Boðazlarýmýz baþta olmak üzere kýyýlarýmýzýn ve özel koruma bölgelerinin gemi taþýmacýlýðý ve gemi kazalarýyla denize dökülen petrol, sintine, kimyasal ve radyoaktif maddeler ve balast suyu gibi tehlikeli atýklarýn tehdidi altýndadýr. Balýkçýlýk ve turizm gibi denizcilik faaliyetleri için önemli bir tehdit oluþturan bu tarz tehlikelerin yaratacaðý kayýplarý doðru belirleyebilmek için çok disiplinli deniz araþtýrmalarý altyapýsý gereklidir.
R/V TÜBÝTAK Marmara Araþtýrma Gemisi ülkemizin kendi sýnýfýnda en donanýmlý “araþtýrma gemisi” konumunda bulunan gemi 42 metre uzunluðunda, 11 Araþtýrmacý ve 12 Gemici olmak üzere 23 kiþilik mürettebatýyla körfez ve açýk denizlerde 3 bin metreye kadar deniz araþtýrmalarý yapabiliyor. 15 gün süreli kesintisiz seferlerin yapýlabildiði gemide inkubasyon odasý, ýslak ve kuru laboratuvar ve bilgisayar laboratuvarý sayesinde uygulamalý araþtýrmalar, eðitim ve bilimsel organizasyonlar tam donanýmlý olarak yapýlabiliyor. R/V TÜBÝTAK Marmara Araþtýrma Gemisi karinasýna monte edilmiþ bulunan çok hüzmeli derinlik ölçer (MBES) sistemi ile deniz dibinin haritasýný çýkardýðý gibi liman ve boðazlar için son derece önemli olan akýntý profili ölçüm yapabilme yeteneðine de sahip bulunuyor.
Araþtýrma gemisine yeni kazandýrýlan sýð su araþtýrma teknesi sýð sularda deniz tabanýný ve deniz taban altýný akustik olarak görüntüleyebiliyor. Bu imkan sayesinde yakýn kýyýlarýmýzda çokça olduðuna inanýlan ve büyük bir turizm potansiyeli içeren yeni batýk kentlerin bulunmasý mümkün olacak.