Topbaþ’a Tataristan ve Yakutistan’da büyük ilgi!
ABONE OL

Tören alanýnda Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný Rustam Minnihanov tarafýndan karþýlanan Baþkan Kadir Topbaþ, ev sahipleri ve Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Baþkaný Nikolai Patrushev ile birlikte “Sabantuy Bayramý” kutlamalarýný izledi. Tatarlar Kadir Topbaþ’ý sevgi gösterileriyle karþýladý.

Törende konuþan Tataristan Cumhuriyeti Cumhurbaþkaný Rustam Minnikhanov, yüzyýllardýr kutlanan Sabantuy Bayramý’nýn bütün katýlýmcýlara mutluluk getirmesini diledi. Türkiye’den çok önemli bir dostu aðýrlamaktan son derce mutlu olduðunu ifade eden Rustam Minnikhanov,, “Kadir Topbaþ Bey, coþkumuza eþlik ediyor. Çok yakýn bir zaman önce Ýstanbul’da Sabantuy Bayramý kutlamalarýný gerçekleþtirdik. ÝBB bu etkinliðe çok büyük destek verdi. Kendisinden bizlerin selamýný Ýstanbul’a götürmesini rica ediyoruz” diye konuþtu.

Kendisini evinde hissettiðini ifade eden Baþkan Kadir Topbaþ da “Deðerli kardeþim Ilsur Metþin Ýstanbul'a geldiðinde beni Kazan’daki Sabantuy Bayramý etkinliklerine davet etmiþti. ‘Davet icabet gerektirir’ diyerek aranýzda bulunuyorum. Size Türkiye'den selam getirdim.  Sýcak karþýlamadan ve ilginizden dolayý size çok teþekkür ediyorum” dedi.

Ev sahibi Kazan Belediye Baþkaný Ilsur Metþin ise, Kadir Topbaþ’a hitaben “Türk dünyasý sayenizde yükseliyor. Ýstanbul sayenizde dünyanýn en güzel þehirlerinden biri oldu. Sizin Ýstanbul'da yaptýklarýnýzý burada anlatmaktan dolayý gurur duyuyoruz. Sizden öðrenecek çok þeyimiz var.” þeklinde konuþtu.

Topbaþ’tan yeni evlenen çifte Türk usulü hediye…

Baþkan Kadir Topbaþ Kazan þehrini gezerken rastladýðý yeni evlenen çifte de hediye olarak para taktý. “Ýstanbul ve Türkiye’de adet böyledir” diyen Baþkan Topbaþ, damadýn yakasýna parayý iliþtirdi. Topbaþ, genç çiftle Ýdil (Volga) Nehri’nin kenarýnda hatýra fotoðrafý da çektirdi.

Yakutistan Cumhurbaþkaný Borisov: “Bize yön verin…”

Baþkan Kadir Topbaþ, Tataristan’ýn ardýndan Yakutistan (Saha) Cumhuriyeti’nin Baþkenti Yakutsk’a geçerek Cumhurbaþkaný Yegor Borisov ile görüþtü. Görüþmede Yakutsk Belediye Baþkaný Aysen Nikolayev de yer aldý.

Kadir Topbaþ’ýn ziyaretinden büyük memnuniyet duyduðunu ifade eden Yegor Borisov, Yakutistan’ýn altýn, gümüþ, yakut, elmas gibi deðerli madenler çýkarýldýðý çok zengin bir ülke olduðunu belirterek, Ýstanbul ve Türkiye’nin tecrübelerinden faydalanmak istediklerini söyledi.

Yerel yönetim modelini daha yeni yeni öðrenmeye baþladýklarýný ifade eden Borisov, “Buralarda sizleri görmek bizi çok memnun etti. Sizin desteðinize ihtiyacýmýz var. Belediye baþkanýmýza her türlü desteði vermenizi dilerim. Ekiplerimiz karþýlýklý çalýþsýn, bizlere yön verin. Ýþ adamlarýnýz da gelsin yatýrým yapsýn. Her türlü yatýrýma ihtiyacýmýz var” diye konuþtu.

ÝBB ve UCLG olarak Yakutistan’a her türlü desteði vermeye hazýr olduklarýný vurgulayan Baþkan Topbaþ da “Sayýn belediye baþkaný ekibiyle Ýstanbul’a gelsin. Çalýþmalarýmýz hakkýnda bilgiler veririz ve ekiplerini eðitiriz. Halklarýmýz ve dünya barýþý için birlikte çalýþmaya hazýrýz” dedi. Topbaþ, Cumhurbaþkaný Yegor Borisov’un THY’nin Yakutistan’a direk sefer yapmasý talebini de görüþeceðini belirtti.

Daha sonra Yakutsk Belediye Baþkaný Aysen Nikolayev'in onuruna verdiði yemeðe katýlan Baþkan Topbaþ, ziyaretinin ikinci gününde de MK Ammasov Federal Üniversitesi’ni ziyaret etti ve üniversitede düzenlenen UCLG Toplantýsý’ný yönetti. Gezi kapsamýnda baþkentteki Hazine Müzesi’ni gezen ve Isýah(Bahar) Bayramý kutlamalarýna da katýlan Topbaþ’a yerel kýyafetler giydirildi. Bayramý kutlamak için toplanan halk Kadir Topbaþ’a ilgi gösterdi.

Topbaþ: “Kalkýnmada en önemli görev yerel yönetimlerde”

“Þehirler ve Halklar Kentsel Giriþimler Karþýlýklý Güven Formülü” konulu UCLG Toplantýsý’nýn açýlýþ konuþmasýný yapan Baþkan Kadir Topbaþ, Ýstanbul’dan kardeþ ülke Yakutistan’a selamlar getirdiðini söyledi. Baþkanlýðýný gururla yürüttüðü ve dünyadaki 4,5 milyar insaný temsil eden UCLG’nin BM’nin kalkýnma hedeflerinde aktif rol almaya baþladýðýný belirten Kadir Topbaþ, þöyle konuþtu;

“Günümüz dünyasýnda tüm insanlýðýn kaderi birbirine baðlý. Globalleþerek küçülen dünyanýn barýþ ve geleceðine hep birlikte katký sunmak zorundayýz. Hepimiz müreffeh bir dünyayý arzu ediyoruz ve farklýlýklarýmýz zenginliðimizdir. Günümüz dünyasýnda þehirler çok önemli ve hatta yakýn gelecekte dünya nüfusunun yüzde 70'i þehirlerde yaþayacak. Bu nedenle þehirlerde huzur, güven refahýn saðlanmasý yerel yöneticilerin birinci öncelikli görevidir.”

Þehirlerin inovasyon (yenilik) ve teknolojinin merkezi olduðunu hatýrlatan Baþkan Topbaþ, “Þehirlilik bir sosyolojik evrimdir. Ýnsanlar þehirden beklediklerini alabilirlerse kendilerini geliþtirirler ve kente katký sunarlar. Teknolojik geliþmeler þehirlilerin çok daha konforlu ve rahat yaþamasýný saðlarken, yerel yönetimler olarak bizler de þehre yeni gelenlerin uyum saðlamasý için çalýþmalar yapmalýyýz. Belediyeler bu noktada hükümetlerin de çözüm ortaklarýdýr. Ülkelerin kalkýnmasýnda en önemli göreve yerel yönetimlere düþmektedir. Çözümde yerel yönetimlerin dýþýnda üniversitelerin ve sivil toplum kuruluþlarý da aktif rol oynamalýdýr. Altyapý hizmetleri baþta olmak üzere insanlara eþit hizmet ve fýrsatlar sunmak zorundayýz. Ýnsan her þeyi affetmez, adam yerine konmamayý affetmez. Bu nedenle her bireyin bir deðer olduðu mantýðýyla çalýþmak zorundayýz” ifadelerini kullandý.

Toplantýda konuþan Yakutsk Belediye Baþkaný Aysen Nikolayev de “Kadir Topbaþ Ýstanbul’un ve UCLG’nin çýtasýný çok yükseltti” dedi.