TCG Anadolu teslim edildi! Bakan Akar'dan net mesaj: Cin þiþeden çýkmýþtýr
ABONE OL

Milli Savunma Bakaný Hulusi Akar, "Yüksek teknoloji ürünü sistemlerle teçhiz edilmiþ TCG Anadolu, sahip olduðu kapasite ve nitelikli özellikleriyle Deniz Kuvvetlerimizin amiral gemisi, donanmamýzýn göz bebeði olacak, þanlý ordumuzun ve bahriyemizin gücüne güç katacaktýr." dedi.

Akar, Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn da katýldýðý TCG Anadolu gemisinin hizmete giriþ töreninde, Türk Silahlý Kuvvetlerinin etkin, caydýrýcý ve saygýn niteliklerini artýrmaya yönelik savunma sanayii projelerine azim ve kararlýlýkla devam ettiklerini belirtti.

Bugün hizmete alýnan TCG Anadolu ile sac kesimleri yapýlan MÝLGEM fýrkateynlerinin hayýrlý olmasý temennisinde bulunan Akar, "Rusya-Ukrayna arasýndaki savaþ baþta olmak üzere dünyada ve bölgemizde yaþanan geliþmeler ile bulunduðumuz coðrafya, kritik ürün ve hizmetlerin yerli sanayimiz tarafýndan ve milli kaynaklarla karþýlanmasýnýn ne kadar stratejik önemi haiz, hatta vazgeçilmez olduðunu ortaya koymaktadýr. Bu açýdan yerli ve milli savunma sanayiimizi geliþtirmek bizler için milli istikbal mücadelesidir." þeklinde konuþtu.

Bugün hizmete giren TCG Anadolu gemisini Türk mühendisliðinin, iþçiliðinin, müteþebbisinin, askerinin, Türk Deniz Kuvvetlerinin ve ülkenin büyük bir baþarýsý, iftihar ve gurur tablosu olarak nitelendiren Akar, þunlarý söyledi:

"Yüksek teknoloji ürünü sistemlerle teçhiz edilmiþ TCG Anadolu, sahip olduðu kapasite ve nitelikli özellikleriyle Deniz Kuvvetlerimizin amiral gemisi, donanmamýzýn göz bebeði olacak, þanlý ordumuzun ve bahriyemizin gücüne güç katacaktýr. Taþýyacaðý TB-3 Bayraktar ÝHA'larý ve Zýrhlý Amfibi Hücum Araçlarý ile emsallerine göre farklý ve çýðýr açan bir konsepte sahip TCG Anadolu, yerli ve milli savunma sanayimizin üretim kapasitesi ve yeteneðinin ulaþtýðý seviyeyi de en açýk þekilde ortaya koymaktadýr."

Geçmiþte piyade tüfeði dahi yurt dýþýndan tedarik edilirken artýk piyade tüfeklerini, tüm hafif silahlarýný, ÇNRA'larý, Fýrtýna obüslerini, ÝHA/SÝHA/TÝHA'larýný, Atak helikopterlerini, savaþ gemilerini, milli deniz topunu, akýllý hassas mühimmat ve füzelerini tasarlayýp inþa, imal ve ihraç seviyesine gelindiðine vurgu yapan Akar, "Çatlasalar da patlasalar da inþallah uçaðýmýzý da tankýmýzý da yapacaðýz, Kýzýlelma'yý da uçuracaðýz. Artýk cin þiþeden çýktý. Böylece Türk Silahlý Kuvvetleri, dünyada çok az sayýda ordunun elde edebileceði yüksek teknolojinin saðladýðý avantajlara ve operasyonel üstünlüðe sahiptir." ifadelerini kullandý.

Yerlilik ve millilik oraný yüzde 80'lere ulaþan savunma sanayiinin bu seviyelere gelmesinde gösterdiði liderlik, destek ve teþvikleri nedeniyle Cumhurbaþkaný Erdoðan'a þükranlarýný sunan Bakan Akar, "Büyük ve güçlü Türkiye için gösterdiðiniz hedef doðrultusunda yýlmadan, yorulmadan çalýþan savunma sanayiimiz modern tesisleri, yetiþmiþ nitelikli personeli, kazandýðý kabiliyetleri ve saðladýðý ekonomik katma deðer ile ülkemizi uluslararasý alanda en üst lige taþýmýþtýr." dedi.

- "DENÝZLERÝNÝZ SAKÝN, PRUVANIZ NETA, YOLUNUZ BAHTINIZ AÇIK OLSUN"

Bakan Akar, Mehmetçiðin Cumhuriyet tarihinin en yoðun ve en etkili faaliyetlerini icra ettiðine dikkati çekerek, konuþmasýný þöyle sürdürdü:

"Bu dönemde TSK bir yandan hepimizi derinden etkileyen büyük doðal afetler ve deprem felaketinin yaralarýný sarmak için devletimizin tüm kurumlarýyla birlikte omuz omuza çalýþýrken, diðer yandan da egemenlik ve baðýmsýzlýðýmýz için Mehmetçik, sýralý amir ve komutanlarýnýn emir ve komutasýnda her türlü arazi ve iklim þartlarýnda 'Hudut namustur' anlayýþýyla hudutlarýmýzýn güvenliðini saðlamakta, terörü kaynaðýnda yok etme stratejisi ile yurt içinde ve sýnýr ötesinde baþta PKK/PYD/YPG, DEAÞ ve FETÖ olmak üzere tüm terör örgütlerine karþý mücadele etmekte, denizlerimizde ve semalarýmýzdaki hak ve menfaatlerimizi korumakta, bunlara ilaveten baþta KKTC, Azerbaycan ve Libya olmak üzere dost, kardeþ ve müttefiklerimizin haklý davasýný sonuna kadar desteklemekte, onlarla birlikte olmakta, ayný zamanda yedi iklim üç kýtaya barýþ, huzur ve adaleti götüren atalarýmýzdan aldýðý ilhamla, bölge ve dünya barýþýna da katký saðlamaktadýr. Türkiye Yüzyýlý vizyonu doðrultusunda var gücümüzle çalýþarak ülkemizi daha büyük, daha güçlü bir konuma getirmeyi hedefliyoruz. Ýnþallah bunu da baþaracaðýz. Bu konuda azimliyiz, kararlýyýz, çok þükür buna da muktediriz."

Þehitlere rahmet, gazilere þifa dileklerini ileten Akar, sözlerinin sonunda denizcilere "Denizleriniz sakin, pruvanýz neta, yolunuz bahtýnýz açýk olsun." diye seslendi.

- DENÝZ KUVVETLERÝ KOMUTANI ORAMÝRAL TATLIOÐLU

Deniz Kuvvetleri Komutaný Oramiral Ercüment Tatlýoðlu da enerji kaynaklarý baþta olmak üzere barýndýrdýðý canlý ve cansýz kaynak zenginlikleri ile çevre denizlerin öneminin ve cazibesinin son yýllarda oldukça arttýðýna iþaret etti.

Yaklaþýk bin yýllýk köklü bir geçmiþe sahip Türk Deniz Kuvvetlerinin bulunduðu coðrafyada daima caydýrýcý ve güçlü olmak mecburiyetinde olduðunu ifade eden Tatlýoðlu, Kaptan-ý Derya Barbaros Hayreddin Paþa'nýn "Denizlere hakim olan cihana hakim olur" sözünü hatýrlattý.

"Kara ülkesinin sýnýrlarýnýn savunulmasý" olarak tanýmlanan klasik güvenlik anlayýþýnýn bu yüzyýlda yerini "güvenliðin ülke sýnýrlarýnýn ötesinde saðlanmasý" anlayýþýna býraktýðýna dikkati çeken Tatlýoðlu, þöyle devam etti:

"21'inci yüzyýlda stratejik rotasýný 'anavatandan açýk denizlere doðru' olarak belirleyen Türk Deniz Kuvvetlerinin vazifesi Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletini denizlerden gelebilecek risk ve tehditlerden korumak, etki ve ilgi alanlarýnda ülkenin ve vatandaþlarýnýn hak ve menfaatlerini savunmak maksadýyla deniz kuvveti geliþtirmek, idame etmek ve kullanmaktýr. Anadolu gemimiz ülkemizin her geçen gün geniþleyen etki ve ilgi alanlarýnda Deniz Kuvvetlerimize tevdi edilen vazifenin yerine getirilmesi için ihtiyaç duyulan kritik bir yetenektir. Türkiye Cumhuriyeti, TCG Anadolu'nun sahip olduðu yeteneklerle denizden hava harekatý ve güç aktarým yapabilen sýnýrlý sayýda ülkeler arasýna dahil olmuþtur."

Geminin gerçekleþtireceði görevlere de deðinen Tatlýoðlu, þu bilgileri verdi:

"TCG Anadolu barýþ durumunda aðýrlýklý olarak milli ve uluslararasý tatbikat ve eðitimler, sancak ve varlýk gösterme, caydýrýcýlýk, arama kurtarma, insani yardým harekatý ile afet ve acil durum faaliyetlerinde görevlendirilecektir. Kriz ve harp durumlarýnda görevleri ise amfibi harekat, hava harekatý, güç aktarýmý, tahliye harekatý, denizde denetim harekatý, komuta kontrol gemisi görevleri ve üzerinde konuþlandýracaðý hava vasýtalarýnýn yetenekleri nispetinde su üstü harbi, hava savunma harbi, elektronik harp ve denizaltý savunma harbidir."

- TCG ANADOLU'NUN ÖZELLÝKLERÝ

Deniz Kuvvetleri Komutaný Oramiral Tatlýoðlu konuþmasý sýrasýnda TCG Anadolu'nun özelliklerine iliþkin de bilgi verdi.

Buna göre TCG Anadolu'da 9 bin 200 metrekare kara ve hava araçlarý park alaný bulunuyor.

Hava aracý taþýma yeteneði kapsamýnda icra edilecek harekata baðlý olarak 12 insanlý veya insansýz muharip uçak, farklý tipte 21 helikopter ve SÝHA'lar konuþlandýrabilecek TCG Anadolu, kara aracý olarak 13 tank, 27 amfibi hücum aracý, 6 zýrhlý personel taþýyýcý ve zýrhlý muharebe aracý, 33 muhtelif araç, 15 römork geminin hafif ve aðýr araç güvertesinde taþýnabilecek.

Havuz güvertesinde 4 mekanize çýkarma gemisi ve 2 personel çýkarma botu bulunan gemi, 400 personeline ilave olarak toplam 1400 personel kapasitesine sahip. TCG Anadolu söz konusu personeli sahile baðlý olmadan 90 gün boyunca destekleme imkanýný da taþýyor.