TEOG soru ve cevapları yayınlandı mı? 2014 MEB !
ABONE OL
TEOG soru ve cevaplarının ne zaman yayınlanacağına dair henüz bilgi verilmedi. Açıklama yapıldığı an sizlerle paylaşacağız.
 
TEOG sırasında neler dikkat etmek gerekiyor? Uzmanı açıkladı...
 
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş sistemi kapsamında, ortaokul 8'inci sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen birinci dönem ortak sınavların ilk oturumu, bugün yapılıyor.
 
Geçen yıl 10 TL olan itiraz bedeli bu yıl 20 TL oldu. Kılavuzda, “Elektronik ortamda yapılan itirazlar öğrenci velisi tarafından interaktif hesap aracılığıyla elektronik ortamdan, yapılan itirazların incelenmesi için ise öğrenci velisi tarafından T.C. Ziraat Bankası, Türkiye Vakıflar Bankası ve Türkiye Halk Bankası şubelerinden herhangi birine, “Kurumsal Tahsilât Programı” aracılığıyla 20 TL (Yirmi TL KDV Dâhil) yatırılması gerekmektedir.” deniliyor.
 
Toplam 970 sınav merkezinde 15 bin 353 okulda, 93 bin 589 salonda gerçekleştirilecek ortak sınavlara toplam 1 milyon 287 bin 847 öğrenci katılacak.
 
Yarınki oturumda, sırasıyla Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi ders yazılıları yapılacak. Ortak sınavlar; ülke genelinde olağanüstü haller ve özel durumlar dışında öğrencilerin öğrenim gördükleri okullar ile yurt dışında KKTC ve MEB'e bağlı okulların bulunduğu, sınav için uygun görülen merkezlerde Türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20'de başlayacak ve aynı anda yapılacak.
 
Ortak sınavlarda her ders için çoktan seçmeli 20 soru sorulacak, değerlendirmede yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemeyecek. Ortak sınavlarda A, B, C ve D kitapçığı olmak üzere dört kitapçık verilecek. Sınav süresi her ders için 40 dakika olacak.
 
Ortak sınavın ikinci oturumu ise 20 Kasım Perşembe günü yapılacak. İkinci oturumda ise fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil ders yazılıları gerçekleştirilecek. Sınav yapılacak okullarda sınav günleri ders yapılmayacak.
 
Öğrenciler olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında, belirlenen sınıflarda sınava alınacak.
 
Mazeret sınavları ise 13-14 Aralık'ta yapılacak. İkinci dönem ise merkezi ortak sınav, 29-30 Nisan 2015'te, mazeret sınavı ise 16-17 Mayıs 2015'te gerçekleştirilecek.
 
-Öğretmenler, kendi okulu dışında görevlendirilecek
 
Merkezi ortak sınavlarda alınan puanlar, yıl sonu başarı puanı hesaplamasına dahil edilecek. Her dönem yapılan ortak sınavlarda ağırlıklandırılmış puanların hesaplanmasında; Türkçe, matematik, fen ve teknoloji dersleri için dört; T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi için iki katsayısı o dersin puanı ile çarpılarak her bir dersin ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı hesaplanacak. Bu puanlama 700 tam puan üzerinden yapılacak.
 
Ortaöğretime yerleştirmeye esas puan hesaplamasında ise öğrencilerin 6, 7 ve 8'inci sınıf yıl sonu başarı puanları ile 8'inci sınıf ağırlıklandırılmış ortak sınav puanı toplanacak, elde edilen toplam ikiye bölünerek merkezi sistemle öğrenci alan ortaöğretim kurumlarına yerleştirmeye esas puan hesaplamasında kullanılacak. Bu puanlama ise 500 tam puan üzerinden yapılacak.
 
Sınavlarda görevlendirilecek öğretmenler, kendi okulları dışında farklı bir okulda görevlendirilecek.
 
Yurt dışında öğrenimlerini sürdüren öğrenciler, bulundukları ülkedeki eğitim ataşeliklerinde ya da elçiliklerde onaylattıkları denklik belgesine göre ortak sınavlara girebilecek.
 
-Engelli öğrencilerin sınavları
 
Az gören öğrenciler ve işitme engelli öğrenciler, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olan öğrenciler, özel öğrenme güçlüğü olan öğrenciler, yaygın gelişimsel bozukluğu olan öğrenciler, bedensel engelli öğrenciler, zihinsel engelli çocuklar, istekte bulunmaları halinde tek kişilik sınıflarda, total düzeyde görme engelli öğrenciler, süreğen hastalığı olan öğrenciler, okuyucu ve kodlayıcı eşliğinde tek kişilik sınıflarda sınavlara alınacak.
 
TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen uluslararası bilim olimpiyatları ve matematik olimpiyat sınavlarında, ulusal elemelerden geçtikten sonra Türkiye'yi temsil etme hakkı kazanmış olan öğrencilere, katıldıkları yılın yıl sonu başarı puanlarına belirlenen oranda ek puan verilecek.
 
-Tüm öğretmenler okullarında olacak
 
MEB, ortak sınavlarda görevli olmayan ancak okulda dersi olan öğretmenlerin de sınavların yapılacağı günlerde en geç saat 09.00'da okullarında hazır bulunmalarını istedi. Sınav başladıktan sonra görevine ihtiyaç duyulmayan öğretmenler okuldan ayrılacak.
 
-Musevi öğrencilere din kültürü soruları
 
MEB tarafından bu yıl 8. sınıf öğrencilerinin gireceği merkezi ortak sınavlarda ilk kez Musevi öğrencilere, ayrı bir müfredat kapsamında hazırlanan "din kültürü ve ahlak bilgisi" soruları yöneltilecek. Özel Ulus Musevi 1. Karma Ortaokulunun isteği üzerine hazırlanan din kültürü ve ahlak bilgisi sorularını, yalnızca bu okulun 8. sınıf öğrencileri yanıtlayacak, diğer okullardaki musevi öğrenciler ise bu sorulardan geçen yıl olduğu gibi bu yıl da muaf tutulacak.
 
 TEOG SINAVI ÖNCESİ GKV’Lİ UZMANLARDAN ÖNEMLİ UYARI  
 
Gaziantep Kolej Vakfı (GKV) Rehberlik Servisi öğretmenleri Bilge Kılıç ve Derya Atila, Lise yerleştirme sınavı TEOG öncesi öğrencilere ve velilerine önemli uyarılarda bulundu. Çocukların sınav stresine velilerin baskısıyla girebileceğine dikkat çeken uzmanlar “Çocukları strese sokarak geleceklerini kabusa çevirmeyin” uyarısında bulundu.
 
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının ilk döneminin 26-27 Kasım tarihleri arasında yapılacağını hatırlatan GKV Rehberlik Servisi öğretmenleri Bilgi Kılıç ve Derya Atila, üç oturum halinde gerçekleştirilecek sınavda öğrencilerin 30 dakikalık dinlenme sürelerinin olacağını ifade etti. Verilecek olan sınav aralarında öğrencilerin sınav değerlendirmesi yapmak için birbirleriyle konuşmamalarını öneren GKV rehberlik öğretmenleri, diğer sınavlar için moral ve motivasyonun bozulmaması adına bu tarz konuşmalardan özellikle kaçınılması gerektiğini dile getirdi. Uzmanlar, molalarda bahçeye çıkma şansı bulunduğu takdirde bu arayı temiz hava almakla geçirmenin daha faydalı ve yararlı olacağına işaret etti. Öğrencileri uyku düzenlerini bozmamaları ve sağlıklarına dikkat etmeleri hususlarında da uyaran GKV rehber öğretmenleri, sınav öncesi yapılması başarıya katkı sağlayacak bazı kuralları şöyle sıraladılar: 
 
“Asla uyku düzeninizi bozmayın. Uyku düzeniniz hangi aralıktaysa yine o saatlerde uyuyun. Erken uyumaya çalışarak stres düzeyinizi yükseltmeyin. Beslenmeniz alıştığınız seyrinde devam etsin. Tamamıyla normal hayatınız neyse öyle devam edin.  Sınavdan önceki gün aşırı sıvı, katı ya da gazlı yağlı yiyecek ve içecekler tüketmemeye dikkat edin.  Daha önce merkezi sınavlar okulun son haftasına ya da okulun kapandığı dönem yapılıyordu. Bu nedenle adaylara son bir kaç gün ders çalışmayın ikazlarında bulunuyorduk.  Ancak, bu sistemde zaten sınav okul haftası olduğundan öğrenciler o hafta Pazartesi ve Salı ders çalışmış olurlar. Son gün dilerseniz ders çalışmayın. Ancak son güne kadar deneme çözün, genel tekrarlarınızı yapın.”
 
Sınav sırasında nelere dikkat edilmeli?
 
TEOG Sınavı esnasında öğrencilerin, cevap kâğıtlarının kendilerine ait olup olmadığına ve optik formun fotoğraflı bölümünün mutlaka kontrol etmeleri gerektiğini belirten GKV rehber öğretmenleri Kılıç ve Atila, adaylara önerilerini şöyle sürdürdü: "Dönem boyunca düzenli çalıştığınızı, yeterli sayıda ve farklı soru tiplerinde soru çözdüğünüzü hatırlayın ve kendinize güvenin. Doğru cevabı bulduğunuzu düşünseniz bile tüm şıkları okuyun. Çözmeniz gereken ancak çözemediğiniz veya çözdüğünüz halde cevabını bulamadığınız sorular olduğunda, soruyu bir kez daha okuyup tekrar çözün. Cevabı bulamadıysanız soruyu işaretleyip geçin ve ikinci turda tekrar değerlendirin. Değerlendirmede yanlış cevap sayısı, doğru cevap sayısını etkilemeyecektir. Bu nedenle, emin olmadığınız ya da bilmediğiniz bir soruda size en mantıklı gelen cevabı işaretleyin. Cevaplarınızı ya teker teker ya da bir sayfa çözdükten sonra optik kâğıdınıza işaretleyin. İşaretlemelerinizi kesinlikle sınav sonuna bırakmayın"
 
Öğrencilere bu sınav için çabaladıklarını ve yeterince emek verdiklerini unutmamalarını öğütleyen GKV rehber öğretmenleri Bilge Kılıç ve Derya Atila, sınava katılan tüm adayların emek ve çabalarının karşılığını almasını diledi.
 
Öğrenci velilerini de uyaran uzmanlar, sınav öncesi öğrenciler üzerinde baskı uygulanmasından kaçınılması gerektiğini vurgulayarak çocukların başkalarıyla kıyaslanmasının da yanlış olduğunu ifade ederek “Çocuklara sınava yönelik baskı uygulayarak onları strese sokmaktansa onlara öz güven duygularını harekete geçirecek telkinlerde bulunmak daha yararlıdır. Lütfen sınav öncesi çocuklara baskı yaparak sınavı kabusa çevirmeyin” dediler.