TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, resmi ziyaret gerçekleþtirdiði Kazakistan'da, Türkistan þehrinde bulunan Hoca Ahmet Yesevi Uluslararasý Kazak-Türk Üniversitesi'nde öðrencilerle bir araya geldi.
Kazakistan Meclisi Baþkaný Yerlan Koþanov ile üniversite bünyesindeki Türk Dünyasý Tarihi Panoramik Müzesi'nde incelemede bulunan Kurtulmuþ, "21. Yüzyýlda Türk Dünyasýnýn Yeri" konferansýnda katýlýmcýlara hitap etti.
Siyasi hayatý boyunca çok konuþma gerçekleþtirdiðini, üniversitelere davet edildiðinde ise tereddüt etmeden icabet etmeye çalýþtýðýný kaydeden Kurtulmuþ, insanlýðýn, Türk dünyasýnýn ve bütün ülkelerin geleceðinin bilimin aydýnlýðýndan geçtiðini vurguladý.
Kurtulmuþ, Kazakistan makamlarýyla faydalý görüþmeler yaptýklarýný dile getirerek, "Türkiye ve Kazakistan arasýnda tarihi bir momentum yakalanmýþtýr. Her iki ülkenin siyasi liderliði, her iki ülkenin hükümetleri karþýlýklý iþbirliðini geliþtirmek, mevcut potansiyellerinden en iyi þekilde istifade etmek bakýmýndan büyük ve ortak bir anlayýþ içerisindedir. Bu ortak anlayýþýn hem Kazakistan'a hem de Türk dünyasýna, Türkiye'ye büyük katkýlarý olacaðýna yürekten inanýyorum." diye konuþtu.
Hoca Ahmet Yesevi'nin önemli, yýldýz niteliðinde bir þahsiyet olduðunu, etkisi ve þöhretinin Türkistan ile sýnýrlý olmadýðýný vurgulayan Kurtulmuþ, Yesevi'nin hikmetli fikirleriyle Anadolu'da büyük izler býraktýðýný, Anadolu'dan Kuzey Makedonya'daki Ohri Gölü'ne kadar geniþ bir coðrafyada Ýslam'ýn ilim, hikmet ve irfan dolu anlayýþýnýn yayýlmasýnýn öncülerinden olduðunu kaydetti.
"Turkuaz yay" olarak isimlendirilen coðrafyanýn hemen her köþesindeki manevi geliþmede Hoca Ahmet Yesevi'nin izlerinin bulunduðunu anlatan Kurtulmuþ, Türkistan'da yaþayanlarýn çok þanslý olduðunu dile getirdi.
Hoca Ahmet Yesevi'nin ilham alýnmasý gereken, dünyanýn sorunlarýna insanlýk ve irfan felsefesiyle bakarak çözüm üretilebilecek büyük bir bilge olduðuna iþaret eden Kurtulmuþ, "Ahmet Yesevi, bu anlamda ilim, irfan ve hikmet üçgeninde, daha doðrusu bu üçlü içinde Ýslam irfanýnýn dünyanýn dört bir yanýnda yayýlmasýna katkýlarý olmuþtur." dedi.
Kurtulmuþ, bilgi üretiminin giderek hýzlandýðý bir döneme girildiðine dikkati çekerek, þunlarý söyledi:
"Üretilen bilgiler sonunda eþyaya sahip olduðumuz bir dünyada ne yazýk ki huzur, barýþ yoktur. Ýnsanlarýn tek tek, fert fert içlerinde itminan yoktur ve toplumlar arasýnda bir ahenk, kuvvetli bir iletiþim mevcut deðildir. Ýlim, sadece iki kere ikinin dört ettiðini bilmek deðildir. Ýlim, aðýrlýðý olan bir cismin yere düþtüðünü, yani fizik kurallarýný bilmekten ibaret deðildir. Ýlim, sadece yer kürenin dýþýnda büyük bir kainat olduðu ve hala keþfedilmeyi bekleyen birtakým yýldýz kümelerinin olduðunu bilmekten ibaret deðildir. Ýþte Ahmet Yesevi'nin bize öðrettiði ilim tabii ki güçtür. Hiç þüphesiz büyük bir güçtür. Ama bu güç olmak sadece insanlara karþý, sadece yaratýlmýþlara, tabiata karþý kullanmak deðil, bu gücü insani ve irfani süzgeçten geçerek kullanmak anlamlý hale gelir."
Hikmetli bir þekilde konuþmanýn, davranmanýn da baþka bir bilgi düzeyi gerektirdiðini vurgulayan Kurtulmuþ, hikmetin, ilim katmanýnýn ikinci katmaný olduðunu söyledi. En üst katmanýn ise "irfan" olduðunu dile getiren Kurtulmuþ, bunlar bir araya geldiðinde ahengin, uyumun görüleceðini, insanlara faydalý bir ilimle karþýlaþýlacaðýný kaydetti.
Kurtulmuþ, insanlýk tarihi boyunca silahýn en fazla üretildiði ve silahlarýn en gayriinsani þekilde kullanýldýðý bir dönemin yaþandýðýný ifade ederek, bunlarýn arkasýnda da çok büyük ilmi birikim bulunduðunu söyledi. Kurtulmuþ, "Atom bombasýný bulmak ve kullanmak ilim olarak belki deðerlidir ama hikmet olarak 5 para deðeri olmayan insanlýk dýþý bir davranýþtýr." diye konuþtu.
Tek kutuplu dünya sistemi iddiasýyla ortaya çýkan ABD'nin gelinen noktada dünyayý yönetemez hale geldiðine iþaret eden TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, "Çok açýk söylemeliyiz. Ýki kutuplu dünya sistemi çoktan çökmüþtü de tek kutuplu dünya sistemi de çökmüþ, hak ile yeksan olmuþtur." dedi.
Tek kutuplu bir dünya sisteminin sorunlarý çözme yeteneði bulunmadýðýný anlatan Kurtulmuþ, Ukrayna-Rusya arasýndaki savaþýn üçüncü yýlýnda çözüm üretilemediðini ifade etti.
Kurtulmuþ, Ýsrail'in Gazze üzerindeki katliamlarýný durdurabilecek bir küresel sistemin de bulunmadýðýný dile getirerek, mevcut uluslararasý sistemin doðal felaketleri önlemek için de çözüm üretemeyeceðini belirtti.
"DÜNYADA BARIÞI, ÝNSANLARIN EÞÝT OLDUÐUNA ÝNANANLAR KURABÝLÝRLER"
Kurtulmuþ, dünyada ekolojik dengenin korunmasý için çok sayýda kurum olmasýna raðmen bir çözüm üretilemediðini vurgulayarak, "Uluslararasý göç meselesi de baþta geliþmiþ ülkeler olmak üzere birçok ülkenin seyrettiði, sadece ibretlik bir hadiseden ibaretmiþ gibi ele alýnmaktadýr. Dünyadaki bugünkü sistem ilim, hikmet ve irfan eksenindeki o irfan medeniyetinin insani yaklaþýmlarýný yitirdiði için çözümsüz, çözüm üretemez noktadadýr. Bunun için bizim ayný zamanda da küresel sistemin çözümlerini üretecek perspektifleri ortaya koymak mecburiyetimiz vardýr." diye konuþtu.
Dünyada yeni bir sistemin þart olduðunu artýk herkesin gördüðünü anlatan Kurtulmuþ, "Dünya beþten büyüktür diye her vesileyle söylediðimiz þey sadece bir siyasi argümandan ibaret deðildir. Ýnsanlýðýn geleceði için bütün insanlýðýn hangi coðrafyada olursa olsun, hangi motivasyonla hareket ederse etsin ortak olarak yönelmesi gereken bir alandýr. Yeni bir küresel siyasal mimariye ihtiyaç vardýr." ifadelerini kullandý.
Bütün insanlarýn yaratýlýþta eþitliðini kabul etmek gerektiðini ifade eden Kurtulmuþ, insanlarýn yaratýlýþta eþit olduðunu kabul etmeyenlerin insanlara söyleyeceði bir cümle doðru sözü olmadýðýný dile getirdi.
Kurtulmuþ, Filistin'de bebeklerin hastanede oksijensizlikten çýrpýnarak ölmesini bütün insanlýðýn seyrettiðini belirterek, "Bazýlarý bunu keyifle seyretti. Çünkü Filistinli bebek onlarýn zihinlerinde insani hiyerarþide hayvandan da aþaðý bir noktadadýr. Dünyada barýþý ancak insanlarýn eþit olduðuna inananlar kurabilirler." diye konuþtu.
"YENÝ BÝR DÜNYA KURACAÐIZ"
Kurtulmuþ, dünya sisteminin temel problemlerinin baþýnda insanlar arasýndaki hiyerarþi olduðunu ifade ederek, "Bizim üzerimize düþen; bu hiyerarþiyi ve hiyerarþi anlayýþýný parçalayýp çöp tenekesine göndermek ve 8 milyar insanýn eþit olduðu yeni bir dünyayý kurabilmektir. Yeni bir dünya kuracaðýz. Birleþmiþ Milletleri yeniden yapýlandýracaðýz ama önce insanlarý eþit kabul edeceksiniz. Ýnsanlarýn yaratýlýþta eþitliði gibi devletlerin de egemenlikte eþitliði þarttýr ve bunu tesis eden bir dünyayý inþallah hep beraber kuracaðýz." deðerlendirmesinde bulundu.
Türk dünyasýnýn küllerinden uyandýðýný belirten Kurtulmuþ, "Bugünün çok kutuplu dünyasýnda Türk dünyasýnýn bir varlýk göstermesi, güçlü bir þekilde elindeki imkan ve fýrsatlardan istifade ederek ortaya çýkmasý, dünya barýþýna katký saðlayacak en önemli geliþmelerden birisidir. Türk dünyasýnýn güçlenmesinden kimse endiþe etmesin, kimse bundan rahatsýzlýk duymasýn. Çünkü bu coðrafyada bulunduklarý her bir bölgede farklý etnik ve milli kimliklerle yýllardýr, asýrlardýr bir arada bulunan Türk topluluklarý dünya barýþýnýn teminatýdýr." dedi.
Türk dünyasýnýn dilde, kültürde ve tarihte birliði saðlamasý gerektiðini kaydeden Kurtulmuþ, Türk dünyasýnýn birlik olduðunda çok daha güçlü hale geleceðinin altýný çizdi.
TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, kural bazlý sistemin geride kaldýðýný anlatarak, "Orman kanununun geçerli olduðu bir dünya kurulmuþtur. Orman kanunlarý insanlar için deðildir. Orman kanunlarý insanlara göre deðildir. Biz, insanlar için olan, insanlarýn birlikte barýþ içinde yaþamasýna vesile olan ilmi, hikmeti ve irfaný esas alan bir anlayýþý inþallah toplumlarýmýzýn ana fikri haline getireceðiz ve bizim topluluklarýmýzýn üzerinden, Türk dünyasý üzerinden bütün dünyada da barýþ ve esenliðin saðlanmasýna katkýda bulunacaðýz." dedi.
NOTLAR
Konferans sonrasý Hoca Ahmet Yesevi Uluslararasý Kazak-Türk Üniversitesi Mütevelli Heyeti Baþkaný Muhittin Þimþek ve Rektör Dr. Janar Temirbekova, TBMM Baþkaný Kurtulmuþ'a geleneksel kazak giysisi þapan giydirerek hediye takdim etti.
TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, üniversiteyi ziyareti anýsýna kampüs bahçesine fidan dikti.
Kurtulmuþ, Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'ni de ziyaret ederek, Türkistan Baþmüftüsü Yerjam Smatulu'dan, tarihi mekanlar hakkýnda bilgi aldý.
TBMM Baþkaný Kurtulmuþ'un, Kazakistan Meclisi Baþkaný Koþanov ile Türkistan'a gerçekleþtirdiði ziyaretinde, TBMM Ýdare Amiri ve CHP Artvin Milletvekili Uður Bayraktutan, MHP Grup Baþkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Türkiye-Kazakistan Parlamentolar Arasý Dostluk Grubu Baþkaný ve AK Parti Þanlýurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, Türkiye-Özbekistan Parlamentolar Arasý Dostluk Grubu Baþkaný ve AK Parti Bursa Milletvekili Osman Mesten, Türkiye'nin Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu, Kazakistan-Türkiye Parlamentolar Arasý Dostluk Grubu Baþkaný Nurtay Sabilyanov, Türkistan Bölge Valisi Darhan Satýbaldý ve Türkistan Belediye Baþkaný Nurbol Turaþbekov, Türkiye'nin Türkistan Baþkonsolosu Ýlker Pak da yer aldý.