Ýslam aleminde önemli gün ve gecelerden bir tanesi olan Kadir Gecesi bugün idrak edilecek. Müslüman alemi için üç aylarýn müjdecisi olan Regaip Kandili için geri sayým baþladý. Rahmeti, bereketi ve maðfireti bol üç aylarýn manevi iklimine girildiðinin habercisi olan Regaip Kandili'nde dua etmek, tövbe ve istiðfarda bulunmak, bu geceyi çeþitli ibâdetlerle geçirmek, genel olarak alimler arasýnda kabul görmüþtür. Hz. Muhammed S.A.V'in amcasýna tavsiye ettiði tesbih namazý, bugün kýlýnabilecek namazlar arasýnda yer alýyor. Tesbih namazýna dair merak edilenlerin tümüne haberimizin detaylarýndan ulaþabilirsiniz.
TESBÝH NAMAZI NASIL KILINIR VE KAÇ REKATTIR?
Tesbih namazý 4 rek'attir. Bu namazda 300 defa þu tesbih okunur:
"Sübhânellâhi velhamdü lillâhi velâ ilâhe illallâhü vellâhü ekber velâ havle velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azýym."
Bu tesbih, namaz içinde þöyle okunur:
15 kere Sübhâneke'den sonra (Fâtiha ve zamm-ý sûreden önce),
10 defa Eûzü Besmele, Fâtiha ve zamm-ý sûreden sonra,
10 defa Rükûda,
10 defa Rükûdan kalkýnca ayakta (kavmede),
10 defa Birinci secdede,
10 defa Ýki secde arasýndaki oturmada (celsede),
10 defa Ýkinci secdede,
Birinci rek'atte okunan bu tesbihlerin adedi 75'tir. Ýkinci rek'atte ayný sýralama ile yine 75 defa okunur. Üçüncü ve dördüncü rek'atler de böyle kýlýnýr.
Bütün namazlarda olduðu gibi, tesbih namazýnda da, Kur'an'dan bir þey okunacaðý zaman, Kur'ân-ý Kerim’in herhangi bir yerinden okumak mümkündür. "Þu sure okunmaz veya mutlaka þu sureyi okumak gerekir" diye bir þart yoktur. Ancak Ýbn Abbas'a (r.a.), "Bu namaz için belirlenmiþ bir sûre biliyor musun?" diye sorulunca, "Evet, et-Tekâsür, el-Asr, el-Kâfirûn, ve el-Ýhlâs" diye cevap vermiþtir.
Tesbih Namazý, kýlýnmasý teþvik edilmiþ bir namazdýr. Bunu alýþkanlýk haline getirmek müstehaptýr. Tembelllik etmemek lâzýmdýr.
Kýlmasýný bilmeyenlerin de istifade etmesi, öðrenmeleri maksadýyla cemaatle de kýlýnabilir. Cemaatle kýlýnýrsa imam olacak kimse bu namazý kýlmayý evvela nezreder ve namazý kýldýrýrken kýraatý ve tesbihleri her yerde cehrî (sesli) okur. Cemaat ise sükut eder, dinler.
Tesbih namazýnda yanýlma olursa, sehiv secdesinde bu ilave tesbihlerin okunmasý gerekmez. Namaz kýlan aklýnda bu tesbihlerin sayýlarýný tutabiliyorsa, bastýrarak da olsa parmaklarý ile saymaz.
TESBÝH NAMAZININ FAZÝLETÝ NEDÝR?
Tesbih namazý Kuran’da geçmez. Ancak bir hadis ile rivayet edilir. Resulullah (s.a.s) amcasý Hz. Abbas'a tesbih namazý hakkýnda bu tavsiyede bulunmuþtur:
“Ey Abbas! Amcacýðým! Sana bir þey vereyim mi, sana bir baðýþta bulunayým mý? Sana bir özellik tanýyayým mý? Sana on haslet ölçüsü vereyim mi? Sen bu on hasleti yerine getirdiðin zaman, Allah senin geçmiþ ve gelecek, eski ve yeni, bilerek veya bilmeyerek yaptýðýn, gizli veya aþikâr yapýlan, küçük büyük bütün günahlarýný affeder, baðýþlar. Bu on haslet þunlardýr:
Dört rekât namaz kýlarsýn, her rekâtýnda Fatiha suresini ve baþka bir sure okursun. Birinci rekâtta kýraatý bitirdikten sonra, ayakta iken on beþ defa: "Sübhanellâhi velhamdu lillâhi ve lâ ilahe illallahu vellâhu ekber" dedikten sonra rükûa varýrsýn ve ayný tesbihi on defa rükûda söylersin. Sonra baþýný kaldýrýp, ayakta on defa söylersin. Sonra secdeye gider on defa orada söylersin. Birinci secdeden sonra iki secde arasýndaki oturuþta on defa söylersin. Ýkinci secdeye vardýðýnda yine on defa ve basýný secdeden kaldýrýnca da on defa söylersin. Böylece bir rekâtta yetmiþ bey defayý tamamlamýþ olursun.
Ey amcacýðým! Eðer güç getirebilirsen, her gün bu namazý bir defa kýlarsýn. Buna güç getiremediðin takdirde, her cuma bir defa kýlmaya çalýþýrsýn. Bunu da yapamazsan, her sene bir defa kýlmaya çalýþ. Bunu da yapamazsan hiç olmazsa ömründe bir defa olsun kýl" (Tirmizî, Vitir, 19; Ýbn Mace, ikâme, 190; Ebû Dâvud, Tatavvu, 14; et-Tergib ve't-Terhib, I, 467, 469).”
TESBÝH NAMAZI TEK MÝ CEMAATLE MÝ KILINMALI?
Tek baþýna kýlýnabilir. Nafile namazlarýn münferiden kýlýnmasý daha faziletlidir.
Aslolan hüküm bu olmakla beraber, bazý þart ve kayýtlara baðlý olarak istisnai bir hüküm de mevcut bulunmaktadýr. Þöyle ki:
Herkesin tek baþýna baþaramayacaðý tesbih namazýný, davetleþmek ve haberleþmek suretiyle olmaksýzýn, oturmakta olan birkaç kiþi, aralarýndan birini imamlýða geçirip kendileri de ona uyarak kýlsalar caizdir.
Tesbih namazý cemaat halinde kýlýndýðý zaman imâm, açýktan okur ve tesbihleri de açýktan tekrar eder.