Kurtulmuþ, Brezilya'nýn baþkenti Brazilya'da düzenlenen 10. G20 Parlamento Baþkanlarý Zirvesi'ne (P20) katýldý.
Brezilya Temsilciler Meclisi Genel Kurul Salonu'ndaki zirvenin, "Parlamentolarýn Açlýk, Yoksulluk ve Eþitsizlikle Mücadeleye Katkýsý" baþlýklý oturumunda konuþan Kurtulmuþ, geleceðe dair alýnacak köklü kararlarý tartýþmak ve daha adil bir düzenin temellerini atmak için bugün bir araya gelindiðini söyledi.
Anadolu kültüründe "maruf" olarak anýlan ortak iyilik ve iyiliðin evrensel manada yüceltilmesinin, adaletin tüm dünyaya yayýlmasý adýna insanlýk için daima bir hedef ve ayný zamanda bir sorumluluk olduðunu belirten Kurtulmuþ, bu zirveye bir fýrsat olarak bakmanýn, dünya çapýnda yaþanan birçok geliþmenin ciddi bir kriz olduðunun ön kabulüyle birlikte derin bir anlam taþýdýðýný ifade etti.
"BUGÜN MÝLYONLARCA ÝNSANI AÇLIK SINIRININ ALTINA ÝTMÝÞ DURUMDADIR"Toplantýyý, geleceðin iyilik temelinde nasýl inþa edileceðine dair adýmlar atmak için bir zemin olarak görmek zorunda olduklarýný dile getiren Kurtulmuþ, sözlerini þöyle sürdürdü:
"Bugün dünya yoksulluk ve açlýk baþta olmak üzere eþitsizlik kaynaklý çeþitli sorunlarla boðuþmaktadýr. Yaþadýðýmýz dönemde hem kendi ülkelerimizde hem de küresel ölçekte karþý karþýya kaldýðýmýz büyük zorluklar ve sýnamalar, insanlýk ailesi olarak ortak bir sorumluluk içinde hareket etmemizi zaruri hale getirmektedir.
Açlýk, yoksulluk ve eþitsizlik konularýný üç temel kavramýn ýþýðýnda ele almak mümkündür. Bunlardan birisi adalet, diðeri refah, üçüncü ise dayanýþmadýr. Adalet, gerçek barýþýn saðlanmasý için temel þarttýr. Her türlü eþitsizlikle mücadele, her þeyden önce doðru bir bakýþ açýsýna sahip olmayý gerektirmektedir. Dünyanýn sahibiymiþ gibi davrananlarýn sebebiyet verdiði dengesizlikler bugün milyonlarca insaný açlýk sýnýrýnýn altýna itmiþ durumdadýr. Oysa bu dünyanýn sahipleri deðil, emanetçileri olduðumuz gerçeðini, adalet bilinciyle ve büyük sorumlulukla hareket etmemizi zorunlu kýldýðýný bilerek, iþlerimizi esas almak zorundayýz. Emaneti gözetmeyi merkeze alan bir perspektifle hareket edenler ancak sürdürülebilir çözümler üretebilir ve kalýcý barýþý tesis edebilirler."
KALICI BARIÞ VURGUSU
TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, bugün BM kararlarýnýn dahi hayata geçirilemediði bir dünyada yaþandýðýný vurgulayarak, "Bu sorumluluk hali, ayný zamanda küresel yönetiþimin zayýflýðýna iþaret etmektedir. Adil bir zemin yoksa kalýcý barýþýn asla olamayacaðýný hepimiz biliyoruz. Barýþ saðlanamadýkça da dünyanýn hiçbir ülkesi huzur dolu bir yaþamý asla sürdüremeyecektir." deðerlendirmesinde bulundu.
Ýstikrarsýzlýðýn yalnýzca çatýþmalarýn olduðu bölgelerle sýnýrlý kalmadýðýný, baþka coðrafyalarý da etkilediðini belirten Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:
"Bugün Gazze'de, Ukrayna ve Rusya'da, Etiyopya'da, Sudan'da, Yemen'de, pek çok yerde çatýþmalar insanlarý temel haklarýndan dahi mahrum býrakmaktadýr. Bu krizler yalnýzca bölgesel sorunlar deðil, tüm dünyanýn ortak sorunlarýdýr. Bugün dünyanýn herhangi bir yerinde gerçekleþen haksýzlýk, insanlýðýn ortak vicdanýný derinden yaralamaktadýr. Bir örnek olarak vermek gerekirse, uluslararasý hukuk ve Birleþmiþ Milletler kararlarýnýn uygulanmamasý, Gazze'de, Filistin topraklarýnda ve Lübnan'da süregelen bir devlet terörüne dönüþmüþ, kadýnlarýn ve çocuklarýn katledilmesine, açlýk ve hastalýklarla baþ baþa kalmalarýna yol açmýþtýr.
Ýsrail hükümetinin Birleþmiþ Milletler Genel Sekreteri Guterres'i 'istenmeyen adam' ilan etmesi, UNIFIL ve UNRWA gibi kuruluþlar ve onlarýn personellerine karþý giriþtiði saldýrýlarý, Birleþmiþ Milletler'in iþlevinin sorgulanmasý gerektiðini açýkça ortaya koymaktadýr. Bu süreç, bugün Filistin davasýna saygýn bir destek veren Güney Afrika'nýn karanlýk apartheid döneminde Birleþmiþ Milletler tarafýndan maruz kaldýðý uygulamalarý hatýrlatmaktadýr. O dönemde yaþananlardan hareketle çok açýk söylüyorum ki bugün artýk Ýsrail'in Birleþmiþ Milletler üyeliðinin askýya alýnmasýný tartýþmanýn vakti gelmiþtir. Birleþmiþ Milletler çatýsý altýnda bir araya gelen ülkelerin ortak iyi etrafýnda birleþmesinin ve o zamanlar Güney Afrika'ya yapýldýðý gibi bugün de Ýsrail'e karþý durmalarýnýn ne kadar elzem olduðunu açýkça ifade etmek istiyorum."
Numan Kurtulmuþ, adalet, hakkaniyet ve barýþ temelinde bir dünyanýn kurulabilmesi için "ortak iyi"nin etrafýnda buluþmanýn, özellikle dünya parlamentolarýnýn ortak sorumluluðu olduðunu da sözlerine ekledi.