TÝKA'dan Tunus'a laboratuvar desteði
ABONE OL

Tunus Ulusal Mesleki Eðitim Ajansý bünyesindeki merkezde kurulan laboratuvarýn açýlýþýna Türkiye'nin Tunus Büyükelçisi Çaðlar Fahri Çakýralp, Tunus Ulusal Mesleki Eðitim Ajansý Baþkaný Mervan Bin Süleyman, Sfaks Mesleki Eðitim Merkezi Direktörü Hamdi Guidara, TÝKA Tunus Koordinatörü Ali Fuat Cebeci ve merkezde eðitim alan kursiyerler katýldý.

TÝKA Tunus Koordinatörü Cebeci, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, TÝKA olarak gençlerin eðitimine ve meslek edinmelerine yönelik projeleri desteklemeye öncelik verdiklerini söyledi.

Cebeci, "Tunus Çalýþma Bakanlýðýna baðlý Ulusal Mesleki Eðitim Ajansý arasýnda varýlan mutabakat kapsamýnda, Tunus genelinde bulunan bazý mesleki eðitim merkezlerinin modernize edilmesi ve yeni sistemlerle donatýlmasý kararý almýþtýk. Bu çerçevede, Sfaks Mesleki Eðitim Merkezi bünyesinde bir fotovoltaik (güneþ enerjisi) eðitim laboratuvarý kurduk." ifadelerini kullandý.

Laboratuvarda eðitim verecek akademik kadronun hazýrlanmasýna da destek olduklarýný vurgulayan Cebeci, "Kurulan eðitim sýnýfýnda, ders verecek olan akademik kadroya bir ay boyunca uzman kiþilerce sertifikalý eðitim almalarýný saðladýk. 12 kiþilik akademik kadronun ders vereceði laboratuvardan yýlda yaklaþýk 100 öðrencinin faydalanmasýný ve istihdam piyasasýna katýlmasýný öngörüyoruz. TÝKA olarak fark yaratan ve katma deðer oluþturan benzer projeleri desteklemeye ve eðitim merkezlerinin altyapýsýný iyileþtirmeye devam etmeyi hedefliyoruz." dedi.

"TÝKA TUNUS'TA 50 MÝLYON DOLARIN ÜZERÝNDE 200'DEN FAZLA PROJEYÝ HAYATA GEÇÝRDÝ"

Büyükelçi Çakýralp, TÝKA'nýn kurduðu güneþ enerjisi laboratuvarýnýn önemli bir yatýrým olduðuna dikkati çekti.

Çakýralp, "Tunus'un geliþimi için de önemli ve deðerli bir proje olduðuna inanýyoruz. TÝKA'nýn finansmanýyla burada görev yapacak eðitmenlere de eðitim verildi. 2012 yýlýndan bu yana Tunus'ta faaliyet gösteren TÝKA, maddi deðeri 50 milyon dolarýn üzerinde olan 200'den fazla projeyi baþarý ile hayata geçirdi." diye konuþtu.

Çakýralp, Türkiye Büyükelçiliðinin ve TÝKA'nýn amacýnýn, Tunus halkýna, gençlere ve toplumun farklý kesimlerine doðrudan olumlu etki edebilen ve dokunan projeleri gerçekleþtirmek olduðunu vurguladý.

Tunus Ulusal Mesleki Eðitim Ajansý Baþkaný Süleyman da, Tunus-Türkiye yardýmlaþmasýnýn bir örneði olarak Sfaks'ta kurulan eðitim laboratuvarýnýn güneþ enerjisi eðitimi alanýnda önemli bir boþluðu dolduracaðýný belirtti.

TÝKA'nýn Sfaks Mesleki Eðitim Merkezine yatýrým yapmasýndan dolayý çok mutlu olduklarýný belirten Süleyman, "Projenin hedefi Tunus'taki güneþ enerjisi piyasasýna eðitimli eleman kazandýrmak. Tunus ekonomisine büyük katký saðlayacaðýna inandýðýmýz güneþ enerjisi piyasasýný desteklemek istiyoruz. Mesleki eðitimde sürdürülebilirlik önemli; bu yüzden eðitim laboratuvarýna ihtiyaç çok." dedi.