TBMM Bosna Hersek Dostluk Grubu Baþkaný Özen: Srebrenitsa'yý hafýzalarýmýzdan hiç çýkarmayacaðýz
ABONE OL

Özen, Meclis'te düzenlediði basýn toplantýsýnda, yarýn Srebrenitsa Soykýrýmý'nýn 29'uncu yýlý olduðunu anýmsatarak, 11 Temmuz 1995'te Sýrplar tarafýndan gerçekleþtirilen soykýrýmda hayatýný kaybedenleri andý.

Geçmiþi ve tarihi unutmadan, tarihten dersler alarak benzer dramlarýn yaþanmayacaðý barýþ ve huzur dolu bir geleceði inþa etmekle sorumlu olduklarýný vurgulayan Özen, "Bosna Hersek'in son 29 yýlda yaralarýný sarma, sorumlulardan hesap sorma konusunda çok önemli mesafeler katettiðini hep birlikte görmekteyiz. Bir masum insanýn ölümü, tüm insanlýðýn ölümü gibidir. Buna inanarak, bir daha bu acýlarýn yaþanmamasý, katliamlarýn tekrar edilmemesi, dünyanýn hiçbir yerinde etnik temizlik giriþimleri olmamasý için Srebrenitsa'yý hafýzalarýmýzdan hiç çýkarmayacak, silinmesine izin vermeyeceðiz." ifadelerini kullandý.

Bosna Hersek'in ilk cumhurbaþkaný merhum Aliya Ýzetbegoviç'in "Unutma evlat, Batý hiçbir zaman uygar olmamýþtýr ve bugünkü refahý, devam edegelen sömürgeciliði, döktüðü kan ve akýttýðý gözyaþý ile çektirdiði acýlar üzerine kuruludur" sözlerini anýmsatan Özen, Ýzetbegoviç'in bu sözleriyle ne kadar haklý olduðunu 29 yýl sonra dünyanýn gözü önünde Filistin ve Gazze'de yaþanan soykýrým ile bir kere daha gördüklerinin altýný çizdi.

Gazze'de 7 Ekim 2023'ten itibaren saldýrýlarýný sürdüren Ýsrail'in iþlediði suçlarý aktaran Özen, þunlarý kaydetti:

"Srebrenitsa Soykýrýmý'nýn unutturulmamasý ve günümüzde Ýsrail'in Gazze'ye yönelik gerçekleþtirdiði saldýrýlarýn bir an önce sonlandýrýlarak dost ve kardeþ Filistin halkýnýn ve dünyanýn herhangi bir yerinde herhangi bir milletin vuku bulabilecek benzer soykýrýmlara maruz kalmamasý, bu soykýrýmlarýn önüne geçilmesi en büyük temennimizdir. Bu vesileyle 11 Temmuz Srebrenitsa Soykýrýmý'ný anmak, Boþnak kardeþlerimizin yanýnda olmak ve acýlarýný paylaþmak üzere Adalet Bakanýmýz Yýlmaz Tunç ve beraberindeki heyetle Bosna Hersek'e ziyarete gideceðiz. Srebrenitsa ve Gazze'de yaþamlarýný yitiren þehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyorum."