''Temiz'' dedikleri Körfez'le ilgili vahim gerçek ortaya çýktý
ABONE OL

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'nin analiz yaptýrýp, 'temiz' olduðunu açýkladýðý iç körfez, Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Bakanlýðý'nýn analizlerinde aþýrý kirli çýktý.

Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer, yerel seçimler öncesi 3 yýl sonra Ýç körfezde denize girip yüzeceðini söyledi. Aradan geçen 4.5 yýllýk süreçte körfez temizliðine iliþkin ciddi bir çalýþma yapýlmayýnca körfezdeki kirlilik her geçen gün arttý. Bilim insanlarý iç körfezin son 20 yýlýn en kirli dönemini yaþadýðý konusunda Soyer'i uyardý.

Kirlilik nedeniyle yýlda bir kez görülen deniz marullarý iç körfezi adeta mesken tuttu. Son olarak deniz suyundaki oksijen miktarýnýn sýfýr noktasýna kadar düþmesi sonucu plankton patlamasý denilen olay gerçekleþti. Deniz suyu koyu kýrmýzý bir renge büründü. Tüm bunlar yetmezmiþ gibi Ýzmir'in denizi ve doðal güzellikleri ile ünlü Foça ilçesini denizanalarý bastý. Yazýn sýcaðýnda vatandaþlar denizanasý istilasý yüzünden denize giremez oldu.

ÝZSU ÝYÝ KALÝTE DEDÝ AMA...

ÝZSU Genel Müdürlüðü geçtiðimiz Eylül ayýnda yazýlý ve görsel basýn yayýn organlarýna bir açýklama geçerek iç körfezin deðiþik noktalarýndan aldýðý su örneklerinin laboratuvarda yapýlan analiz sonuçlarýný kamuoyu ile paylaþtý. ÝZSU'nun açýkladýðý tabloda 'dýþký kaynaklý bulaþý' olarak bilinen Kolibasili miktarý 100 mililitre deniz suyunda Alsancak 'ta 24 (iyi), Konak'ta 140 (Orta), Karþýyaka'da 1 (Ýyi), Maviþehir'de 15 (iyi), Balçova Özdilek 20 (iyi), Güzelyalý da ise 30 adet (iyi) olarak açýklandý. Açýklamada yüzülebilir körfez hayaline adým adým yaklaþýldýðýnýn da altý çizildi.

3 AYRI NOKTADAN NUMUNE ALINDI

Pis koku ve körfez kirliliðine iliþkin þikayetlerin giderek artmasý üzerine Çevre Þehircilik ve Ýklim Deðiþikliði Ýzmir Ýl Müdürlüðü, önce Valilikten 'olur' aldý. Ardýndan da iç körfezdeki su kalitesini belirlemek amacýyla çalýþma baþlattý. Bakanlýða baðlý ekipler geçtiðimiz günlerde Ýl Saðlýk Müdürlüðü ile birlikte Ýnciraltý Özdilek AVM açýklarý, Alsancak Liman ve Çiðli'de faaliyet gösteren Atýk Su Arýtma Tesisinin yaklaþýk 2 kilometre açýðýndan su örnekleri alýp analiz için akredite laboratuvarlara gönderdi.

Çevre Þehircilik aldýðý numuneleri su kirliliði kontrol yönetmeliði Tablo 4'te yer alan deniz suyunun genel kalite kriterlerine göre, Ýl Saðlýk Müdürlüðü de yüzme suyu kalite kontrol yönetmeliði açýsýndan numune sonuçlarýný mercek altýna aldý. Laboratuvarlardan gelen sonuçlar ÝZSU'nun açýkladýðý deyim yerindeyse iç körfezi güllük, gülistanlýk gösteren rakamlarý yalanladý.

RAKAMLAR ARASINDA DAÐLAR KADAR FARK VAR

Sabah'ýn haberine göre, ÝZSU Genel Müdürlüðü'nün Balçova Özdilek açýklarýnda yaptýðý ölçümlerde 100 mililitre deniz suyunda 10 adet olarak açýkladýðý kolibasili miktarý, Ýl Saðlýk Müdürlüðü'nün yaptýðý analizde 1000 adet üstü olarak tespit edildi. Yine Alsancak'ta belediyenin 24 olarak açýkladýðý rakam saðlýk müdürlüðünün yaptýrdýðý analizde diðerleri gibi 1000 üstü olarak tespit edildi. Çiðli Atýk Su Arýtma Tesisi açýklarýndan alýnan su numunesinde de diðerleri gibi kolibasili adedi binin üstü olarak belirlendi. Laboratuvar deniz suyundaki kolibasili adedini 1000'e kadar ölçebildiði için miktarýnýn 1000'in ne kadar üstünde olduðu tespit edilemedi.

AMONYAK MÝKTARI OLMASI GEREKENDEN 19 KAT FAZLA ÇIKTI

Ýç körfezin içler acýsý halini gösteren parametreler bunlarla da sýnýrlý kalmadý. Su Kirliliði Kontrol Yönetmeliði Tablo 4'te yer alan deniz suyunun genel kalite kriterlerine göre Çevre Þehirciliðin aldýðý numune sonuçlarýnda litrede en fazla 0, 02 miligram olmasý gereken Amonyak miktarý Alsancak Liman açýklarýnda 0,35, Özdilek AVM ile Çiðli Atýk Su Arýtma Tesisi açýklarýnda ise sýnýr deðerin tam 19 katý yani 0, 37 miligram olarak tespit edildi. Ayrýca her üç noktada alýnan numunede de deniz suyundaki çözünmüþ oksijen miktarýnýn standart deðerin altýnda olduðu görüldü.

UYARI TABELALARI KONMASINI ÝSTEDÝ

Yaþanan þok geliþme sonrasý Çevre Þehircilik Ýzmir Ýl Müdürlüðü, ÝZSU Genel Müdürlüðüne yazý yazarak elde edilen deðerlerin halk saðlýðý açýsýndan risk oluþturduðunu hatýrlattý. Üst yazýda numune alýnan yerlerde vatandaþlarýn denize girdiðine dikkat çeken Ýl Müdürlüðü, ÝZSU'dan bu noktalara üzerinde 'denize girmenin insan saðlýðý açýsýndan risk oluþturduðunu' anlatan vatandaþlarý uyarýcý tabelalar yerleþtirmesini istedi.

Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer son olarak, Cumhuriyetin kuruluþunun 100. Yýl dönümü kutlamalarý kapsamýnda 28 Ekim de Güzelbahçe'de düzenlenen yüzme yarýþýna katýlýp kameralar karþýsýnda kulaç atmýþtý.

Yarýþtan bir gün önce de sosyal medya hesabýndan seçim meydanlarýnda Ýzmirlilere verdiði '3 yýl sonra körfezde denize gireceðim' sözünü tuttuðunu öne süren bir açýklama yapan Soyer'e Ýzmirliler sosyal medya üzerinden büyük tepki göstermiþti.

Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkanýný algý operasyonu yapmakla suçlayan Ýzmirliler asýl kirliliðin orta deðil iç körfezde olduðunu hatýrlatýp Soyer'e "Madem körfez temiz diyorsun. O zaman Güzelbahçe'den deðil de Konak ve Karþýyaka sahillerinden denize gir de görelim" çaðrýsýnda bulunmuþtu.