UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi Louisa Vinton'un ev sahipliðinde düzenlenen toplantýya, Japonya'nýn Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan ve Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý Avrupa Birliði ve Dýþ Ýliþkiler Genel Müdürü Ýsmail Tüzgen katýldý.
Louisa Vinton burada yaptýðý konuþmada, projenin detaylarýna iliþkin bilgi verdi. UNDP'nin ilk günlerden itibaren ilgili bakanlýklar ile iþbirliðiyle yýkýntýlarýn toplanmasý için çalýþtýðýný belirten Vinton, amaçlardan birinin geri dönüþüm olduðunu söyledi.
Büyükelçi Katsumata da deprem bölgesindeki enkazýn bertaraf edilmesi veyerel halkýn saðlýðýnýn tehlikeye girmesini önlemek üzere tasarlanan projenin baþarýyla tamamlandýðýný dile getirdi.
Ülkesinin proje sürecindeki desteðini vurgulayan Katsumata, UNDP'ye projedeki katkýsý nedeniyle teþekkürlerini sundu.
Çevre, Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý Çevre Yönetimi Genel Müdürü Fatih Turan ise 6 Þubat'ta meydana gelen Kahramanmaraþ merkezli depremlerin ardýndan ortaya çýkan milyonlarca tonluk enkazýn homojen olmadýðýna iþaret etti.
Bu atýklarý yeniden kullanýlabilir hale getirmek için çabalamanýn önemine deðinen Turan, UNDP ve Japonya'nýn, Türkiye'de Çevreye Duyarlý Enkaz Geri Dönüþtürme Projesi kapsamýnda verdiði 4,8 milyon dolarlýk hibeyle Hatay ve Kahramanmaraþ'ta mobil kýrýcýlarla inþaat ve yýkýntý atýklarýnýn geri kazanýmýna destek saðladýklarýný belirtti.
Avrupa Birliði ve Dýþ Ýliþkiler Genel Müdürü Ýsmail Tüzgen de depremin ardýndan yaklaþýk 50 milyon metreküp molozun da ortaya çýktýðýný söyledi.
Enkazýn taþýnmasý için birçok kurum ve akademisyenle istiþare yaptýklarýný ifade eden Tüzgen, atýklarýn çevreci, iklime duyarlý þekilde ekonomiye kazandýrýlmasý için böyle bir projenin ortaya çýktýðýný anlattý.
Toplantýda projenin yapým sürecinin detaylarýný içeren sunum da yapýldý.
Japonya tarafýndan finanse edilen projeyle, özellikle Tohoku Depremi'nden sonra enkaz yönetiminde Japonya'nýn en iyi uygulamalarýný bölgeye getiren tesisler kuruldu.
Bu tesislerde geri dönüþtürülebilir malzemeler ayrýþtýrýlarak, dolgu ve asfalt malzemesi olarak yeniden kullanýlmak üzere enkazdaki beton parçalarý öðütülüyor.