AA muhabirinin 2025 Yýlý Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nden yaptýðý derlemeye göre, Türkiye, bu yýl insanlý ilk uzay misyonunu baþarýyla gerçekleþtirirken, kendisini uzay ve havacýlýkta söz sahibi ülkeler listesinde üst sýralarda tutacak çalýþmalarýný devam ettirmeyi planlýyor.
Bu kapsamda 2024 için uzay ve havacýlýða ayrýlan 4 milyar liralýk bütçe, 2025 yýlý için 5 milyar 52 milyon liranýn üzerine çýktý.
- 2027'DE BÜTÇE 7 MÝLYAR LÝRAYA ULAÞACAK
Söz konusu bütçe tahminlerindeki artýþ, ilk astronotu Alper Gezeravcý ve ikinci astronotu Tuva Cihangir Atasever'i ve ilk yerli ve milli uydusu TÜRKSAT 6A'yý bu yýl uzaya gönderen Türkiye'nin, Milli Uzay Programý'ndaki maddeleri birer birer hayata geçirmedeki kararlýlýðýný gösteriyor.
Programdaki "Ay'a ilk temasýn saðlanmasý" hedefi için ise çalýþmalar sürdürülüyor. Ay Projesi kapsamýnda 2026'da Ay ile ilk temasý kurmasý planlanan uzay aracýnýn tasarým ve üretim süreci ise TÜBÝTAK UZAY tarafýndan yürütülüyor.
Söz konusu tarihte Türkiye ayrýca dünyanýn en büyük uzay etkinliði olan Uluslararasý Uzay Kongresi'ne (IAC) de ev sahipliði yapacak. Kongre 2026 yýlýnda Antalya'da düzenlenecek.
Gelecek dönemde daha pek çok önemli projeyi hayata geçirmeyi planlayan Türkiye, uzay ve havacýlýk programlarý için 2026'da 5 milyar 984 milyon 396 bin lira ayýrdý.
Derin uzay çalýþmalarýndaki itki sistemlerinde kullanýlmak üzere füzyon teknolojisinin geliþtirilmesi amacýyla kurulacak olan AR-GE merkezinin tamamlanmasýnýn beklendiði 2027 için ise 6 milyar 802 milyon 903 bin lira ayrýlmasý öngörüldü.
- TUA'NIN BÜTÇESÝ BELLÝ OLDU
Kritik öneme haiz uzay ve havacýlýk teknolojileri ve bilimlerinde mevcut kapasiteyi artýrarak Türkiye'nin bu alanda lider ülkeler arasýnda yer almasýný saðlamak amacýyla çeþitli projeler de yürütülecek.
Söz konusu 2025-2027 döneminde Ay ve derin uzay çalýþmalarýnýn yaný sýra uluslararasý iþbirlikleri kapsamýnda eðitim, ortak teknoloji geliþtirme, deney, uzay havasýndaki deðiþimleri izlemek üzere kurulacak Uzay Havasý Uygulama Merkezini tamamlama çalýþmalarý gibi faaliyetler de yürütülecek.
Türkiye Uzay Ajansýna (TUA) tüm bu faaliyetlere katký sunabilmesi için gelecek yýl için ayrýlan bütçe 2 milyar 344 milyon 953 bin lira oldu. Söz konusu bütçe 2026 için 2 milyar 781 milyon 864 bin lira ve 2027 için 3 milyar 163 milyon 928 bin lira olarak belirlendi.
- MÝLLÝ UZAY PROGRAMI HEDEFLERÝ
Ayrýca yeni nesil uydu geliþtirme alanýnda dünyayla rekabet edebilecek ticari marka ortaya çýkarýlmasý da hedefleniyor.
Ülkeye ait bölgesel konumlama ve zamanlama sistemi geliþtirilmesi, uzaya eriþimin saðlanmasý ve uzay limaný kurulmasý, uzay havasý ya da meteorolojisi alanýna yatýrým yapýlmasý ve bu alanda yetkinliðin artýrýlmasý ana hedefler arasýnda bulunuyor.
Türkiye'yi astronomik gözlemler ve uzay nesnelerinin yerden takibi konularýnda daha ileri seviyeye taþýmak, ülkede uzay sanayi ekonomi sistemini daha da geliþtirmek ve uzay teknolojisi geliþtirme bölgesi kurmak da programdaki baþlýklar arasýnda yer alýyor.
Böylece Türkiye, 600 milyar dolara eriþen ve hýzla 1 trilyon dolara çýkmasý öngörülen uzay ekonomisinden pay alma hedefine emin adýmlarla ilerliyor.