ABONE OL

Antalya Büyükþehir Belediyesi'ne ait, 2017 yýlýnda hizmete giren Sarýsu teleferik hattýný tutan demir direklerden biri, 12 Nisan'da saat 17.28'de kýrýlarak kabinlerden birine çarptý. Ýçerisinde 8 kiþinin bulunduðu kabinin tabaný, çarpmanýn etkisiyle kýrýldý. Kabinde bulunan 8 kiþi, metrelerce yükseklikten yere düþtü. Olay yerine ulaþan ekipler, Memiþ Enes Gümüþ'ün (54) yaþamýný yitirdiðini belirledi. Yaralanan 7 kiþi de helikopterlerle bulunduklarý yerden alýnarak, hastanelere götürüldü. Kazanýn ardýndan durdurulan teleferik hattý üzerindeki kabinlerde mahsur kalanlarýn kurtarýlmasý için çalýþma baþlatýldý. Helikopterlerin ve 2 bin 202 kiþilik ekibin aralýksýz çabasý sonrasýnda 22,5 saatin sonunda 174 kiþi tahliye edildi. Serik Devlet Hastanesi'nde hemþire olan Rabia Küçük, Eskiþehir Osmangazi Üniversitesi'nde okuyan kýzý Nur Çeken ve yeðeni Eda Daðlaraþar (20) da 5,5 saatin sonunda kurtarýlabildi. Teleferik kazasýnýn yaþandýðý anlarý cep telefonuyla kaydeden Nur Çeken ile annesi Rabia Küçük, yaþadýklarý korku dolu anlarý anlattý.

'HEMEN ÖNÜMÜZDE PARÇALANAN KABÝN VARDI'

Rabia Küçük, "Eðlenmek ve güzel vakit geçirmek için teleferiðe binmeye karar verdik. Saat 13.00 civarýnda bindik. Baþlarda biraz korkmuþtum. Bir süre sonra teleferik 1 dakika kadar durdu. Daha sonra tekrar çalýþtý ve durdu. O sýrada sallanmaya baþladýk. Hemen önümüzde parçalanan kabin vardý. Onu görünce hemen 112'yi aradýk, bilgi verdik. Direðin devrildiðini, kabinin parçalandýðýný ve bir facia yaþandýðýný söyledik. Sonra herkes müdahale için gelmeye baþladý. Beklemeye baþladýk. 'Umarýz kopmaz' diye endiþeliydik. 5,5 saat kadar havada kaldýk. Sonrasýnda itfaiye eri, bize yukarýdan halatlar üzerinden gelerek ulaþtý. Aþaðýda da AFAD ve kurtarma ekipleri vardý. Makara sistemini hazýrlayýp, bizi tek tek güvenli þekilde halatlarla aþaðý indirdi. Kayalýk yamaca indik. Ekiplerce direðin devrildiði alana çýkarýldýk. Bir süre sonra ambulanslarýn yanýna indirildik. Çok korkulu bir süreç yaþadýk. Ölümle burun burunaydýk. Herkes ayný þeyi yaþadý; bundan eminiz. Ölüm korkusu yaþadýk. Ýlk sarsýntý anýnda zaten düþtüðümüzü zannetmiþtik. Allah bir daha kimseye yaþatmasýn" dedi.

'BÝLDÝÐÝMÝZ BÜTÜN DUALARI OKUDUK'

Bütün ekiplere teþekkür eden, herkesin elinden geleni yaptýðýný söyleyen Küçük, "Yapýlabilecek en güzel çalýþmaydý. Süreç uzundu ama platform zordu. Hayatýmda ilk defa binmiþtim. Çocuklar üniversite okuyor, ertesi gün döneceklerdi. Bu faciayý yaþadýk. O anda çocuklarýmý, yeðenimi ve kýzýmý düþündüm. 'Allah herkesi korusun' diye dua ettim. Bildiðimiz bütün dualarý okuduk. Saðlýkçýyým ama panik halinde saðlýkçý kimliðim arkada kaldý. Bir anne gibi, vatandaþ gibi düþünebildim. Kabinin camý kýrýlmýþtý. Üþümeye baþlamýþtýk. Ýlk kurtarýlanlar arasýndaydýk. Bizi itfaiye halatlardan gelerek kurtardý. Daha helikopterler bölgeye gelmemiþti. Herkes elinden gelen en güzel organizasyonla bizi kurtardý. Herkese çok teþekkür ederim. Bir daha ayaðýmý yerden kesen hiçbir þeye binmem. Ölümle burun buruna 5,5 saat" diye konuþtu.

'ÝLK BAÞTA ANLAYAMADIK'

Hatýra olmasý için video çeken ve bu sýrada kaza anýný kaydeden Nur Çeken de þunlarý anlattý: "Çok korktuk, kötü bir süreçti. Aný olsun diye video çekmeye baþlamýþtým, annemler korktuðu için gülelim diye. Sarsýlmaya baþladýk. 112'yi aradým. Ýlk baþta anlayamadýk. Sallanýnca 'Artýk düþüyoruz' diye düþündüm. Bütün ekipler toplandý. Kriz masasý bir yol çizip, hemen kurtarmaya baþladý. Sahil güvenlik ekipleri, ilk baþta düþen kabindeki yaralýlarý alýp, götürdü. Onlarý izliyorduk sonra ilk biz kurtarýldýk. O anda 'Ölüyoruz' diye düþündüm. Ýlk anda annem ve kuzenime baktým; bir þeyleri var mý diye. Sonra kendimi kontrol ettim." (DHA)