TÜBÝTAK Baþkaný Mandal: Bilim insanlarýmýza ve gençlerimize büyük sorumluluk düþüyor
ABONE OL

Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn katýlýmýyla Beþtepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "100. Yýl TÜBÝTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni" düzenlendi.

Mandal, burada yaptýðý konuþmada, TÜBÝTAK'ýn 6 bin 253 personel, 12 araþtýrma merkezi ve enstitüyle geleceðe yürüdüðünü söyledi.

Türkiye'nin bilim ve teknolojinin kullananý deðil, tasarlayaný, geliþtireni ve üreteni olmasý için sorumluluk üstlendiklerini vurgulayan Mandal, bunun için gece gündüz çalýþtýklarýný bildirdi. Mandal, Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn belirlediði "Türkiye Yüzyýlý" hedefi doðrultusunda tüm ekosistem paydaþlarýyla çalýþarak, öðrenerek ve birlikte baþaracaklarýna inanarak birikimlerini ortaya koyduklarýný anlattý.

TÜBÝTAK'ýn diðer ülkelerin muadil kuruluþlarýyla kýyaslandýðýnda sürdürdüðü aktif uluslararasý iþbirlikleri ve liderlik rolleriyle ön plana çýktýðýna iþaret eden Mandal, geldiði seviyeyle kurumun Türkiye'nin yaný sýra küresel düzeyde bilim ve teknoloji alanýnda etkili bir paydaþ olduðunu dile getirdi.

Mandal, gençlerin de Türkiye'yi en iyi þekilde temsil ettiðine dikkati çekerek, bu yýl "Uluslararasý ve Bölgesel Bilim Olimpiyatlarý"nda öðrencilerin biyoloji, fizik, kimya, matematik, astronomi ve bilgisayar alanlarýnda 12 altýn, 35 gümüþ, 28 bronz olmak üzere toplam 75 madalya ödülü ile "Uluslararasý Araþtýrma Proje Yarýþmalarý"nda kimya, biyokimya, robotik alanlarýnda birincilik ve üçüncülük aldýðýný aktardý.

Bilgi ve bilimin insanlýðýn yönünü belirlediðini vurgulayan Mandal, þöyle konuþtu:

"Ýsrail'in Filistinli mazlumlara karþý gösterdiði her türlü insanlýk dýþý muamelelerde de gördüðümüz gibi bilim ve teknoloji kapasitesini insanlýða zulmetmek için kullananlarýn olduðu bir dünyada bizler bilim ve teknolojiyi insanlýðýn geliþimi ve adaleti için kullanmak adýna çok daha fazla çalýþacaðýz. Gelecekte gýdadan suya, saðlýktan ekonomiye oluþmasý muhtemel zorlayýcý koþullara karþý bilim temelli yenilikçi yaklaþýmlara duyulacak ihtiyacý da dikkate alarak bütün yetkinliklerimizi ortaya koyacaðýz. TÜBÝTAK olarak 60 yýllýk bilimsel bilgi birikimimiz, bilime ve teknolojiye adanmýþ kadrolarýmýzla bu sorumluluk çerçevesinde tam baðýmsýz Türkiye için birlikte çalýþacaðýz, birlikte baþaracaðýz. Bugün burada hayatlarýný bilime vakfetmiþ 7 bilim ödülü, 1 özel ödül, 1 hizmet ödülü ve 18 teþvik ödülü vereceðimiz bilim insanlarýmýzýn bu kýymetli emeklerinin ödüllendirilmesi bu konuda yalnýz olmadýklarýnýn hissettirilmesi son derece önemlidir."

"BÝLÝM ÝNSANLARIMIZA VE GENÇLERÝMÝZE BÜYÜK SORUMLULUK DÜÞÜYOR"

TÜBA Baþkaný Prof. Dr. Muzaffer Þeker de Gazze'de Ýsrail tarafýndan sistematik bir soykýrým yürütüldüðünü söyledi.

Türkiye'nin güçlü olmasýnýn, kendi kararlarýný kendisinin verebilmesinin ve proaktif bir dýþ politika izlemesinin mazlum coðrafyalar için umut olduðunu dile getiren Þeker, "Bunun için bilim insanlarýmýza ve gençlerimize büyük sorumluluk düþüyor. Bu sorumluluk yorulmadan, býkmadan çalýþmak ve üretmek demektir. Cumhuriyet'imizin ilerlemesine ancak bu þekilde gerçek katký sunabiliriz. 2023 TÜBA ve TÜBÝTAK Ödülü sahibi bilim insanlarýmýzdan beklentimiz de bu bilinçle ve inançla çalýþmalarýna devam etmeleridir." deðerlendirmesinde bulundu.

TÜBA'nýn devletin ve milletin bilime verdiði önemin göstergesi olan ödülleriyle, araþtýrma destekleri ve burslarý aracýlýðýyla bilim insanlarýný teþvik ettiðini vurgulayan Þeker, þunlarý kaydetti:

"Bilim diplomasisi alanýnda ülkemizi uluslararasý bilim çevrelerinde Türkiye'nin ulusal bilimler akademisi olmanýn sorumluluðuyla temsil ediyoruz. Ülke olarak tezlerimizin hazýrlanan uluslararasý bildirilerde ve raporlarda yer almasýna çaba gösteriyoruz. Bilim akademisi olarak tüm çabamýz, küresel anlamda toplumlarý esir alan dijital ve sosyal medyanýn yalan, yanlýþ algýlarýndan, olumsuz, yýpratýcý etkisinden insanýmýzý koruyarak, ülkemizin geleceði için bilimsel deðerlere sahip, ailesine ve toplumuna saygýlý, güzel bir nesil yetiþtirmektir."