TÝKA'dan Afgan çiftçilere destek
ABONE OL

Afganistan'da 1000 dönüm arazinin ekimi için planlanan yardýmlar kapsamýnda 25 vilayetteki 500 çiftçiye, toplam 37,5 ton gübre ile 12,5 ton sertifikalý ýslah edilmiþ buðday tohumu yardýmý yapýldý.

Ýnsan Hak ve Hürriyetleri (ÝHH) Ýnsani Yardým Vakfý Afganistan Ofisinin de çiftçilere tarýmsal eðitim vermesi planlanýyor.

Yardýmlar, baþkent Kabil'de Afganistan geçici hükümetinin Tarým, Sulama ve Hayvancýlýk Bakanlýðýna baðlý Badam Bað yerleþkesinde düzenlenen törenle bakanlýk yetkililerine teslim edildi.

Törene, Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliði Misyon Þefi ve Maslahatgüzarý Cenk Ünal, TÝKA Kabil Ofisi Koordinatörü Fazýl Akýn Erdoðan, ÝHH Ýnsani Yardým Vakfý Afganistan Sorumlusu Mücahid Kýlýç, Afganistan geçici hükümetinin Tarým, Sulama ve Hayvancýlýk Bakanlýðý Bakan Yardýmcýsý Mevlevi Sadr Azam Osmani katýldý.

Ünal, konuþmasýnda, Türkiye ve Afganistan'ýn köklü tarihsel iliþkilere sahip olduðunu vurgulayarak, þunlarý kaydetti:

"Afganistan maalesef çok ciddi savaþlardan geçti. Ýnsan gücünü kaybetti ve potansiyelinin gerisinde kaldý. Afganistan bu savaþlarý yaþamasaydý, bu kadar talihsiz tarihsel süreçlerden geçmeseydi bugün çok farklý bir yerde olacaktý. Biz Afganistan'a ihtiyaç duyduðu alanlarda destek sunarak gerçek potansiyeline ulaþmasýný saðlamaya gayret ediyoruz. Kardeþlik iliþkilerimizi önümüzdeki dönemde artýrarak sürdürmeyi buradaki görevimin en temel hedefi olarak görüyorum."

TÝKA Kabil Ofisi Koordinatörü Erdoðan da tohumlardan maksimum verim almayý hedeflediklerini belirterek, Afganistan'daki eðitim ve saðlýk alanýndaki faaliyetlerinin yaný sýra tarýmý da ön planda tuttuklarýný vurguladý.

Þu ana kadar birçok tarýmsal desteði hayata geçirdiklerini ve bunlarýn devam edeceðini aktaran Erdoðan, "Dost ve kardeþ ülkemiz Afganistan'ýn verimli topraklarýnda bereketiyle yetiþmesini arzu ettiðimiz bu tohumlarýn ilerleyen yýllarda daha fazla miktarlara ulaþarak ülkenin ihtiyacýný karþýlamaya yeteceðini umut ediyoruz." ifadelerini kullandý.

Afganistan geçici hükümetinin Tarým, Sulama ve Hayvancýlýk Bakanlýðý Bakan Yardýmcýsý Mevlevi Sadr Azam Osmani de tarýmsal sorunlarý çözüp modern tarým yöntemlerini yaygýnlaþtýrmak istediklerini belirterek, söz konusu yardýmlar nedeniyle TÝKA'ya teþekkür etti.

  • TÝKA yardýmý
  • çiftçilere destek
  • Afganistan gübre ve tohumu