TÝKA Lübnan'da 'Zahter Üretim Projesi'ni hayata geçirdi
ABONE OL

Proje, Lübnan'da tarýmsal üretimin çeþitlendirilmesi, artýrýlmasý, katma deðerinin yükseltilmesi ve istihdamýn artýrýlmasý amacýyla Trablusþam Müftülüðü Vakýflar Ýdaresine ait 17 dönüm arazide uygulandý.

Bu kapsamda yoðunluðu "Oregano" cinsi zahter olmak üzere kekik, sumak ve çilek yetiþtirmek için altyapý geliþtirme faaliyetlerini kapsayan fidelerin temini, ekimi, sulama ve bakým faaliyetlerinden oluþan "Zahter Üretim Projesi" TÝKA tarafýndan uygulamaya konuldu.

Projenin açýlýþ törenine Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barýþ Ulusoy, Trablusþam Belediye Baþkaný Riyad Yamak, Trablusþam Müftüsü Þeyh Muhammed Tarýk Ýmam, Trablusþam Ticaret Odasý Baþkaný Tevfik Dabbusi, TÝKA Beyrut Ofisi personeli ile çok sayýda kiþi katýldý.

Açýlýþta konuþan Ulusoy, "Zahter Üretim Projesi'nin bölgedeki iþletmelere örnek olacaðýna, bölgede tarýmdan elde edilen gelirin ve istihdamýn artýrýlmasýna destekte bulunacaðýna ayrýca Türkiye-Lübnan iliþkilerinin geliþmesine katký saðlayacaðýna yürekten inandýðýný" ifade etti.

TÝKA'nýn verdiði bilgilere göre, hasadý planlanan bitkilerin ham veya iþlenerek satýþýndan elde edilen gelir Vakýflar Ýdaresince hayýr iþleri ve sürdürülebilir tarým faaliyetlerinin geliþtirilmesi için kullanýlacak, iþgücü ihtiyacý da bölgedeki köylerden karþýlanacak.

Proje kapsamýnda ayrýca kent tarýmýnýn ve gýda güvenliðinin artýrýlmasýnýn amaçlandýðý, TÝKA tarafýndan fidanlarýn temini, sulama sisteminin (damla sulama, su havuzu ve elektrik sistemi dahil) kurulumu, iþgücü desteði, iþçiler ve malzemeler için konteyner kurulumu ve tarýmsal üretim ile ilgili destekleyici malzeme ve ekipman saðlandýðý kaydedildi.