TBMM Adalet Komisyonu Baþkaný Yüksel: Türkiye Yüzyýlý'na sivil bir anayasa ile girilmesi zorunluluktur
ABONE OL

Yüksel, Ýstanbul Medeniyet Üniversitesince düzenlenen "Cumhuriyet'in 100. Yýlýnda Sivil Anayasa Arayýþlarý Paneli"nde yaptýðý konuþmada, toplumun tüm kesimlerinde yeni, sivil ve demokratik bir anayasaya olan ihtiyacýn yüksek sesle dile getirildiðini vurguladý.

Türkiye'nin, demokratik ve katýlýmcý bir usulle yeni baþtan sivil bir anayasa yapmasý gerektiðini belirten Yüksel, "Bir anayasanýn meþruluðunu, demokratikliðini ve toplum tarafýndan benimsenmesini saðlayan husus sadece içeriðinin özgürlükçü ve demokratik olmasý deðil hazýrlanma yönteminin de katýlýmcý, uzlaþmacý ve demokratik olmasýdýr." deðerlendirmesinde bulundu.

Cüneyt Yüksel, sivil anayasa talebinin, anayasanýn hem muhtevasýna hem de yöntemine iliþkin bir talep olduðunun altýný çizdi.

Ýçeriði demokratik ve özgürlükçü olan bir anayasanýn hazýrlanma yönteminin katýlým ve müzakereye kapalý olmasýnýn toplumsal kabulü zorlaþtýracaðýný ve meþruiyeti sorgulatacaðýný dile getiren Yüksel, þöyle devam etti:

"Türkiye Cumhuriyeti'nin, ikinci yüzyýlýna, Türkiye Yüzyýlý'na uzun ömürlü, gerçek bir toplumsal sözleþme hüviyetindeki, demokratik usullerle hazýrlanmýþ sivil bir anayasa ile girmesi zorunluluktur. Milletimizin TBMM'ye vermiþ olduðu yeni anayasa yapma misyonunun hayata geçirilmesi tarihi bir itici güç ve ivme saðlayacak, hayýrlý bir geliþme olacaktýr. Hak ve özgürlükler alanýnda bugüne kadar kaydedilen geliþmeler ile önümüzdeki süreçte yapýlacak çalýþmalarýn kalýcý hale gelmesi, insan onuruna dayanan bir anayasal düzenin yerleþmesi ile mümkün olacaktýr. Türkiye Yüzyýlý'nýn anahtarý yeni anayasadýr."

- "MECLÝSÝMÝZ, SÝVÝL ANAYASA HAZIRLAYACAK ÝRADEYE VE BÝRÝKÝME SAHÝPTÝR"

TBMM'nin yeni bir anayasa yapma gücüne ve salahiyetine sahip olduðunu vurgulayan Yüksel, kapsayýcý, demokrat ve sivil bir anayasa yapmanýn Meclisin görevi olduðunu kaydetti.

TBMM Adalet Komisyonu Baþkaný Yüksel, "Milli iradenin tecelligahý fonksiyonunu üstlenen Gazi Meclisimiz, 28. Yasama Dönemi itibarýyla ulaþtýðý yüksek düzeyde demokratik temsil gücü ve oraný ile yeni anayasa çalýþmalarýnýn kalbi, doðal ve tartýþmasýz lokomotifi konumundadýr. Milletimiz ve Meclisimiz, Türkiye Yüzyýlý'nda darbe mahsulü önceki anayasalara karþýlýk, insan onuruna dayanan, tamamen özgürlükçü, demokratik, katýlýmcý, kuþatýcý ve sivil bir anayasa hazýrlayacak iradeye ve birikime sahiptir." dedi.

  • Cüneyt Yüksel
  • TBMM Adalet Komisyonu Baþkaný
  • Sivil Anayasa
  • anayasa
  • demokrasi
  • sivil toplum