TBMM, Ýsrail tehdidi için toplanacak
ABONE OL

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, CNN Türk'teki "Hafta Sonu" programýnda gündeme iliþkin sorularý yanýtladý.

Ýsrail'in Gazze'ye saldýrýlarýn 1'inci yýlý olduðunu belirten Kurtulmuþ, "Soykýrým boyutlarýný çoktan aþmýþ bir etnik temizlik kampanyasý þeklinde yürütülen Ýsrail katliamlarýnýn en önemli insanlýk suçlarýndan birisi olduðunu, en büyük soykýrýmlardan birisi olduðunu tarih kitaplarý yazacaktýr. Bu sadece Ýsrail'in Filistinlilere, Gazze'de yaþamýþ olanlara yapmýþ olduðu bir eylem deðil, aslýnda bölgeyi yeniden dizayn etme, vadedilmiþ topraklar hedeflerini gerçekleþtirmek için düðmeye bastýðý, kendi hedeflerinin son aþamasýdýr. Israrla Netanyahu ve çetesinin bu süreci devam ettirmesinin sebebi, sadece bir hükümetin tavrýyla izah edilebilir bir þey deðildir." dedi.

Bütün þartlarýn Ýsrail'in lehine olduðu bir dönemde olunduðuna dikkati çeken Kurtulmuþ, "Yakýn dönemlerde hiç yaþamadýðýmýz kadar uluslararasý sistem kitlenmiþ vaziyette, çözümsüz hale getirilmiþtir. Birleþmiþ Milletler'de (BM), Ýsrail ne yaparsa yapsýn, kimi öldürürse öldürsün, hangi ülkeye saldýrýrsa saldýrsýn, bunun cezasýz kalacaðýnýn teminatý Amerika tarafýndan Ýsrail'e verilmiþtir." diye konuþtu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in "istenmeyen adam" ilan edildiðini aktaran Kurtulmuþ, Netanyahu hükümetinin pervasýz þekilde devam ettiðini, Ýsrail'in kendisi dýþýnda herkesi yok etmek istediðini vurguladý.

- "TÜRKÝYE BU BÖLGEDE GÜVEN VE ÝSTÝKRAR ÝÇERÝSÝNDE AYAKTA KALABÝLMÝÞ OLAN EN ÖNEMLÝ ÜLKEDÝR"

Terör örgütlerine iliþkin Türkiye'nin baský altýna alýnmaya çalýþtýðýnýn altýný çizen Kurtulmuþ, bölgede terör devleti oluþturmaya çalýþanlarýn esas hedefinin bölge halkýna yeni bir devlet kazandýrmak olmadýðýný belirtti.

Terör konusunda uyanýk olmak gerektiðine iþaret eden Kurtulmuþ, "Biz kimin ne olduðunu hangi adýmý niçin attýðýný çok iyi biliyoruz. PYD'ye, YPG'ye 3 tane silah verenin esas amacýnýn orada 2 tane insaný bir þekilde örgütlemek olmadýðýný hepimiz biliyoruz. Bunun arkasýndaki esas mesele Suriye'nin, Irak'ýn istikrarsýzlaþtýrýlmasýdýr. Bu sonucu maalesef almýþlardýr. Ana hedefinde Türkiye'nin istikrarsýzlaþtýrýlmasýna katkýda bulunmak olduðunu biliyoruz. Hepimizin büyük plan karþýsýnda uyanýk olmasý lazým, siyasi farklýlýklarýmýzý bir tarafa býrakmamýz lazým. Türkiye hepimizin ortak vatanýdýr ve Türkiye bu bölgede güven ve istikrar içerisinde ayakta kalabilmiþ olan en önemli ülkedir." ifadelerini kullandý.

TBMM Baþkaný Kurtulmuþ, 15 Temmuz darbe giriþiminin baþarýlý olmuþ olmasý durumunda Siyonizmin en büyük hedeflerinden birinin gerçekleþmiþ olacaðýný bildirdi.

- "ÝSRAÝL, ORTA DOÐU'DA BÝR ATEÞ ÇUKURU AÇTI"

"TBMM Genel Kurulu'nda 8 Ekim'de bilgilendirme olacak mý?" sorusu üzerine Kurtulmuþ, Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz'dan gelen, Dýþiþleri Bakaný Hakan Fidan ve Milli Savunma Bakaný Yaþar Güler'in Meclis'i bilgilendirmesi konusunda talep olduðunu belirtti.

Kurtulmuþ, "Bu talebi yerine getireceðiz. Salý günü, 8 Ekim'de, Meclis oturumuna baþladýðýnda bu konuyu gündeme alacak. Gündeme alýnýnca çok büyük ihtimalle partiler, bu konunun kapalý bir oturum halinde yapýlmasýný arzu edecekler. Bu konuda verilecek olan herhangi bir grup önerisi de parlamentoda oylanarak kabul edilir ve öyle görüyorum ki 8 Ekim'deki toplantý kapalý bir toplantý olarak olur." dedi.

Siyasetçilerin birbirinin düþmaný deðil, rakipleri olduðunu yýllardýr söylediklerini anlatan Kurtulmuþ, karþý tarafý yok edecek, aþaðýlayacak ya da fiziki müdahaleye varacak müdahaleler yapýlamayacaðýný, demokrasinin bu olmadýðýný söyledi.

Bölgesel tehditlerden bahsederken çok uzakta olduðunu zannettikleri konulardan bahsettiklerini dile getiren Kurtulmuþ, "Yangýn artýk kapýmýza geldi. Etrafýmýzý ateþ çemberi sardý.' diyorduk. Hayýr, Ýsrail, Orta Doðu'da bir ateþ çukuru açtý ve bütün ülkeleri, bütün halklarý oraya atmaya çalýþýyor. Buna karþý uyanýk olmak ve bu büyük zalim gücü durdurmamýz lazým." diye konuþtu.

Numan Kurtulmuþ, bölgedeki ülkelerin siyasi farklýlýklarýna raðmen ortak noktada çözümler bulmalarýný saðlamalarý gerektiðini dile getirdi.

"Özellikle Batý ülkelerinde sokaklara çýkýp kendi hükümetlerine raðmen, Filistin halkýnýn yanýnda durmayý baþaran büyük insanlýk cephesini kuvvetlendirmek, güçlendirilmektir." diyen Kurtulmuþ, böyle olunca çok kýsa süre içerisinde, Ýsrail yalnýzlaþma sürecine zaten girdiðini, bu süreçte Ýsrail'in izole edileceðini kaydetti.

Kurtulmuþ, "Uluslararasý Adalet Divaný'nda Ýsrail'in yargýlanmaya baþlanmasý ve orada bir sonucun alýnmasý Ýsrail'in sýrlarýný dökmüþ olan bir geliþmedir. Yani dokunulamayan Ýsrail'e dokunulmuþtur. Askeri olarak da bölgedeki özellikle son geliþmeler Ýsrail'in dokunulmaz bir ülke olmadýðýný ortaya koymuþtur." ifadelerini kullandý.

- "FÝLÝSTÝN'DE TEMSÝLCÝLÝK AÇAN ÜLKELERÝN SAYISININ ARTACAÐINI DÜÞÜNÜYORUM"

"Hamas Siyasi Büro Baþkaný Ýsmail Heniyye ile Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ýn öldürülmesinin ardýndan Ýsrail'den gelebilecek misilleme saldýrýsý, ABD'nin buna yeþil ýþýk yaktýðý ve operasyonun 'ölçülü' olmasýna iliþkin deðerlendirmeler olduðunun" sorulmasý üzerine Kurtulmuþ, þöyle devam etti:

"ABD'nin bu tavrýnýn bütün insanlýk tarafýndan görülmesi lazým. Ne demek ölçülü saldýrý? Bir saldýrýnýn ölçüsünü aþmasý için kaç 50 bin insan daha katledilmesi lazým? Burada bir akýl tutulmasý vardýr. Netanyahu ve çetesinin aklý tutulmuþtur ama onun ekmeðine yað süren Amerikan yönetiminin de aklý tutulmuþ görünüyor. Zaten her türlü insani çizgileri aþmýþ, her türlü uluslararasý hukuk çizgilerini aþmýþ, kural bazlý küresel sistemi yerle bir etmiþ. Hangi ölçülü saldýrýdan bahsediyoruz? Geriye bir tek zaten Ýsrail'in nükleer bomba kullanmadýðý kaldý."

ABD seçimlerine de kýsa bir süre kalýndýðý anýmsatýlan Kurtulmuþ, Ýsrail'in pervasýz saldýrganlýðý sürdürmesinin nedenlerinden birisinin de ABD'deki seçim öncesindeki siyasi belirsizlik olduðuna iþaret etti.

Kurtulmuþ, "Bundan hiç þüphesiz istifade ediyor. 'Bu seçimde þu seçilirse böyle sonuç olur, öteki seçilirse bu olur.' gibi böyle bir ayrým yapmayý gerektirmiyor. Ýsrail politikalarýnda, Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasýnda farklýlýklar var. Ama temel itibarýyla ABD, Ýsrail'i kendi vekil devleti olarak kabul ediyor ve Ýsrail'in bölgedeki varlýðýnýn uzun dönemde Amerikan çýkarlarýna katký saðlayacaðýný düþünüyor. Amerikan kamuoyunda farklý fikirler ortaya çýkmadý, demokrasinin gücü de burada." deðerlendirmesini yaptý.

Filistin'i tanýyan ülkelerin içerisinde, tanýmýþ olmakla birlikte henüz Filistin'de temsilcilik açmayan ülkelerin var olduðunu belirterek, önümüzdeki dönemde Filistin'de temsilcilik açan ülkelerin sayýsýnýn artacaðýný düþündüðünü kaydetti.

- "GÖÇ DALGASI BAÞLAMADAN ORADA SÜKUNETÝN SAÐLANMASINI TEMÝN ETMEK ÝÇÝN MÜCADELE ETMEMÝZ LAZIM"

Türkiye'nin Lübnan'dan olasý göç dalgasýna hazýrlýðýyla ilgili soruya Kurtulmuþ, "Yönetilemez bir ülke haline getirilmiþ olan Lübnan'da en azýndan bu fiziki saldýrýlarýn sona erdirilmesi ve insanlarýn can endiþesinin ortadan kaldýrýlmasý lazým. Bu yeni göçmen dalgasýnýn ortaya çýkmamasý için de zaruridir." dedi.

Suriye'de iç savaþ baþladýðýnda yüz binlerce insan Lübnan'a kaçtýðýný, Ýsrail'in Lübnan'a saldýrýlarý baþlayýnca da Lübnan halkýnýn Suriye'ye kaçtýðýný gördüklerine dikkati çeken Kurtulmuþ, "Ýsrail'in bu saldýrganlýðý devam eder, Lübnan'ý bombalamayý sürdürürse bazý yeni göç dalgalarýnýn gelmesi mümkündür, muhtemeldir. Buna karþý da Suriye'nin, Ürdün'ün, Türkiye'nin bölge ülkelerinin gerçekten uyanýk olmasý lazým. Türkiye olarak biz de bu konuda her türlü tedbiri alarak, baþta göç dalgasýnýn baþlamadan orada sükunetin saðlanmasýný temin etmek için mücadele etmemiz lazým." diye konuþtu.

Türkiye ve Suriye iliþkilerine de deðinen Kurtulmuþ, þunlarý kaydetti:

"Bir an evvel Türkiye ve Suriye arasýndaki iliþkilerin normalleþtirilmesinin hem Türkiye'nin hem Suriye'nin hayrýna olduðuna inanýyorum. Önce Suriye'nin içinde bir normalleþmenin, eþ zamanlý olarak da Türkiye'yle sorunlarýn ortadan kaldýrýlmasý lazým. Süratle, bugünden tezi yok, yarýna býrakmadan bu sürecin hýzlandýrýlmasý, aramýzda var olan sorunlarýn süratle ortadan kaldýrýlmaya çalýþýlmasý, bunun da ötesinde, Türkiye ve Suriye'nin halklarý itibarýyla iki dost ve kardeþ ülke olarak aralarýndaki sorunlarý bir an evvel ortadan kaldýrarak daha yakýn bir iþbirliði içerisine girmeleri lazým."