikle dikkat edilmesi önem arz etmektedir. Þu an Suriye harekat alanlarýmýzda herhangi olumsuz bir durum yoktur."

- SURÝYE ÝLE ÝLÝÞKÝLER

Bakanlýk kaynaklarý, Türkiye ve Suriye arasýndaki son açýklamalar sonrasý sahadaki son duruma iliþkin, "Türkiye, meþru müdafaa hakký kapsamýnda topraklarýna yönelik terör saldýrýlarýný ve tehditlerini bertaraf etmek, hudutlarýný korumak ve Suriye kuzeyinde adeta oldubittiye getirilerek bir terör koridorunun kurulmasýný engellemek için Suriye'de bulunmaktadýr. Türkiye, Suriye'de terörün yok edilmesini ve toprak bütünlüðünün saðlanmasýný, siyasi istikrarýn yeniden tesisini ve Suriye halkýnýn huzur ve güven içinde yaþamasýný arzu etmektedir." deðerlendirmesini yaptý.

Türk Silahlý Kuvvetlerine 25 bin uzman erbaþ temininde baþvuru sayýsýna iliþkin soru üzerine kaynaklar, "Kara Kuvvetleri Komutanlýðý 2024 Yýlý (2024-2 Dönem) Uzman Erbaþ Temini kapsamýnda, 3-30 Haziran arasýnda 115 bin 883 adayýn baþvurusu alýnmýþ, adaylarýn deðerlendirme süreci devam etmektedir. Bu rakam talebin neredeyse 5 katýna tekabül etmektedir. Müteakip süreç, yazýlý sýnav, fiziki yeterlilik testi, mülakat, saðlýk muayene iþlemleri, güvenlik soruþturmasý ve arþiv araþtýrmasý iþlemleri ile sýnýflandýrma aþamalarýndan oluþmaktadýr." yanýtýný verdi.

- SUUDÝ ARABÝSTAN SAVUNMA BAKANI'NIN ZÝYARETÝ

Bakanlýk kaynaklarý, Suudi Arabistan Savunma Bakaný Halid bin Selman Al-Suud'un Ankara ziyaretinin detaylarýna iliþkin sorular üzerine, "Suudi Arabistan, bölgemizin önemli bir aktörüdür. Suudi Arabistan ile askeri iliþkileri ve savunma sanayi alanlarýnda iþbirliðini geliþtirmeye önem veriyoruz. Suudi Arabistan'ýn '2030 Vizyonu' kapsamýnda kendi yerli üretimini artýrma hedefi doðrultusunda müþterek projeler üzerinde çalýþmayý arzu ediyoruz. Suudi Arabistan Savunma Bakaný Halid Bin Selman Al-Suud'un ülkemizi ziyareti ikili iliþkilerimizi tüm yönleriyle ele alma ve bölgesel konularda görüþ alýþveriþinde bulunma imkaný yaratmýþtýr." þeklinde konuþtu.

TSK ile ilgili bazý kanunlarda yapýlan deðiþiklerin neler getirdiðine dair sorularý da yanýtlayan kaynaklar, þöyle devam etti:

"Bu düzenlemelerin çoðu uyum kapsamýnda daha önce yönetmelik ile düzenlenen hususlarýn kanunla düzenlenmesinden ibarettir. Yeni olarak ilgili kanunlara eklenen hususlardan önem arz eden birkaçýndan bahsedecek olursak, Türk Silahlý Kuvvetleri personelinin kimlik, görev veya faaliyetlerinin, radyo, televizyon, internet, sosyal medya ve benzeri vasýta yoluyla yayýnlanmasý veya açýklanmasýyla oluþabilecek güvenlik zafiyetinin önüne geçilmesi amaçlanýyor. Uyarma, kýnama, hizmete kýsmi süreli devam disiplin cezalarýnýn iliþik kesme iþlemine esas teþkil etmesi durumunda mahkemelerce denetlenebilmesine imkan saðlanýyor.

Uzman çavuþlarýmýzýn görev ihtiyacýndan dolayý kullanamadýklarý yýllýk izinlerini subay ve astsubaylarda olduðu gibi 60 günü geçmemek üzere müteakip sene içinde kullanabilmeleri saðlanýyor. Milli Savunma Bakanlýðý kadro ve kuruluþunda görev yapan uzman erbaþlar ile sözleþmeli erbaþ ve erlerin baþta görevde baþarýsýz olma, intibak edememe ve kendilerinden istifade edilememe halleri olmak üzere sözleþme fesih nedenlerinin ve bu hallerde uygulanacak yaptýrýmlarýn kanunla düzenlenmesi saðlanýyor."

- TASARRUF TEDBÝRLERÝ

Bakanlýk kaynaklarý, tasarruf tedbirleri kapsamýnda SOLOTÜRK ve Türk Yýldýzlarýnýn milli bayramlarda gerçekleþtirdiði gösteri uçuþlarýnýn iptal edilip edilmediðine dair sorulara þu yanýtý verdi:

"Yurt dýþý hava gösterileri mevcut programda planlandýðý gibi icra edilecektir. 20 Temmuz'da KKTC'de Türk Yýldýzlarý, 30 Aðustos Zafer Bayramý münasebetiyle Ankara'da Türk Yýldýzlarý, Ýstanbul'da SOLOTÜRK uçuþlarý icra edilecektir. 29 Ekim Cumhuriyet Bayramý törenleri Cumhurbaþkanlýðý programýna göre planlanmaya devam etmektedir. Yurt içinde yukarýda yazýlý olanlar haricinde uçuþlar icra edilmeyecektir."