TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, Kamboçya Baþbakan Yardýmcýsý Sok ile bir araya geldi
ABONE OL

Kurtulmuþ, görüþmede, Türkiye ve Kamboçya'nýn fevkalade güçlü iþbirliði imkanlarýna sahip ülkeler olduðunu, karþýlýklý ziyaretler vasýtasýyla bu potansiyel harekete geçirilerek sonuç alýnabileceðini dile getirdi.

Kamboçya Ulusal Meclisi ve Senatosuyla iliþkileri geliþtirmek arzusunda olduklarýný dile getiren Kurtulmuþ, parlamenter diplomasinin bütün imkanlarýný kullanarak iki ülkenin her alanda yakýnlaþmasýnýn zeminini saðlamak gerektiðini söyledi.

Türkiye'nin kültürel diplomasi kurumlarý vasýtasýyla Kamboçya ile iliþkileri daha da yakýnlaþtýrma arzusunda olduklarýný ifade eden Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:

"Türkiye'nin son yýllarda geliþtirdiði 'Yeniden Asya' giriþimi çerçevesinde Asya'nýn geneliyle çok iyi iliþkiler geliþtirmeye gayret ediyoruz. Asya, yeniden o tarihsel potansiyelini yakalamýþ görünüyor. Bundan sonra özellikle dünyada yeni oluþacak küresel sistem içerisinde Asya çok önemli bir çekim merkezi olacaktýr. Türkiye de Asya'nýn en batýsýnda, Avrupa'nýn en doðusunda stratejik bir bölgede yer alan, potansiyeli güçlü bir ülke olarak yeni dünyanýn oluþumu içerisinde etkili bir ülke olma yolunda ilerlemektedir. Küresel olarak yeni bir dönemin baþýndayýz; birçok yeni geliþme ve meydan okumayla karþý karþýyayýz. Artýk önümüzde çok kutupluluðun esas olduðu yeni bir dünya sisteminin kurulmasýnýn baþlangýcýndayýz. Bunun için de Türkiye, Asya'daki devletlerle iliþkilerine olaðanüstü önem vermektedir."

Kamboçya'nýn yeni hükümetine, Ýsrail'in Gazze'ye yönelik saldýrýnda, Gazze halkýnýn yanýnda ve insanlýktan yana olan tavrý dolayýsýyla þükranlarýný dile getiren Kurtulmuþ, Birleþmiþ Milletlerdeki oylamada Filistin devletinin kurulmasý yönündeki desteði dolayýsýyla da teþekkür etti.

Yeni parlamentoda Müslüman milletvekillerinin olduðunu duyduklarýný dile getiren Kurtulmuþ, bu durumun Türkiye-Kamboçya arasýndaki yakýnlaþmayý hýzlandýran bir baþka faktör olacaðýný söyledi.

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, Bakan Sok ve ekibinin Türkiye'de gerçekleþtirdikleri toplantýlardan verimli sonuçlar aldýðýný duymaktan memnuniyet duyduðunu belirterek, gerek iþ adamlarý gerek siyasetçilerle yapýlan görüþmelerin artarak devam etmesini, olumlu sonuçlar üretmesini temenni etti.

Kamboçya Baþbakan Yardýmcýsý, Dýþiþleri ve Uluslararasý Ýþbirliði Bakaný Sok, Kamboçya'dan iþ insanlarýný Türkiye'ye getirdiklerini ve verimli toplantýlar yaptýklarýný belirterek ziyaretleri kapsamýnda TBMM'de bulunmaktan da memnuniyet duyduklarýný söyledi.

Türkiye ve Kamboçya arasýndaki iliþkilerin 65. yýlý olduðunu anýmsatan Sok, hükümetlerinin uyguladýðý yeni dýþ politika anlayýþýyla eski dostlarla iliþkileri daha da geliþtirme arzusunda olduklarýný, Türkiye ile her alanda iþbirliðini geliþtirmek istediklerini bildirdi.