Doðrudan Genelkurmay Baþkanlýðýna baðlý olarak teþkil edilen Özel Kuvvetler Komutanlýðý, "Durum ve þartlar ne olursa olsun teslim ve esarete düþmek düþünülemez, þahadet esastýr." düsturuyla yüksek riskli ve gizli operasyonlarýn yürütülmesini saðlýyor.
Kara, Deniz ve Hava Kuvvetlerinde görev yapan profesyonel askerlerin gönüllülük esasýna göre baþvurduðu Özel Kuvvetler Komutanlýðý'nda zorlu bir eðitim süreci gerçekleþtiriliyor.
Baþarýsýz olanlarýn birliðine geri döndüðü zorlu eðitim kapsamýnda, bu seçkin birlikte yer almak isteyen Türk Silahlý Kuvvetleri personelinin fiziki ve psikolojik dayanýklýlýklarý da test ediliyor.
Zorlu eðitimi tamamlayan personel daha sonra belirlenen uzmanlýk alanlarýna göre yeni eðitimlere tabii tutuluyor.
Timde yer alan tüm personel silah kullanýmý, yakýn dövüþ, paraþüt, dalgýçlýk gibi bir çok operasyonel faaliyet konusunda uzman seviyesinde özel donaným ve birikime sahip oluyor.
Bordo bereliler her türlü iklim ve arazi þartlarýnda icra ettiði direkt görev ve özel keþif harekatlarýyla derin harekatýn önemli bir unsuru olma özelliði taþýyor.
Meslek hayatlarý boyunca kurs ve eðitimlerine devam eden bordo berelilerde tecrübe esaslý bir sistem icra ediliyor.
Özel Kuvvetler timine muharebe faaliyetinin dýþýnda ekstra olarak saðlýk konusunda destek saðlayan 2 sýhhiye uzmaný "paramedik" seviyesinde saðlýk eðitimi alýyor.
Sýhhiye uzmanlarý, Özel Kuvvetler Komutanlýðýna gönüllülük esasýna göre baþvuran astsubay ve uzman erbaþlardan niteliklerine göre seçiliyor.
Sonrasýnda sýhhiye uzmanlýðý eðitimlerine tabii tutulanlar arasýndan baþarýlý olan personel Özel Kuvvetler timlerinde görev almaya hak kazanýyor.
Timlere katýlan sýhhiye uzmanlarý belirli periyotlarla güncelleme ve tazeleme eðitimlerine meslek hayatlarý boyunca devam ediyor.
Operasyon sahasýnda timden herhangi bir personelin yaralanmasý halinde ilk müdahaleyi olay yerinde yapan sýhhi uzmanlar, personelin saðlýk kuruluþuna sevkini saðlýyor ve sonrasýnda operasyon sahasýna geri dönüyor.
Özel Kuvvet timlerinde görev alan her personelin, görev esnasýnda üzerinde taþýdýðý bireysel ilk yardým kiti bulunuyor.
Personel taþýdýðý bu malzemelerin nasýl ve hangi amaç doðrultusunda kullanýlacaðý konusunda da eðitim alýyor.
Bireysel ilk yardým kiti içerisinde kanama, hava yolu ve solunum problemleri ile küçük çaplý yaralanmalara yönelik sýhhiye malzemeleri bulunuyor.
Özel Kuvvetler timinde görev alan sýhhiye uzmanlarýnýn çantasýnda ise verilen görevin niteliðine göre personel tarafýndan ihtiyaç duyulacak kanama kontrol malzemeleri, hava yolu açýklýðýný ve devamlýlýðýný saðlamada kullanýlan hava yolu ekipmanlarý, solunum, dolaþým, hipotermi, kafa travmasý, göz yaralanmalarý, kýrýklar ve yaþanabilecek diðer travma ve rahatsýzlýklara yönelik malzemeler yer alýyor.
Özel Kuvvetler Komutanlýðý bünyesindeki personel her alanda sürekli eðitimlerine meslek hayatý boyunca devam ediyor.
Bu kapsamda kurulan Sýhhiye Simülasyon Eðitim Merkezi'nde ise tim personelinin muharebe alanýnda yaralýya müdahale eðitimlerini en gerçekçi þartlar altýnda gerçekleþtirmeleri maksadýyla hizmet veriliyor.
Merkez içerisinde gerçek insan boyutlarýnda ve aðýrlýðýnda, insani fonksiyonlarýn çoðunluðunu birebir yerine getirebilen gerçekçi mankenler yer alýyor.
Bu kapsamda sýhhiye uzmanlarýnýn, muharebe sahasýnda karþýlaþtýklarý ani yaralanmalara yönelik müdahalelerinin hýzlý ve doðru yapýlmasý hedefleniyor.
Sýhhiye uzmanlýðý alanýnda eðitim veren bordo bereli personel AA muhabirine, "Özel Kuvvetler Komutanlýðý Sýhhiye Simülasyon Eðitim Merkezi, tim personelinin muharebe alanýnda yaralýya müdahale eðitimlerini en gerçekçi þartlar altýnda gerçekleþtirmek maksadýyla kurulmuþtur. Merkezimizde Özel Kuvvetler tim personeline, tim sýhhiye uzmanlarýna, muharip ve operasyonel sýhhiye personeline ve müþterek eðitimler kapsamýnda yabancý ülke personeline muharebe alanlarýnda yaralýya sýhhi müdahale eðitimleri verilmektedir." þeklinde konuþtu.
Burada verilen eðitimlerde amacýn muharebe sahasýnda gerçekleþtirilen yaralanmalarda zayiatlarý en aza indirerek personele verilen görevin baþarýyla yerine getirilmesini saðlamak olduðuna vurgu yapan bordo bereli personel, "Timlerimizde görev alan sýhhiye uzmanlarýnýn birincil görevi muharip personel olarak timle birlikte görev almaktýr. Ayný zamanda tim personeli veya müþterek görev kuvvetlerinde bulunan personelin hastalanmasý veya yaralanmasý durumunda gerekli týbbi ve ilk müdahaleyi saðlamaktýr." ifadelerini kullandý.
Bordo bereli personel, muharip ve saðlýk konularýnda eðitimlerini tamamlayarak timlerde görev almaya baþlayan sýhhiye uzmanlarýnýn tazeleme eðitimi altýnda merkeze belirli periyotlarda tekrar gelerek eðitimlere tabii tutulmaya devam edildiðini söyledi.
Muharebe alanýnda yaralýya sýhhi müdahale uygulamalarýnýn sahada yaþanan taktik durum, zaman, kýsýtlý malzeme ve tahliye imkanlarýndaki zorluklar nedeniyle sivil saðlýk öðretileriyle farklýlýklar taþýdýðýna dikkati çeken bordo bereli personel, "Sivil bir ortamda yaralýnýn olay bölgesinden hareket ettirilmeden yaralýya müdahaleye baþlanmasý birinci öncelik olarak kabul edilmesine karþýn, askeri öðretilerde bölgede riskin süreklilik arz etmesinden dolayý ikinci bir yaralanmanýn önüne geçilmesi için yaralý personelin müdahale yapýlmadan emniyetli bir alana çekilerek müdahalesine burada baþlanmasý gerekmektedir." diye konuþtu.