TBMM Adalet Komisyonu Baþkaný Yüksel: 8. Yargý Paketi hukuk sistemini güçlendirecek düzenlemeler içeriyor
ABONE OL

Yüksel, kamuoyunda 8. Yargý Paketi olarak bilinen ve TBMM'de kabul edilerek yasalaþan Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazý Kanunlarda Deðiþiklik Yapýlmasýna Dair Kanun'a iliþkin AA muhabirine açýklamalarda bulundu.

Kanunda, kiþisel verilerin korunmasýna, yargý hizmetlerinin etkinliðinin artýrýlmasýna yönelik çok sayýda düzenlemenin bulunduðunu aktaran Yüksel, kanunda ayrýca deprem bölgesinde sanayi altyapýsýnýn güçlendirilmesine yönelik destek ve uygulamalarýn süresinin bir yýl daha uzatýlmasýna iliþkin hükümlerin yer aldýðýný hatýrlattý.

AK Parti iktidarlarý döneminde yargýda reform niteliðindeki çok sayýda düzenlemenin hayata geçirildiðini anlatan Yüksel, kanunla, kanun yollarýna baþvuru sürelerinin yeknesak hale getirildiðini dile getirdi.

Adli para cezalarýnýn 2005 yýlýndan bugüne kadar artýrýlmadýðýný vurgulayan Yüksel, kanun kapsamýnda adli para cezalarýnýn alt ve üst sýnýrlarýnýn yükseltildiðini bildirdi. Cüneyt Yüksel, "Adli para cezasýnýn altý sýnýrý 20 liradan 100 liraya, üst sýnýrý ise 100 liradan 500 liraya çýkarýldý. Böylelikle suçla etkin mücadelenin ve caydýrýcýlýðýn saðlanmasý amaçlanmaktadýr." diye konuþtu.

Cüneyt Yüksel, Adalet Bakanlýðý bünyesindeki Tazminat Komisyonuna yeni görevler verileceðine iþaret etti.

Kanunda, hükmün açýklanmasýnýn geri býrakýlmasýna yönelik de düzenlemelerin bulunduðunu anýmsatan Yüksel, "Hükmün açýklanmasýnýn geri býrakýlmasý kararlarýna karþý istinaf kanun yolunun açýlmasý suretiyle, bu kararlarýn daha güvenli bir þekilde denetlenmesi saðlanmaktadýr." dedi.

TBMM Adalet Komisyonu Baþkaný Yüksel, þunlarý kaydetti:

"8. Yargý Paketi, milletimizin hassasiyetleri ve adalet teþkilatýmýzýn ihtiyaçlarý dikkate alýnarak hazýrlanmýþtýr. Kanun, hukuk sistemimizi güçlendiren düzenlemeler içermektedir. Bugüne kadar olduðu gibi bundan sonra da yargý alanýnda reform niteliðindeki tüm adýmlarý atmaktan vazgeçmeyeceðiz. Yargýnýn güçlendirilmesi, adalete güvenin artýrýlmasý, vatandaþlarýmýzýn hak arama yollarýnýn çoðaltýlmasý, adaletin tecelli etmesi öncelikli hedeflerimiz ve vazgeçilmez çalýþma alanlarýmýzdýr. Bu konularda her zaman olduðu gibi hiçbir adýmý atmaktan geri durmayacaðýz."

- "82,5 MÝLYAR LÝRA ÝKRAMÝYE ÖDEMESÝ YAPILACAK"

Emekli bayram ikramiyesinin 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltildiðini belirten Yüksel, 2018 yýlýndan bugüne kadar 10 bayram için toplam 166,2 milyar lira bayram ikramiyesi ödemesi yapýldýðýný ifade etti.

Yüksel, "Emekli bayram ikramiyelerinin 3 bin liraya yükseltilmesiyle ilave maliyet 27,5 milyar lira olarak tahmin edilmektedir. 2024 yýlýnda toplamda 82,5 milyar lira ikramiye ödemesi yapýlacak." dedi.

  • TBMM Adalet Komisyonu Baþkaný Yüksel
  • 8 Yargý Paketi
  • hukuk