Teleferik faciasýnda korkunç gerçek! ''Þimdi seçim çalýþmalarý var'' diyerek ertelemiþ
ABONE OL

Antalya'da yaþanan teleferik faciasýnýn, Kepez Belediye Baþkaný seçilen Mesut Kocagöz'ün yönetiminde olduðu Anet A.Þ.'nin, seçim dolayýsýyla normalde 2.5 ay süren yýllýk bakýmý sadece 14 gün yaparak geçiþtirmesi nedeniyle yaþandýðý ortaya çýktý. Teleferik sisteminde deðiþtirilmesi gereken hayati öneme sahip parçalarýn, seçim dolayýsýyla temin edilip deðiþtirilmediði ve yýpranan parçalarla teleferiðin çalýþmasýna izin verildiði belirlendi.

Antalya'da yaþanan, 1 kiþinin ölümü, 17 kiþinin yaralanmasý ile sonuçlanan teleferik faciasýnýn, yýllýk bakýmýn gerektiði gibi yapýlmamasý nedeniyle yaþandýðý ortaya çýktý. CHP'li Muhittin Böcek yönetimindeki Antalya Büyükþehir Belediyesi'ne baðlý Anet A.Þ.'nin her yýl yaklaþýk 2.5 ay süren yýllýk bakýmý, seçim dolayýsýyla sadece 14 gün yaptýðý ve teleferik sisteminde hayati önem taþýyan bakýmlarýn ihmal edildiði belirlendi. Antalya Büyükþehir Belediyesi'nin iþlettiði Tünektepe Teleferik Hattý'na 2024 yýlý bakýmý, 19 Þubat-4 Mart tarihleri arasýnda yapýldý. Belediye verilerine göre teleferiðin bakýmý 2021'de 72 gün, 2022'de 78 gün, 2023'te ise 71 gün sürmüþtü. Buna raðmen bakým süresinin bu yýl sadece 14 gün olmasý, yaþanan facianýn ardýndaki ihmaller zincirini de gözler önüne serdi.

Kepez Belediye Baþkaný Mesut Kocagöz faciayla ilgili tutuklanan 5 kiþi arasýnda.

Alýnan bilgilere göre teleferiðin bakýmýndan sorumlu yetkililer ve görevliler, Anet A.Þ. çalýþaný Okan Erol'un bilgisi dahilinde yýlýk periyodik bakým listesini hazýrlayarak raporu, o dönem görevde olan Anet A.Þ. Genel Müdürü Mesut Kocagöz ve Baþkan Yardýmcýsý Ahmet Buðra Samsunlu'ya sundu. Sabah'ýn haberine göre, Ancak sunulan periyodik bakým listesinde yer alan birçok malzemenin seçim dolayýsýyla listeden çýkarýldýðý belirlendi. Her yýl deðiþtirilmesi hayati önem taþýyan direklerin makara isteminde yer alan 400'lük ve 500'lük lastikler, rulmanlar, burçlar ve göbek millerin deðiþiminin yapýlmadýðý ortaya çýktý. Ayrýca teleferik sistemi için önem olan halat kýsaltýlma iþleminin yapýlmadýðý, haberleþme hattýnýn deðiþtirilmediði, teleferik istasyonunda bulunan yataklama rulmanlarýnýn deðiþiminin yapýlmadýðý kaydedildi.

SEÇÝM UÐRUNA ÝHMAL

O dönem Anet A.Þ. Genel Müdürü olan ve 31 Mart seçimlerinde Kepez Belediye Baþkaný seçilen Mesut Kocagöz'ün, 'Seçim var' diyerek yýllýk bakým çalýþmalarýný tam olarak yaptýrmadýðý belirtildi. Anet A.Þ. yetkililerinin bakým çalýþmalarýnýn tam olarak yerine getirilmeden tesisin çalýþmasýna izin vererek faciaya davetiye çýkardýðý belirtildi.

23 SAAT SÜREN KURTARMA OPERASYONU

Kazanýn ardýndan teleferik hattýndaki kabinlerde mahsur kalan 174 kiþi helikopterlerle nefes kesen bir operasyonla kurtarýlmýþtý. AFAD, AKUT, UMKE, itfaiye ve çok sayýda arama-kurtarma ekibinin katýldýðý operasyonda, ekipler kabinlerin üzerine çýkarak içeridekileri halatlarla indirmiþti. Helikopterlerin ve 2 bin 202 kiþilik ekibin aralýksýz çabasýyla 174 kiþinin kurtarýlmasý 23 saat sürmüþtü.

KAPIYA 'GÝRÝLEMEZ' ÞERÝDÝ ASILDI

Teleferik kazasý sonrasýnda Tünektepe teleferik hattý giriþine, emniyet ekipleri tarafýndan 'Girilemez' þeridi asýldý. Teleferik kazasýndan haberdar olmayýp gelen turistlerin ise durumun anlatýlmasýndan sonra döndükleri görüldü. Rusya'dan tatil için Antalya'ya gelen Alexey Zhunda (35), Denizi ve manzarayý izlemek için teleferiðe binmeye geldik. Teleferiðin bozulacaðýný beklemiyorduk, herhangi bir bildirim gelmedi ve biraz hayal kýrýklýðýna uðradýk. Þimdi gidip baþka bir aktivite yapmayý düþünüyoruz dedi.

CIVATALAR BASKIYA DAYANAMAYIP KOPTU

Baþlatýlan soruþturma kapsamýnda teleferik hattýnda yapýlan bilirkiþi incelemesine iliþkin raporda, teleferik direðinin neden devrildiðine iliþkin tespitler sýralandý. 9 sayfalýk raporda teleferik direðinin, çekici ve taþýyýcý halatlarýnýn makara içerisine sýkýþmasý, kesici anahtarýn görevini yapamamasý sonucu, halatýn çekmeye baðlý olarak direðe moment uygulamasý ile direðin alttan ikinci katýndaki flanþlarýn cývatalarýnýn kopmasý sonucu devrildiði tespitine yer verildi.

Taþýyýcý-çekici halatlarý tutan makaralardan birisinin deforme olduðu, halatýn makaranýn içerisine girdiði belirtilen raporda, makaranýn arasýna halatýn girmesiyle yaþanan sýkýþmadan deðil cývatalarýn yükü taþýyamayýp kopmasý nedeniyle direðin devrildiði kaydedilerek, "5 nolu direðin flanþ baðlantýlarýný oluþturan cývatalarýn yerlere saçýldýðý ve deforme olduklarý tespit edilmiþtir. Cývatalardaki deformasyonun çekme-kesmeye baðlý deformasyon olduðu anlaþýlmýþtýr" denildi. Ayrýca teleferik direklerinin üzerindeki traverslerde çalýþan lastikli makara gruplarýnýn hangi periyotlarda deðiþtirildiðine dair tutanak ve kontrol formlarýnýn da bulunmadýðýna vurgu yapýldý.

CHP'LÝ KEPEZ BELEDÝYE BAÞKANI DA TUTUKLANDI

Antalya'nýn Konyaaltý ilçesinde 1 kiþinin hayatýný kaybettiði, 17 kiþinin de yaralandýðý teleferik kazasýyla ilgili, dönemin ANET Genel Müdürü ve son seçimlerde CHP'den Kepez Belediye Baþkaný seçilen Mesut Kocagöz, mevcut ANET Genel Müdür Vekili Ahmet Buðra Samsunlu, mekanik mühendisi Okan Erol, Megatower bakým þirketi sahibi Serdar Tezcan ve bakým þirketinin bakým ve otomasyon amiri Serkan Yellice 'taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma' suçundan tutuklandý. Adalet Bakaný Yýlmaz Tunç, yaptýðý açýklamada "Gözaltýna alýnan teleferik hattýný iþleten firma ile teleferik hattýnýn bakým ve onarýmýndan sorumlu firmanýn yetkilileri ve çalýþanlarýnýn da aralarýnda yer aldýðý 14 þüpheliden 5'i tutuklanmýþ, 8 þüpheli hakkýnda adli kontrol kararý verilmiþ, 1 kiþi de serbest býrakýlmýþtýr. Hepimizi üzen olayla ilgili adli soruþturma tüm yönleriyle titizlikle sürdürülmektedi" dedi.

MAHSUR KALANLARA DRONLA SU VE ÝLAÇ VERDÝLER

Antalya'da yaþanan teleferik faciasýnda kabinlerde mahsur malan 174 kiþinin yaþama tutunmasýnda Cankuþ Drone ekibi de önemli rol oynadý. Dron ile su ve ihtiyaç malzemeleri taþýndý. Böylece kronik hastalarýn durumlarýný aðýrlaþmasýnýn önüne geçildi. Cankuþ Drone ile ilk olarak mahsur kalanlarla baðlantý kurabilmek için telsiz gönderildi. Kabinlerdeki kurtarýlmayý bekleyenlerle yapýlan görüþme sonrasý kronik hastalar ve acil ihtiyaçlar tespit edildi. Ardýndan ilaç ve su gibi acil ihtiyaçlar dron ile ulaþtýrýldý.