TÝKA'dan Saraybosna'da arama kurtarma ve saðlýk ekiplerine yönelik tatbikat
ABONE OL

Bosna Hersek Güvenlik Bakanlýðý iþbirliðinde Acil Durum ve Afet Müdahaleleri Eðitim Programý (ADAMEP) ve Acil Týp Kapasite Artýrma Programý (ATKAP) kapsamýnda düzenlenen arama kurtarma eðitimlerini tamamlayan 70 kiþi, baþkentteki kapsamlý tatbikata katýldý.

TÝKA Bosna Hersek Koordinatörü Erdinç Iþýk, burada yaptýðý açýklamada, 2017'den bu yana ÝHH ve AFAD iþbirliðinde 200'den fazla kiþiye arama kurtarma eðitimi verildiðini ifade ederek, "Bugün de Mayýs 2023'te verdiðimiz eðitimin ikinci aþamasý olan ileri arama kurtarma eðitimlerinin tatbikatýný gerçekleþtirdik." dedi.

Eðitimin amacýnýn sahada gerçekleþen doðal afetlerde nasýl önlem alýnacaðýna iliþkin olduðunu belirten Iþýk, Bosna Hersek ile iþbirliðini güçlü bir þekilde devam ettireceklerini söyledi.

Bosna Hersek Federasyonu Sivil Koruma Birliði Ekip Lideri Asmir Suljevic de eðitimde öðrendiklerini bugün sahada uygulama fýrsatý bulduklarýný aktararak, "Bosna Hersek'te güvenlik için kapasitelerin artýrýlmasý oldukça önemli. Bugün veya yarýn burada büyük bir deprem olsa buradakiler nasýl müdahale edilmesi gerektiðini biliyor." diye konuþtu.

Tatbikat kapsamýnda, arama kurtarma ve saðlýk ekipleri enkazda kalan yaralýlarý kurtararak, sahada kurulan hastanelerde tedavi etti.

TATBÝKATIN ARDINDAN SERTÝFÝKA TÖRENÝ DÜZENLENDÝ

Tatbikatýn ardýndan katýlýmcýlara törenle sertifikalarý teslim edildi.

Sertifika töreninde konuþan Türkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Sadýk Babür Girgin, arama kurtarma alanýnda verilen eðitimlerin büyük önem taþýdýðýný belirterek, Bosna Hersek'ten, Türkiye'deki Kahramanmaraþ merkezli depremler ile Slovenya'daki büyük sel felaketine giden arama kurtarma ekiplerine minnetlerini iletti.

Bosna Hersek Güvenlik Bakanlýðý Özel Kalem Müdürü Mladjan Bozovic de TÝKA'ya verdiði deðerli eðitim ve tatbikat için teþekkür ederek, baþarýlý projelerin devam edeceðini kaydetti.