Terör bu kez asit yağmuruyla vurdu!
ABONE OL

Kimyasal çevre felaketleri nedeniyle asit yağmurları görüllduğunu biliyoruz. Ancak bu seferkinin sebebi terör. DEAŞ Musul’da El Misrak kükürt üretim tesisini ateşe verdi. Böylece zehirli gaz Türkiye sınırından giriş yaptı. Biz de asit yağmurları nedir, nereye yağacak ve hangi ciddi riskler söz konusunu 24 Tv Meteoroloji Editörü Eldebiran Ayan ve İstanbul Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Oğuz Özyaral ile konuştuk.

Asit yağmuru nedir?

ELDEBİRAN AYAN: Kükürtdioksit bileşiklerinin atmosfere salınmasının ardından su buharı ile tepkimeye girer sonra da bu yağmur halinde yeryüzüne düşer. Halk arasında kezzap yağmurları denir.

Musul’daki patlama bizi nasıl etkiliyor?

AYAN: Patlamasyla atmosfere ciddi anlamda sülfürlü birleşikler ve kükürtlü bileşikler salındı. Keşişleme rüzgarları ile İran’a ve ülkemize geldi.

Hangi iller daha çok tehlike altında?

AYAN: Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi için risk yüksek? En çok Van, Hakkari, Şırnak, Bitlis asit yağmuruna maruz kalacak.

Kezzap yağmurun etkileri neler?

AYAN: Cildimiz, gözlerimiz ve saçlarımız için çok ciddi bir tehdit oluşturuyor. Yağış anında açık alanlarda bulunmamak sağlığımızı korumak için çok önemli. Tarımsal alanın devam ettiği yerlerde topraktaki kalsiyum ve magnezyum gibi topraktaki yüksek besin değerlerinin aşağıya çökmesine sebep oluyor. Dolayısıyla toprağın verimini düşürecek ve ürünlerde bozulmalara sebep olacaktır. Bitki örtüsünde de değişime sebep oluyor. Bitkiler de sararma ya da çürümelere sebep oluyor. Bir diğer etkisi de içme ve kullanma sularında görülüyor. Suyun asidik miktarını arttırıyor. Bu da göllerdeki, derelerdeki canlı hayatı için olumsuz etki oluştururken içme suyu kaynakları için de bir tehdit oluşturuyor. Çünkü su arıtmadan geçmiş olsa bile asit filtreden geçiyor ve musluktan asidik bir su akıyor.

CİLT KANSERİ İÇİN DOĞRUDAN TEHDİT

Asit yağmuru insan sağlığını nasıl etkileyecek?

 DOÇ. DR. OĞUZ ÖZYARAL: Asit yağmurlarına maruz kalan kişinin cildinde atipik alerjik reaksiyonlar olabilir. Yağmur altında kalan kişiler eve ulaştıklarında mutlak surette duş almalılar. Saçlar ve cilt asitten uzaklaştırılmalı. Aksi durumda ciltte kalan bu asitli sıvı deri yoluyla emilerek cilt kanserine kapı açabilir. Maruziyetin süresi ve miktarına bağlı olarak saçların dökülmesine de neden olabilir. Asit bulutları rüzgâr dalgalarıyla dünyanın dört bir tarafına yayılır ve solunan havanın kalitesini bozar. Böyle bir havanın solunması akciğer kanserinin tetikleyicisi olabilir.

Bitkilerimizi nasıl korumalıyız?

ÖZYARAL: Bitkiler ve çiçeklerin tek korunma yolu seralardır. Ağaçlar, otlar ve tarlalar zehir etkisi altında olacağından kurur ve ölürler, toprağın tüm verimliliği kaybolur. Su kirlenirse tüm yaşam alanları kirlenir.

Meyve ve sebzelerde nelere dikkat etmeliyiz?

ÖZYARAL: Herhangi bir şekilde koruma altına alınmamış, bir sera ortamında yetiştirilmemiş ürünlerin tamamı ile doğal olarak doğadan beslenen hayvanlar ve su canlıları kirlenmenin etkisi altında kalıyorlar. Satın aldığımız ürünlerin iç dokularına giren bu zehir, gıda da toksik yapının oluşması anlamına geliyor. Sonuç olarak tarladan sofraya bir zehir taşınması söz konusu olacağından tüm gelecek nesiller kanser tehdidi altında kalmakta.

Cildimizi nasıl korumalıyız? 

ÖZYARAL: Cildimizi korumak için belli aralıklarla cildin temiz ve kullanılabilir suyla yıkanması çok önemli.  İş, okul ve çalışma saatlerinden sonra dışarıdan eve dönüşlerde ilk iş duş almak olmalıdır. Cilt önce su ile yıkanmalı sonra da bir fincan içerisine konulan süt ile cilde tampon şeklinde uygulanmalı.