Karahan, Peterson Uluslararasý Ekonomi Enstitüsü (PIIE) ve Dýþ Ýliþkiler Konseyi (CFR) tarafýndan düzenlenen "Geliþmekte Olan Piyasalarda Merkez Bankasý Yönetimi" baþlýklý etkinlikte konuþtu.
Türkiye'nin makroekonomik ortamda karþý karþýya olduðu temel sorunun, enflasyon olduðunu belirten Karahan, enflasyonla mücadelenin son derece önemli olduðunu vurguladý.
Karahan, "Enflasyonu düþürmeye çalýþýyoruz ve geçen haziran ayýnda baþlayan kapsamlý bir sýkýlaþtýrma programý izliyoruz." dedi. O zamandan bu yana politika faizini yüzde 50'ye çýkardýklarýný belirten Karahan, bunun talepte bir miktar normalleþmeyi saðladýðýný söyledi.
Aylýk enflasyonun aralýk ayý boyunca düþüþ gösterdiðini, asgari ücret artýþlarý nedeniyle son birkaç ayda artýþ yaþandýðýný aktaran Karahan, "Genel olarak bu yýl için yüzde 36, gelecek yýl için yüzde 14 ve 2026 için yüzde 9 olarak belirlediðimiz enflasyon hedefine ulaþma yolunda ilerliyoruz. Tek haneli rakamlara dönmek istiyoruz." diye konuþtu.
Türkiye'nin enflasyonda yüzde 5 hedefine geri dönmek istediðini ifade eden Karahan, çok fazla sýkýlaþma yaptýklarýný, talebin ýlýmlý seyrettiðini ve Banka'nýn mevcut duruþunun uygun olup olmadýðýný deðerlendirmek için gelen verileri izlediklerini dile getirdi.
"DEZENFLASYON KONUSUNDA NE KADAR CÝDDÝ OLDUÐUMUZU GÖSTERDÝK"
TCMB Baþkaný Karahan, öncelikli hedeflerinin politika faizini, yeniden para politikasýnýn temel aracý yapmak olduðunu vurgulayarak, "Ne gerekiyorsa yapacaðýmýzýn sinyalini her zaman verdik. Piyasalarýn beklediðinden çok daha fazla miktarda sýkýlaþtýrma yaptýk ve dezenflasyon konusunda ne kadar ciddi olduðumuzu gösterdik." dedi.
Karahan, "Güvenin yeniden tesisi ve enflasyon beklentilerini daha iyi yönetebilmemiz için politika faizinin birincil araç olduðu politikayý yeniden oluþturmak için çok þey yaptýk ve daha fazlasýný yapmaya hazýrýz." ifadesini kullandý.
Enflasyon beklentilerine iliþkin Karahan, "Piyasa katýlýmcýlarý, önümüzdeki 12 ay için yani önümüzdeki aydan itibaren bir sonraki marta kadar 2024 yýl sonu hedefimiz olan yüzde 36 enflasyon bekliyorlar. Yani üç aylýk bir gecikmeyle hedefimize ulaþacaðýmýza inanýyorlar." deðerlendirmesinde bulundu.
Karahan, bundan sonraki stratejilerinin ve en büyük önceliklerinin, enflasyonla mücadele ve piyasa koþullarýna baðlý olarak mümkün olduðu kadar rezerv biriktirmek olduðunu söyledi.
Karahan, jeopolitik riskler ile büyük merkez bankalarýnýn para politikalarýnýn Türkiye için iki endiþe unsuru olduðuna iþaret ederek, ABD Merkez Bankasý (Fed) ve Avrupa Merkez Bankasý'nýn (ECB) herhangi bir faiz indirimi yapmayacak gibi bir politika izlediðini ve bunun politika oluþturmada daha ihtiyatlý bir yaklaþým olduðunu anlattý.