TRT Genel Müdürü Sobacý'dan Ýran açýklamasý: Sözlerim baðlamýndan koparýldý
ABONE OL

Sosyal medya hesabýndan açýklama yapan Sobacý, konuþmasýnda yer alan bir cümlenin baðlamýndan koparýlarak, suni gündem yapýldýðýný belirtti. Sobacý ayýrca ifadesinde, yayýncýlýk rekabetinden bahsettiðini vurguladý.

Sobacý'nýn açýklamasý þu þekilde;

Bursa Uludað Üniversitesi'nde yaklaþýk bir saat süren akademik içerikli ve irticalen yaptýðým konuþmanýn "uluslararasý yayýncýlýkta rekabet" bölümünde yer alan bir cümle, öncesi ve sonrasý dikkate alýnmadan baðlamýndan koparýlarak suni bir çerçevede gündem yapýlmýþtýr.

Söz konusu bölümde TRT'nin uluslararasý yayýn aðýný geniþlettiðine iþaret edilerek; son dönemde TRT'nin Almanca ve Rusça'ya ek olarak Afrika, Fransýzca, Ýspanyolca ve Balkan dijital haber platformlarýný kurduðu, Türkiye'nin kamu yayýncýsý olarak bunun TRT'nin en temel sorumluluklarýndan biri olduðu ve bu alanlarda ciddi bir rekabet içinde bulunduðu vurgulanmýþtýr.

Baðlamýndan koparýlan cümle de TRT Farsça'nýn kurulmasýnýn ardýndan bu dilde yaþanacak yayýncýlýk rekabetine iliþkin bir vurguyu içermekteydi. Çünkü TRT yayýn yaptýðý tüm dillerde gösterdiði yayýncýlýk baþarýlarýyla ses getirmekte ve o dillerdeki uluslararasý rakip yayýncýlarý bu yarýþ içinde rahatsýz etmektedir.

TRT'nin tüm kanallarýyla Ýran dahil bölge ülkeleriyle iliþkilerin geliþmesine katký sunan yayýncýlýk çizgisi ortadadýr. Bu yayýncýlýk rekabeti ortamýnda, TRT Farsça'nýn geliþmekte olan Türkiye-Ýran iliþkilerini medya alanýna da yansýtacak bir mecra olacaðýna inanýyoruz.

Dolayýsýyla söz konusu konuþmada Türkiye-Ýran iliþkileri kastedilmediði gibi, resmi dýþ politikamýz Cumhurbaþkanýmýz Sayýn Recep Tayyip Erdoðan baþta olmak üzere, Dýþiþleri Bakanlýðýmýzýn ve Ýletiþim Baþkanlýðýmýzýn açýklamalarýnda temsil edilmektedir. TRT bugüne kadar olduðu gibi bundan sonra da bu çizgi doðrultusunda yayýncýlýk faaliyetlerine devam edecektir.

Filistinli kardeþlerimizin maruz kaldýðý soykýrýmý dünyaya anlattýðý için Ýsrail'in silahlý ve bombalý saldýrýlarýnýn hedefi olan, iþgalciler tarafýndan yayýnlarý engellenmeye çalýþýlan, Gazze'deki soykýrýma dair her gün yeni ve ses getiren içerikler üreten TRT'nin Filistin meselesindeki hassasiyeti ise asla sorgulanamaz.

TRT olarak insan ve hakikat odaklý yayýnlarýmýzla dünyanýn dört bir yanýnda sesi duyulmayanlarýn sesi olmaya, görmezden gelinenleri görünür kýlmaya devam edeceðiz.

  • TRT Genel Müdürü
  • Mehmet Zahid Sobacý
  • Ýrana yanýt