TBMM Baþkaný Þentop: Anketlerde ipin ucu kaçtý, ilk turda biter
ABONE OL

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Baþkaný Mustafa Þentop, katýldýðý Habertürk canlý yayýnda, kendisine yöneltilen 'seçim ve anket' temalý sorulara cevap verdi.

"SEÇÝM ÝLK TURDA BÝTER"

Þentop, sunucunun seçimlere iliþkin sorusuna, "Benim tecrübelerime göre, gördüðüme göre seçim ilk turda biter diye düþünüyorum." dedi.

"ANKETLERDE ÝPÝN UCUNUN KAÇTI"

Anket furyasýna da eleþtirilerde bulunan TBMM Baþkaný, "Artýk bu konuda ipin ucunun kaçtýðý kanaatindeyim. Siyasette manipülasyon yapmaya yönelik, akýl karýþtýrýcý þeyler, sahte haberin bir baþka versiyonu þekli gibi bir þey. Baþka ülkelerde de var bu." diye konuþtu.

"SÝYASETTE MANÝPÜLASYON YAPMAYA YÖNELÝK, AKIL KARIÞTIRICI ÞEYLER"

Þentop konuya iliþkin açýklamasýnda þunlarý söyledi:

"Benim tecrübelerime göre, gördüðüme göre seçim ilk turda biter diye düþünüyorum. Öncelikle ben anket furyasýnýn artýk bu konuda ipin ucunun kaçtýðý kanaatindeyim. O kadar çok anket çalýþmasý var ki. Seçim iþleri baþkanlýðý yaptýðým dönemde, ARGE baþkanlýðýmýz vardý. Anket firmalarýnýn çoðu çok büyük firmalar bile bizzat kendileri sahada anket yaptýramýyorlar. Yerelde bu iþi yapan tabiri caizse taþeron, anket firmalarý üzerinden yaptýrýyorlar. Kolay bir iþ deðil, bunu yorumlamak, deðerlendirmek ayrý bir þey. Þüphesiz takip ettiðimiz kurumsallaþtýðýmýz anket firmalarý var. Seçime giderken yüzlerce anket firmasýnýn çýkmasý, adýný ilk kez duyduðumuz firmalar. Bunlarý sahada çalýþýlmýþ faaliyetin sonucunu kabul etmek mümkün deðil. Anlamsýz derecede farklýlýklar ortaya çýktý. Siyasette manipülasyon yapmaya yönelik, akýl karýþtýrýcý þeyler, fake haberin bir baþka versiyonu þekli gibi bir þey. Baþka ülkelerde de var bu.

"TÜRKÝYE'YÝ ANKETLERDE KAZANAN YÖNETMÝYOR; SANDIKTA KAZANAN YÖNETÝYOR."

Türkiye'de geri dönüp, benim hatýrladýðým, iki tür seçim kazanan siyaset veya parti var. Biri anketlerde diðeri sandýklarda kazanan. Türkiye'yi anketlerde kazanan yönetmiyor; sandýkta kazanan yönetiyor. Seçime az kaldýðýnda anketlerin biraz daha fikir verici olduðunu, hepsi için söylemiyorum, kurumsallaþmýþlarla ilgili konuþuyorum.

Onun dýþýnda siyasi partilerle birlikte çalýþan ve siyasi partinin lehine reklamýný yapan firmalar da var. Biraz daha bunlarý yakýn zamanda takip etmekte fikir verici olabilir. Benim takip ettiðim bir baþka husus; þüphesiz anket çalýþmalarýn bilimsel temeli var. Türkiye'de toplumsal yapý ve siyasi görüþler çok dinamik. Ben seçim sonuçlarýyla ilgili olarak ciddi yanýlmalar olabileceðine dair ihtimal görüyorum.

Siyaseti sadece anket çalýþmalarý üzerinden okumak doðru deðil. Türkiye'nin bir gidiþi var. Hem siyaset anlamýnda hem toplumsal anlamýnda yol yürüyor. Ýçinde bulunduðu bölge ve dünyadaki tercihler anlamýnda bir yolu var. Tarihin bir akýþý var. Siyaset sadece seçim oldu, bir sürpriz ortaya çýktý gibi yaklaþmak yanlýþ. Türkiye'nin gidiþ istikametinin, milletimizin feraseti, basiretiyle sürdürüleceði. Türkiye'nin itibarý ve baðýmsýzlýðý bakýmýndan bu istikrarýn sürdürülmesi gerektiði kanaatindeyim. Bir film þeridi gibi görürseniz nereye gidildiðini tahmin edebilirsiniz. Türkiye'nin son 20 yýldýr Cumhurbaþkanýmýzýn liderliðinde çok büyük atýlýmlar. Bunlarýn siyasette uluslararasý iliþkilerde sonuçlarýný görüyoruz. Bu yolu yürüyerek bir zamana ihtiyaç var."