Tatar: Kýbrýs'ta iki devlet temelinde bir anlaþma kaçýnýlmaz
ABONE OL

Tatar, Birleþmiþ Milletler (BM) 78. Genel Kurulu temaslarý kapsamýnda bulunduðu New York'ta, AA muhabirine açýklamalarda bulundu.

Her yýl BM Genel Sekreterliðinin toplantýlarýna katýldýklarýný belirten Tatar, "Buralarda hep Rum-Yunan ikilisinin propagandasýný sürdürmüþler, 60 yýldýr bizim bu feryadýmýza bir adalet bulamamýþlar. Kýbrýs'ta iki ayrý halkýn olduðunu herkes biliyor." ifadesini kullandý.

Tatar, Ada için dünyaya Türkiye'nin desteðiyle yeni bir siyaseti anlattýklarýna iþaret ederek, Güney Kýbrýs Rum Yönetimi'nin (GKRY) tek taraflý bir kararla Avrupa Birliði'ne (AB) alýndýðýný dile getirdi.

Kýbrýs Türklerinin tarihsel olarak da ayrý bir halk olduðunu dile getiren Tatar, "Kýbrýslý' diye bir millet yok, Kýbrýs'ta ya Türksün ya da Rumsun. Bu böyledir, böyle de devam ediyor. Bunlarý anlattýðýmýzda hak verenler de var." deðerlendirmesinde bulundu.

Tatar, Kýbrýs'ýn gerçeklerine baðlý olarak çaðrýlarýný devam ettireceklerinin altýný çizerek, "Yeni siyaset, iki devlet temelinde, iki ayrý halkýn egemen eþitliði, eþit uluslararasý statüsü temelinde bir anlaþma kaçýnýlmaz hale gelmiþtir." dedi.

AB'nin son raporunda, Türkiye'ye haksýzlýk yapýldýðýný ve "Kýbrýs'ýn gerçekleriyle alakasýz" ifadesi bulunduðunu belirten Tatar, "Gerçek þu; Kýbrýs'ta iki ayrý devlet var." diye konuþtu.

Tatar, Türkiye'nin garantörlüðünün ortadan kaldýrýlmak isteneceði hiçbir çözümün ve Ada'da federatif sistemin kabul edilmeyeceðini de vurguladý.

Bundan sonra Kýbrýs Türklerinin, "kendi devletlerinin ortadan kaldýrýlmasýný" kabul etmeyeceðini bildiren Tatar, sorunlarýn ancak "kazan- kazan" anlayýþýyla çözülebileceðini söyledi.

Tatar, AB'nin enerji meselelerini çözmek için birbirine "baðlý" olduðunu belirterek, GKRY'nin coðrafi uzaklýk nedeniyle de bunun dýþýnda kaldýðýný kaydetti.

Bölgesel istikrarýn daha iyi bir noktaya gelmesinin herkesin faydasýna olacaðýný belirten Tatar, "inatla" KKTC gerçeðini kabul etmeyenlerin bölgedeki uzlaþmanýn önünü týkadýðýný ifade etti.

Tatar, KKTC'nin Türkiye ile olan iliþkilerinden çok memnun olduðuna dikkati çekerek, "Ben hep geleceðe umutla baktým bundan sonra da bu böyle olacaktýr." dedi.

Türkevi'nin 13'üncü katýnýn KKTC'ye tahsis edildiðini ve burada görüþmelerin gerçekleþtiðini anlatan Tatar, "Bütün bunlar, KKTC'nin gücüne güç katmaktadýr." ifadesini kullandý.

ABD ve Fransa'nýn, Rum tarafýný silahlandýrmasýnýn Doðu Akdeniz'de çok olumsuz etkileri olabileceðini belirten Tatar, Türkiye, Yunanistan ve Ýngiltere'nin Kýbrýs'ýn garantörleri olduðunu ve bu garantörlerden herhangi birinin onaylamadýðý bu iliþkilerin gayrimeþru olduðuna inandýðýný söyledi.

Tatar, KKTC'de hizmete giren yeni havalimanýnýn yýllýk 10 milyon yolcuya hizmet verecek kapasitesi bulunduðunu ve su projesinden sonra bölgede yapýlan ikinci büyük proje olduðunu belirtti.

KKTC'nin tüm ambargolara raðmen önemli baþarýlar elde ettiðini vurgulayan Tatar, þunlarý söyledi:

"Bu baþarýlarla devlet olarak kurumsal yapýsýyla, her türlü iradesiyle artýk Kýbrýs'ta iki devletli çözümün parçasý olabilecek bir pozisyona gelmiþtir. Bu önemlidir. Ýki devletli çözüm bizim için gerçekten çok daha emindir, çok daha güvenlidir. Aksi takdirde çok büyük risklerle karþý karþýya kalabileceðimizden iki devletli çözümden hiçbir zaman geri adým atmamamýz lazým."

Tatar, KKTC'nin egemen ve baðýmsýz bir devlet olduðunun altýný çizerek, "1974'te düzenlenen Kýbrýs Barýþ Harekatý'yla çizilen sýnýrlar bizlerin namusudur, haysiyetidir. Bu sýnýrlardan asla taviz vermeyiz, veremeyiz." dedi.

- PÝLE'DE 500'DEN FAZLA KIBRIS TÜRKÜ YAÞIYOR

Tatar, Pile'deki Kýbrýs Türklerinin, KKTC'ye daha rahat gidip gelmesi için Pile-Yiðitler Yolu Projesi konusunda 25 yýldýr çalýþtýklarýný ve bu projeyi baþlattýklarýný anlattý.

Pile'den Rum tarafýndaki Larnaka þehrine kadar yollar yapýldýðýný, evler inþa edildiðini, Ada'daki baþka bir ara bölgede alýþveriþ merkezi yapýldýðýný ancak buna kimsenin ses çýkarmadýðýný belirten Tatar, BM Barýþ Gücü'nün KKTC'nin yol projesinde ise her türlü engeli çýkardýðýný kaydetti.

Tatar, Pile'de 500'den fazla Kýbrýs Türkünün yaþadýðýný ve bu yol projesini Türkiye'nin de desteðiyle yapmaya kararlý olduklarýný dile getirerek, þöyle devam etti:

"O insanlarýn kendi bölgelerine gitmelerine gelmelerine engel olmak da hangi insani yaklaþýma uygundur, onu artýk kamuoyu söyleyecektir. Buna engel olmamalarý lazým çünkü bu insani ihtiyaçtan dolayý yapýlacak olan bir yoldur. Bizim ne birinin topraðýnda gözümüz var ne de bir toprak gasbý için bu çalýþmalar yürütülmüþtür. Sulh yoluyla bu iþin çözülmesi en büyük temenni ve dileðimizdir."

- "ÝNGÝLTERE'YE BAÐLI OLAN ÝNSANLARIN, KKTC'YE DÝREKT UÇUÞLA GÝDEMEMESÝ ÝNSAN HAKLARI MESELESÝNE DÖNÜÞMÜÞTÜR"

Tatar, Ercan Havalimaný'na direkt uçuþlar için çeþitli ülkelerle görüþmelerin devam ettiðini aktardý.

Özellikle Ýngiltere'den Kýbrýs'a direkt uçuþ meselesine dikkati çeken Tatar, Ýngiltere'nin GKRY tarafýna yakýn olduðunu dile getirdi.

Tatar, KKTC'de yaþayan on binlerce Ýngiliz vatandaþýna ve Ýngiltere'de yaþayan sayýca fazla Kýbrýs Türkü'ne iþaret ederek, "Bütün bu Ýngiltere'ye baðlý olan insanlarýn, KKTC'ye direkt uçuþla gidememesi esasýnda bir insan haklarý meselesine dönüþmüþtür. Çok büyük tepki vardýr ama bu iþi hala çözemediler." diye konuþtu.

Ýngiltere'nin KKTC'ye direkt uçuþa onay vermesi halinde GKRY'yi karþýsýna alacaðýný belirten Tatar, direkt uçuþlarýn ancak GKRY'nin onayýyla olabileceðine iþaret ederek, "Zaten biz de onun onayýný çok da istemiyoruz. Çünkü onun onayýný kabul edersem, KKTC olarak bir bakýma onun otoritesine biat etmiþ olurum." dedi.

- "AA, HER ZAMAN KIBRIS TÜRKÜ'NÜN SESÝ OLMUÞTUR"

Tatar, "Biz uzun vadeli Kýbrýs Türk halkýnýn bu Ada'daki varlýðýný, geleceðini, baðýmsýzlýðýný, özgürlüðünü düþünüyorsak bu siyaseti çok önemseyip ciddiye alýp bazý fedakarlýklar yapmalýyýz." ifadesini kullandý.

"KKTC Su ve Toprak Kaynaklarý Master Planý" hakkýnda konuþan Tatar, Türkiye'nin özellikle Güney sahillerindeki tarýmsal faaliyetlerin KKTC'yle benzer olduðunu söyledi.

Tatar, "Suyun buraya getirilmesi bambaþka bir ekonomik baþarýdýr ve (KKTC'nin) çehresini deðiþtirmiþtir." ifadesini kullandý.

Yapýlan çalýþmalarýn bilimsel temele dayalý yürütüldüðünün altýný çizen Tatar, KKTC topraklarýnýn verimine yönelik çok çeþitli tarýmsal faaliyetlerin baþarýyla yürütüldüðünü dile getirdi.

Röportajýn sonunda Anadolu Ajansýna (AA) teþekkür eden Tatar, "Anadolu Ajansý, her zaman Kýbrýs Türkü'nün sesi olmuþtur." dedi.