TEKNOFEST Genel Sekreteri Saymaz: Milli teknoloji hamlesi bir tercih deðil, zorunluluktur
ABONE OL

Bursa'da Þehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde düzenlenen TEKNOFEST Bilgilendirme Semineri'ne katýlan Saymaz, TEKNOFEST projesini 2018'de hayata geçirdiklerini anýmsattý.

Saymaz, 2019'da katýlýmcý bakýmýndan dünyanýn en büyük festivalini düzenlediklerini belirterek, 2020'de ise Anadolu'ya açýlma kararý aldýklarýný anlattý.

Türkiye'nin jeopolitik ve jeostratejik konumu sebebiyle hem fýrsatlarý hem de tehditleri barýndýrdýðýný dile getiren Saymaz, þunlarý kaydetti:

"Üç tarafý denizlerle, dört tarafý düþmanlarla çevrili bir coðrafyada yaþýyoruz. Bu nazarla baktýðýmýzda milli teknoloji hamlesi bir tercih deðil, Türkiye Cumhuriyeti için, bizler için bir zorunluluktur. Milli teknoloji hamlesi, Türkiye'nin tam baðýmsýzlýk yolunda kritik teknolojileri, yerli, milli ve özgün olarak üretebilmesinin, geliþtirebilmesinin, topluma sunmasýnýn, ayný zamanda bunu dünyaya ihraç edebilmesinin adýdýr. Bunu tek baþýnýza yapamazsýnýz, 7'den 77'ye bu iþi aktarmanýz lazým. Bunun için kültürel dönüþüme, bir paradigma deðiþimine ihtiyacýmýz var. Bunun için T3 Vakfý olarak elimizden gelen tüm gayreti göstermeye gayret ediyoruz."

GELECEÐÝN TEKNOLOJÝSÝNE ODAKLANILIYOR

Saymaz, Nuri Demirað ve Vecihi Hürkuþ'un projelerinin zamanýnda akamete uðradýðýný ifade ederek sözlerini þöyle sürdürdü:

"Onlarýn projeleri akamete uðramamýþ olsaydý bugünlerde belki kendi aracýmýzla uzaya gidiyor olabilirdik. Ne yazýk ki o süreçler akamete uðratýldýðý için biz yýllar öncesinden geriden geliyoruz. Bugün yaptýðýmýz milli teknoloji hamlesi ataðýyla da þunu önemsiyoruz. Bugünün teknolojisine asla takýlmýyoruz. Ondan uzak durmuyoruz ama odaklandýðýmýz kýsým, bundan 10-20 yýl sonrasýnýn teknolojisi neyse onun için çalýþýyoruz. Çünkü medeniyetimizin bize yüklemiþ olduðu bir misyon var. Bu kutlu bir misyon aslýnda. Biz bugünün teknolojisine adapte olamadýk. Bir ivme yakalanmasý gerekiyor ama bugünün teknolojisiyle yakalayamayýz. 20 yýl sonra ne yapýlacaksa ona odaklanýp, onun üzerine çalýþmalar yapýp ivmeyi yakalamamýz gerektiðine inanýyoruz."

Türk gençliðine güvendiklerini vurgulayan Saymaz, onlara alan açýldýðýnda baþarýlý sonuçlarýn ortaya çýktýðýný sözlerine ekledi.

Program, soru-cevap bölümüyle sona erdi.

  • milli teknoloji hamlesi
  • teknofest
  • Muhammet Saymaz