TÝKA, ramazan süresince ihtiyaç sahiplerine yardýmlarýný sürdürüyor
ABONE OL

TÝKA'dan yapýlan yazýlý açýklamaya göre, ramazan boyunca TÝKA'nýn birçok ülkedeki yardýmlarý devam ediyor.

Arnavutluk'ta ramazan boyunca dar gelirli ailelere destek olan TÝKA, ALSAR Vakfýyla Tiran, Elbasan, Kavaje, Kruja, Lushnje, Perrenjas, Peshkopi ve Kukes þehirlerinde, sýcak iftar yemeði ikram ediyor.

ALSAR Vakfýna ait kýz öðrenci yurdunun yemekhanesinde hazýrlanan yemekler, her gün 170 kiþiye olmak üzere ramazan süresince toplam 5 bin 100 kiþiye ulaþtýrýlacak.

Ramazanýn baþlamasýyla hayata geçirilen bu proje, yaþam þartlarýnýn zorlaþtýðý ve gýdaya eriþimin sýkýntýlý olduðu Arnavutluk'ta, maddi sýkýntý içindeki ailelerin yaþam koþullarýna katký saðlamayý amaçlýyor.

PAKÝSTAN'DA ÝFTAR PROGRAMI

TÝKA, Pakistan'ýn en kalabalýk þehri Karaçi'de de 20'ye yakýn sivil toplum kuruluþunun katýlýmýyla 150 yetim ve engelli çocukla iftar programý düzenledi.

Sindh Eyalet Valisi Kamran Tessori, Sindh Eyalet Baþbakaný Murad Ali Þah, Türkiye'nin Karaçi Baþkonsolosu Cemal Sangu, TÝKA Karaçi Koordinatörü Halil Ýbrahim Baþaran ile kamu kurumu ve STK temsilcilerinin katýldýðý programda, yetim ve engelli çocuklara bayramlýk hediyeler daðýtýldý.

Tessori, yetim ve özel çocuklarla ilgilenmenin önemine iþaret ederek, bu konuda faaliyet gösteren sivil toplum kuruluþlarýna ve Pakistan'ýn özel çocuklarýný iftar programýnda bir araya getiren Türkiye'ye teþekkürlerini iletti.

Murad Ali Þah ise Türkiye'nin Karaçi Baþkonsolosluðu ve TÝKA tarafýndan düzenlenen iftar programýna katýlmýþ olmaktan dolayý büyük bir onur duyduðunu ifade etti.

Türkiye'nin Karaçi Baþkonsolosu Sangu da "Bu kutsal ay, bizi en yüksek ahlaki standartlara göre yaþamaya, doðru konuþmaya, adil davranmaya ve ihtiyacý olanlara þefkat, sevgi, hoþgörü ve yardým eli uzatmaya davet eder. Bugün burada bu amaçla bir arada bulunuyoruz." diye konuþtu.

Sangu, Baþkonsolosluk yerleþkesinde Karaçi'nin en güzel çocuklarýyla düzenlenen iftar programýna ev sahipliði yapmaktan büyük memnuniyet duyduðunu dile getirdi.

TÝKA Karaçi Koordinatörü Baþaran, STK'lerin toplumsal kalkýnmada önemli bir yere sahip olduðunu, STK'ler olmadan kalkýnmanýn eksik kalacaðýný vurgulayarak, yetim ve özel çocuklar konusunda gösterdiði gayretlerinden dolayý teþekkür etti.

BANGLADEÞ VE SIRBÝSTAN'DA GIDA KOLÝSÝ YARDIMI

TÝKA, Bangladeþ'te düzenlenen ramazan programlarý kapsamýnda da ülkenin dört bir yanýndaki ihtiyaç sahibi ailelere temel ihtiyaç malzemelerinden oluþan 2 bin 500 gýda kolisi daðýttý.

Programda, dar gelirli aileler, yetimhanelerdeki öðrenciler, engelliler ve Arakanlý Müslümanlara yönelik yardýmlarýn ikinci ve son etabý, ülkenin güneyinde yer alan Khulna, Noakhali ve Bholabölgeleriyle, kuzeydeki Sreemangal bölgesinde yapýlan daðýtýmlarla tamamlandý.

Yardýmlarýn daðýtýldýðý törene, bölge milletvekilleri, belediye yetkilileri ve sivil toplum kuruluþlarý katýldý.

Ramazanda Bangladeþ'in Cox's Bazar þehrindeki sýðýnmacý kamplarýnda yaþayan 1000 aileye de sýcak iftar yemeði sunan TÝKA, Sýrbistan'ýn 20 ayrý noktasýnda 1600 ihtiyaç sahibi aileye gýda kolisi daðýtýmý yaptý.

Sýrbistan'ýn güneyinde yer alan Sancak ve Preþevo bölgeleri baþta olmak üzere baþkent Belgrad, Orta Sýrbistan ve kuzeyde yer alan Voyvodina bölgelerinde gýda paketi daðýtýldý.

Ramazan boyunca Sancak, Preþevo, Voyvodina bölgelerinde ve Belgrad, Novi Sad, Mladenovac, Smederevo, Kostolac, Prokuplje þehirlerinde ihtiyaç sahiplerine ulaþtýrýlan gýda paketlerinin daðýtýmýna ilk olarak Novi Pazar'dan baþlandý.

Sýrbistan'ýn muhtelif bölgelerinde devam eden gýda paketi daðýtýmý, son olarak Belgrad'ýn Zemun semtinde Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Hami Aksoy'un katýlýmýyla gerçekleþtirildi.

Türkiye'nin yardým elinin TÝKA'nýn destekleriyle ihtiyaç sahibi ailelere ulaþtýrýlmasýndan ve ramazan bereketini buradaki insanlarla paylaþmaktan büyük memnuniyet duyduðunu belirten Aksoy, Belgrad'da yapýlan gýda paketi daðýtýmýnda Müslüman ailelerle bir araya geldi.

TANZANYA'DA YARDIM FAALÝYETLERÝ

TÝKA, Darüsselam ve Zanzibar'daki 4 ayrý iftar organizasyonunda, farklý yetimhanelerde yaþayan 600 çocuðu iftar sofralarýnda aðýrladý.

Ýftar programýna Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçisi Mehmet Güllüoðlu, TÝKA Darüsselam Koordinatörü Filiz Þahinci ve çocuklar katýldý.

Güllüoðlu, TÝKA'nýn ramazan vesilesiyle kurduðu kardeþlik sofrasýnýn anlamlý olduðunu belirterek, ramazanýn bereket ikliminde Türkiye'den birçok kamu ve sivil toplum kuruluþunun saðladýðý yardým kolileri ve iftarlar ile Tanzanyalýlarla bir araya gelmekten duyduðu memnuniyeti dile getirdi.

Þahinci de ramazanýn þefkat gösterme, baþkalarýný önemseme, paylaþma zamaný olduðunu ve TÝKA olarak ramazan sevincini ve huzurunu Tanzanyalý yetimlerle paylaþmanýn mutluluðunu yaþadýklarýný belirtti.

TÝKA, Tanzanya'nýn Zanzibar Adasý'nda da gençlere yönelik eðitim verilen "Atölye Mutfaðý" kurdu.

Bir sebeple örgün eðitimden ayrý kalmýþ gençleri, verdiði eðitimlerle hayata hazýrlayan ve onlara meslek edindirmeyi amaçlayan Green Woman Development Center'ýn aþçýlýk meslek sýnýfýna TÝKA tarafýndan kurulan "Atölye Mutfaðý", düzenlenen törenle hizmete açýldý.

Açýlýþ törenine Türkiye'nin Darüsselam Büyükelçisi Güllüoðlu, Zanzibar Ýçiþleri Bakaný Hamad Yussuf Masauni, Parlamento Sözcüsü Mgeni Hassan Juma ve TÝKA yetkilileri katýldý.

Açýlýþ töreninin ardýndan bölge yetimhanelerinden misafir edilen 300 yetim çocuk yararýna, Mesleki Eðitim Merkezi öðrencilerinin katkýlarýyla hazýrlanan iftar programý düzenlendi.

Parlamento Sözcüsü Juma, konuþmasýnda, TÝKA ve Türkiye'ye teþekkürlerini sunarken; örgün eðitimden yararlanamayan gençlerin maruz kalabileceði tehlikelerin önüne geçilmesine ve kendi hayatlarýný kazanmalarýna saðlanan katkýdan duyduðu memnuniyeti dile getirdi.

LÜBNAN'DA ÝFTAR PROGRAMI

TÝKA, Türkmen nüfusun yoðun yaþadýðý Lübnan'ýn Akkar vilayetine baðlý Aydamun kasabasýnda iftar programý düzenledi.

Aydamun kasabasýnda düzenlenen iftar programýna, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barýþ Ulusoy, Azerbaycan'ýn Beyrut Büyükelçisi Samad Hasanov ve Dünya Türk Ýþ Konseyi Lübnan Temsilcisi Kemal Maksoud'un da aralarýnda bulunduðu 200 davetli katýldý.

Büyükelçi Ulusoy, programdaki konuþmasýnda, Gazze ve Lübnan'ýn güneyinden gelen haberler nedeniyle ramazanýn buruk geçtiðini ifade ederek, Gazze'de hayatýný kaybeden Filistinliler ile Lübnan'ýn güneyinde can veren Lübnanlýlar için Allah'tan rahmet diledi.

Azerbaycan'ýn Beyrut Büyükelçisi Hasanov da nazik davetlerinden dolayý TÝKA'ya ve Aydamun halkýna teþekkür ederek, ramazanýn barýþ ve huzurla geçmesi temennisinde bulundu.

TOGO VE KAZAKÝSTAN'DA ÝHTÝYAÇ SAHÝPLERÝNE YARDIM

TÝKA, Togo'da düzenlediði ramazan programlarý kapsamýnda ihtiyaç sahibi ailelere gýda kolisi ulaþtýrdý, yetim çocuklara bayramlýk kýyafet desteðinde bulundu.

Baþkent Lome'de düzenlenen daðýtým törenine, Türkiye'nin Lome Büyükelçisi Muteber Kýlýç, TÝKA yetkilileri, ihtiyaç sahibi aileler ve yetim çocuklar katýldý.

Törende konuþan Lome Büyükelçisi Kýlýç, ramazanýn paylaþma, kardeþlik ve bereket ayý olduðunu ifade ederek, saðladýðý desteklerden dolayý TÝKA'ya teþekkür etti.

Togo'da faaliyet gösteren "Association pour l'Education et le Developpement du Togo (A.E.D.T)" isimli dernekle iþbirliði yapýlarak hayata geçirilen ramazan yardýmý programý kapsamýnda ihtiyaç sahibi 500 aileye gýda kolisi, 500 yetim çocuða kýyafet paketi daðýtýldý.

TÝKA, Kazakistan'ýn 5 büyük þehrinde 700 ihtiyaç sahibi aileye de gýda kolisi daðýttý. Baþkent Astana, ülkenin en batýsýnda bulunan Aktau, eski baþkent Almatý ve Türk Dünyasý'nýn manevi baþkenti Türkistan-Çimkent'te gerçekleþtirilen daðýtýmlarda, 175 aileye gýda kolileri ulaþtýrýldý.

Daðýtýmlar, Astana'da Astana Valiliði Can Yuva Devlet Kurumu, Aktau'da Türkiye'nin Aktau Baþkonsolosluðu, Almatý'da Türkiye'nin Almatý Baþkonsolosluðu, Türkistan'da Hoca Ahmet Yesevi Uluslararasý Kazak-Türk Üniversitesi, Çimkent'te Ýhlas Vakfý iþbirliðinde gerçekleþtirildi.