TEKNOFEST'te konuþan Azerbaycan Cumhurbaþkaný Aliyev: Yakýn gelecekte Kýzýlelma Azerbaycan semalarýnda da olacak
ABONE OL

Azerbaycan Cumhurbaþkaný Aliyev, Ýstanbul Atatürk Havalimaný'nda düzenlenen TEKNOFEST Havacýlýk, Uzay ve Teknoloji Festivali'ni ziyaret ederek katýlýmcýlara hitap etti.

Bir yýl önce TEKNOFEST'in Bakü'de yapýldýðýný ve Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile katýldýðýný hatýrlatan Aliyev, "Bugün ben buradayým. Bu, Türkiye ve Azerbaycan'ýn her yerde bir arada olduðunu gösteriyor. Türkiye ve Azerbaycan, dost ve kardeþ ülkelerdir." ifadesini kullandý.

Aliyev, 2 yýl önce Þuþa Beyannamesi'nin imzalanmasýyla Türkiye ve Azerbaycan'ýn resmen müttefik olduðunu vurgulayarak tarihi beyannamenin Þuþa'da imzalanmasýnýn özel bir önemi olduðunu dile getirdi.

Þuþa'nýn, Azerbaycan halký ve Türk dünyasýnýn aziz þehri olduðunun altýný çizen Aliyev, Þuþa'nýn iþgalden kurtarýlmasý sonucunda Azerbaycan'ýn toprak bütünlüðünü saðladýðýný söyledi.

Aliyev, Türkiye, Cumhurbaþkaný Erdoðan ve Türk halkýnýn daima Azerbaycan'ýn yanýnda bulunduðunun altýný çizerek, 2. Karabað Savaþý'nýn ilk dakikalarýndan son dakikasýna kadar Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn kendilerinin yanýnda olduðuna dikkati çekti.

Erdoðan'ýn açýklamalarý ve mesajlarýyla Azerbaycan'ý desteklediðini vurgulayan Aliyev, bunun kendilerine ilave güç ve ruh verdiðini ifade etti.

- "TÜRKÝYE BÖLGEMÝZDE BARIÞIN, ÝSTÝKRARIN VE GÜVENLÝÐÝN GARANTÖRÜDÜR"

Aliyev, Türkiye'nin son 20 yýlda büyük yol katettiðini ve Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn liderliðinde dünya çapýnda söz sahibi olduðunu belirterek, "Türkiye bölgemizde barýþýn, istikrarýn ve güvenliðin garantörüdür." dedi.

Türkiye'nin büyük Türk dünyasýnýn birleþmesi için de çok büyük rol oynadýðýný belirten Aliyev, "Geçen ay Ankara'da gerçekleþtirilen Türk Devletleri'nin zirve toplantýsýnda da bütün Türk devletleri aziz kardeþime öz desteðini, öz hürmetini ve bizim umumi dayanýþmamýzý bildirmiþtir." diye konuþtu.

Aliyev, Türk dünyasýnýn büyük coðrafyasý, potansiyeli ve doðal kaynaklarý olduðunu anlatarak, "Türk dünyasýnýn birleþmesinde Recep Tayyip Erdoðan'ýn Türk dünyasý karþýsýnda tarihi hikmetleri vardýr." dedi.

Bugün Türkiye'nin Avrasya'nýn ticaret, enerji, ulaþtýrma ve siyasi merkezi olduðunu söyleyen Aliyev, Türkiye'nin günden güne öneminin ve rolünün arttýðýný belirtti.

- "ÝNÞALLAH YAKIN GELECEKTE AZERBAYCAN'DA BAYRAKTAR MERKEZÝ KURULACAK"

Aliyev, Türkiye'nin güçlü sanayisinin hem Türkiye'yi hem de Türkiye'nin müttefiklerini güçlendirdiðine iþaret ederek, Türk ordusunun bugün dünya çapýnda en ön sýrada gelen ordularýn baþýnda olduðunu dile getirdi.

Azerbaycan Cumhurbaþkaný Aliyev, "Türkiye'nin savunma sanayisi, bugün bütün dünya tarafýndan kabul edilir. En geliþmiþ, en çaðdaþ, en modern savunma sanayisi hem Türkiye'yi, hem bizi güçlendirir ve uzun yýllar bundan sonra Türkiye'nin güvenliðini temin edecektir." ifadelerini kullandý.

TEKNOFEST Yönetim Kurulu ve T3 Vakfý Mütevelli Heyeti Baþkaný Selçuk Bayraktar'ýn Azerbaycan ziyaretlerinde gelecekteki iþbirliði hakkýnda görüþtüklerini aktaran Aliyev, "Bayraktar merkezinin Azerbaycan'da kurulmasý hakkýnda anlaþtýk. Ýnþallah yakýn gelecekte Azerbaycan'da Bayraktar merkezi kurulacak. Orada eðitim, bakým ve üretim de olacaktýr." diye konuþtu.

- "BÝR MÝLLET, ÝKÝ DEVLET, TEK YUMRUK"

Aliyev, Bayraktar'ýn Bakü'de kendisine Kýzýl Elma'nýn bir maketini hediye ettiðini anlatarak, "Ümit ediyorum ki, yakýn gelecekte Kýzýl Elma Azerbaycan semasýnda da olacaktýr. Kýzýl Elma havada, Altay ve Togg burada, Anadolu denizde. Bugünkü Türkiye budur." dedi.

Azerbaycan'ýn ulusal lideri Haydar Aliyev'in "Türkiye ve Azerbaycan'ýn bir millet iki devlettir." dediðini ve bugün bunu ispatladýklarýný vurgulayan Aliyev, bugün Türkiye ve Azerbaycan bir arada olduðu için bütün atalarýnýn ve ecdatlarýnýn ruhlarýnýn þad olduðunu söyledi.

Aliyev, "Babamýn (Haydar Aliyev) da dediði gibi; 'bir millet, iki devletiz'. Ben de 'tek yumruk' ifadesini eklemek istiyorum." diye konuþtu.

Türkiye'yi bu yýl 3. kez ziyaret ettiðini hatýrlatan Aliyev, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ý Azerbaycan'a davet etti.

Aliyev, "Türkiye-Azerbaycan birliði ebedidir." diyerek konuþmasýný bitirdi.