Kurtulmuþ, Aydýn Adnan Menderes Üniversitesi 2024-2025 Akademik Yýlý açýlýþý dolayýsýyla üniversitenin Atatürk Kongre Merkezi Yörük Ali Efe Salonu'nda düzenlenen programa katýldý.
Konuþmasýna merhum baþbakan Adnan Menderes'i anarak baþlayan Kurtulmuþ, Adnan Menderes'in ülkenin kalkýnmasý için yaptýðý çalýþmalarýyla milletin gönlünü aldýðýný, verdiði demokrasi mücadelesiyle ismini altýn harflerle Türk tarihine yazdýrdýðýný kaydetti.
Türkiye'de verilen demokrasi mücadelesine sonuna kadar sahip çýkacaklarýný belirten Kurtulmuþ, "Ben de oturduðum koltuðun arkasýnda 'Egemenlik, kayýtsýz þartsýz milletindir' yazan Türkiye Büyük Millet Meclisinin Baþkaný olarak; her hal ve þart altýnda, Türkiye'de verilen demokrasi mücadelesine sonuna kadar sahip çýkacaðýmýza, milletin sözünden baþka hiçbir söze eyvallah etmeyeceðimize ve Türkiye'nin saðlam bir demokrasi içerisinde yoluna devam etmesi gerektiðine her zamandan daha çok baðlý bir þekilde yürüyeceðiz." ifadelerini kullandý.
Kurtulmuþ, en temel vazifelerinden birisinin de ülkenin, milletle beraber bölünmez bir bütün olarak daha ileriye gitmesi için mücadele etmek olduðunu dile getirerek, þunlarý kaydetti:
"Türk vatanýnýn, Türkiye Cumhuriyeti devletinin dünyadaki en güçlü ülkelerden birisi olmasý için, elimizdeki bütün imkanlarla mücadele etmek herhalde hepimizin vazifesidir. Hangi yerde olursak olalým, hangi görevi yapýyor olursak olalým, ister öðretim üyesi, ister siyasetçi, ister öðrenci, ister iþ insaný, ister çiftçi, ister sanatçý, ne olursak olalým her birimiz yaptýðýmýz iþi en iyi þekilde yapacaðýz ve inþallah Türkiye'yi özellikle Türkiye'nin Yüzyýlý olmasýný arzu ettiðimiz Cumhuriyetimizin ikinci asrýnda daha da yukarýya çýkaracaðýz."
Türkiye'deki üniversitelerin geldiði noktaya iþaret eden Kurtulmuþ, ülkede vakýf üniversiteleriyle birlikte 209 üniversitenin bulunduðunu ve 7,5 milyon öðrencinin üniversitelerde eðitim gördüðünü aktardý.
Esas hedefin, üniversitelerin dünya üniversiteleriyle rekabet edebilecek bir noktaya gelmesi olduðunu belirten Kurtulmuþ, bunun için üniversitelerin kendi aralarýndaki rekabeti çok daha güçlü bir þekilde sürdürmesi gerektiðini söyledi.
- "TEKNOLOJÝK ZALÝMLÝK"
Akademik yýl açýlýþ töreninin de bir ders olduðunu dile getiren Kurtulmuþ, insanlýk tarihinde bilginin en hýzlý ve en çok üretildiði dönemlerden geçildiðine dikkati çekti.
Kurtulmuþ, bu durumun insanlýk için önemli bir baþarý olduðuna iþaret ederek, "Bilginin bu kadar çok üretilmesine raðmen, ne yazýk ki ayný þekilde insanlýðýn hayrýna kullanýldýðýný söylemek mümkün deðildir." dedi.
Güçlü bir bilim döneminin yaþanmasýna raðmen, bilimin insanlara huzur, saadet, mutluluk ve güçlü bir dayanýþmayý saðlamadýðýný ifade eden Kurtulmuþ, bilimin irfan ve hikmetle donatýlarak gençlere öðretilmesi gerektiðini vurguladý.
Ýleri teknolojilerin insanlýðýn hayrýna deðil, insanlýðý yok etmek için kullandýðýný dile getiren Kurtulmuþ, "En son Ýsrail'in Lübnan'da kullandýðý, yani her birimizin elinde olacak çaðrý cihazlarý ve telefonlarý üretmiþ, onlarý bir silah gibi kullanarak, insanlýðý yok edecek teknolojiyi üretmiþler, buna baþarý diyebilir miyiz? Buna insanlýðýn gerçekten kazanýmý olarak bakabilir miyiz?" diye konuþtu.
Konuþmasýnda Nobel Ekonomi Ödülü alan bilim insaný Daron Acemoðlu'nu tebrik ederek onun sözlerinden atýflar yapan Kurtulmuþ, yüksek teknolojilerin üretilmesiyle ekonomik eþitsizlikler arasýnda önemli bir paralellik bulunduðunu anlattý.
Karþýlaþýlan en önemli meselelerden birinin de "teknolojik zalimlik" olduðunu vurgulayan Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:
"Ýsrail'in yayýlmacý, saldýrgan politikalarý sonucu dünyayý bu yeni kavramla (teknolojik zalimlik) karþý karþýya getirdiðinin farkýndayýz. Sadece klasik bombalarla deðil fevkalade komplike bombalarla ve imha silahlarýyla masum insanlarý imha ettikleri, bireysel suikastlarla dünyaya gözdaðý verdikleri ve böylece arzýmevud dedikleri kendilerince inançlarýnýn gereði olarak, Nil'den Fýrat'a kadar bir coðrafyada kendi hakimiyetlerini tesis etmek için yüksek teknolojiyi en acýmasýz þekilde kullanmanýn da mubah olduðu bir dönemi bize göstermiþ oluyorlar."
Teknolojik zalimliðe dünyadaki uluslararasý sistemlerin de sessiz kaldýðýna dikkati çeken Kurtulmuþ, "Dünyada 150'ye yakýn ülke, Ýsrail'in bu zalimliði karþýsýnda defalarca 'dur' demesine raðmen ABD istemediði için bu canavar durdurulamýyor. Uluslararasý Adalet Divaný 'dur' demenin ötesinde 'þu þu konulara mutlaka riayet et, acil ateþkes saðla ve iþgalden vazgeç' demesine raðmen uygulanamýyor. Çünkü bu kurumlarýn hepsi bilimsel baþarýlarýn üzerinde yükselmiþ birtakým küresel güç merkezleri tarafýndan baský altýnda tutuluyor." dedi.
Kurtulmuþ, Daron Acemoðlu'nun "Uluslararasý alanda dünyada sürdürülebilir, kapsayýcý, kuþatýcý yeni kurumlara ihtiyaç vardýr" görüþünü de aktararak, "Dünyada yeni bir küresel, siyasal, finansal mimariye ihtiyaç var. Yani her platformda söylediðimiz 'Dünya beþten büyüktür' sözü, sadece beþ ülkenin deðil, dünyadaki bütün devletlerin sözünün geçerli olduðu bir sisteme ihtiyaç var." dedi.
- "BÝLÝMSEL BÝLGÝNÝN HÝKMET VE ÝRFANLA YOÐRULMASI"
Bilimsel çalýþmalarýn hikmetle ve irfanla yoðrulmasý gerektiðinin altýný çizen Kurtulmuþ, sadece diploma sahibi olmanýn cehaleti önleyen bir mesele olmadýðýný belirtti.
Kurtulmuþ, dünyadaki büyük suçlarýn arkasýnda da çok iyi okumuþ insanlarýn bulunduðunu, Hitlerin ordusundaki en önemli adamlarýn büyük bilimsel geliþmeleri arkasýna aldýðýný, ayný þekilde Ýsrail'in de çok iyi okumuþ diploma sahibi kiþileri arkasýna aldýðýný söyleyerek, sözlerini þöyle sürdürdü:
"En son iþte Türkiye'de 'Yenidoðan çetesi' diye bir çeteyle uðraþýyoruz. Hepsine bakýn, iyi yerlerde okumuþ, diploma almýþ adamlar ama bu kadar açýk insanlýk suçu iþleyebilecek kadar insanlýktan da nasibini almamýþ insanlar. Demek ki biz bu insanlara diplomalarýnýn yanýnda yani kuru bilginin yanýnda hikmeti de irfaný da öðretmek zorundayýz."
Aydýn Valisi Yakup Canbolat ve Rektör Prof. Dr. Bülent Kent de birer konuþma yaptý.
Konuþmalarýn ardýndan Kent, Kurtulmuþ'a hediye takdim etti.