Tüm kaynaklar seferber edildi! Türkiye cazibe merkezi haline dönüþtürülecek
ABONE OL

Ticaret Bakanlýðýnýn desteði ve Türkiye Ýhracatçýlar Meclisinin (TÝM) ev sahipliðinde bu yýl 11. kez düzenlenen Türkiye Innovation Week 2024, "Out of the Box: Human, Culture, Model" temasýyla Haliç Kongre Merkezi'nde yapýldý.

Etkinlik kapsamýnda düzenlenen ÝnovaLÝG Þampiyonlarý Ödül Töreni; Cumhurbaþkaný Yardýmcýsý Cevdet Yýlmaz, Hazine ve Maliye Bakaný Mehmet Þimþek, Ticaret Bakaný Ömer Bolat, Sanayi ve Teknoloji Bakaný Mehmet Fatih Kacýr, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakaný Abdulkadir Uraloðlu, Tarým ve Orman Bakaný Ýbrahim Yumaklý ile Gençlik ve Spor Bakaný Osman Aþkýn Bak'ýn katýlýmýyla gerçekleþtirildi.

Bakan Bolat, burada yaptýðý konuþmada, Türkiye'nin giriþimci ruhunun ve yenilikçi kapasitesinin bir göstergesi olan bu tür organizasyonlar sayesinde AR-GE faaliyetleri, teknoloji giriþimleri ve inovatif çözümleriyle dünyaya örnek olduðunu belirterek Türkiye Yüzyýlý'na yakýþýr þekilde ülkenin teknolojik ve entelektüel kapasitesinin geliþmesine katkýda bulunduklarýný söyledi.

"ÞÝRKETLER VE ENDÜSTRÝLER YAÞANMAMIÞ BÝR DÖNÜÞÜMDEN GEÇMEKTE"

Dünyanýn tarihte görülmemiþ bir biçimde inovatif dönemin içinden geçmekte olduðunun altýný çizen Bolat, "Þirketler ve endüstriler yapay zeka, kuantum, biyoteknoloji, nanoteknoloji, blok zinciri, sanal ve artýrýlmýþ gerçeklik gibi teknolojiler ile daha önce yaþanmamýþ bir dönüþümden geçmektedir. Bu süreç, inovasyon odaklý ilerleyenler ve AR-GE'ye daha çok yatýrým yapanlarýn önde koþtuðu kazandýðý bir dönemdir. Bizler de bu bilinçle, ülkemizin inovasyon ekosistemini daha cazip bir hale getirmek için tüm kaynaklarýmýzý seferber ederek çalýþmalarýmýzý sürdürüyoruz" ifadelerini kullandý.

Bolat, "Türkiye Yüzyýlý" vizyonu çerçevesinde ülkeyi her alanda olduðu gibi inovasyonda da öncü konuma taþýmak için çabalamaya devam ettiklerini ifade ederek "Amacýmýz, ülkemizi hem bölgesel hem de küresel çapta pek çok startupa, unicorna hatta decacorna ev sahipliði yapan, ileri teknolojiler üreten inovatif firmalar açýsýndan bir cazibe merkezi haline dönüþtürmektir." diye konuþtu.

"MAL VE HÝZMET ÝHRACATIMIZI 7,5 KATI ARTIRMIÞ BULUNUYORUZ"

Türkiye'nin teknolojik dönüþümünü saðlayacak ve ihracat kapasitesini artýracak çalýþmalarý uygulamaya koyduklarýna dikkati çeken Bolat, "Son 22 yýlda mal ve hizmet ihracatýmýzý 7,5 katý artýrmýþ bulunuyoruz. Eylül ayý itibarýyla son 12 aylýk yýllýklandýrýlmýþ mal ihracatýmýz 261,6 milyar dolar ve hizmetler ihracatýmýzý 111,1 milyar dolar seviyesine çýkarmýþ bulunuyoruz." dedi.

"4,3 MÝLYAR DOLAR FAZLA VERDÝ"

Bolat, ocak-aðustos dönemi verilerine göre cari iþlemler açýðýnýn 9,7 milyar dolar seviyesine gerilediðini anýmsatarak þöyle devam etti:

"Aðustos ayýnda cari iþlemler hesabýmýz 4,3 milyar dolar fazla verdi. Son 3 aydýr üst üste cari iþlemler fazlasý vermeyi baþardýk. Son 12 ayda yýllýk bazda 11,3 milyar dolara gerileyen cari iþlemler açýðý, son 15 ayda tam 44,4 milyar dolar azalmýþ oldu. Böylece cari iþlemler açýðýnýn milli gelire oraný yüzde 1'in altýna indi."

"TEKNOLOJÝLÝ ÜRÜN ÝHRACATI 100 MÝLYAR DOLAR SEVÝYESÝNE YAKLAÞTI"

Ülkede cari iþlemler açýðý konusunu sorun olmaktan çýkardýklarýný belirten Bakan Bolat, ekonomi programý, dýþ ticaret politikalarý ve alýnan tedbirlerle artýk döviz konusunda bir sorununun kalmadýðýný ifade etti.

Bolat, döviz yeterliliðinin çok büyük miktarda artýþ göstererek dýþ ticaret ve cari iþlemler konusunda makro finansal istikrara ve makro ekonomik istikrara katký veren bir konuma geldiðini dile getirdi.

Ýhracatta yakalanan bu baþarýyý sürdürülebilir kýlmak için katma deðer yaratan ve inovasyon kültürünü benimsemiþ bir ülke olarak yola devam edilmesi gerektiðinin farkýnda olduklarýný bildiren Bolat, "Ýnovasyon ve teknolojik dönüþüm, üretim ve ihracat hedeflerimiz için kilit öneme sahip araçlardýr. Bu kapsamda, 2012 yýlýndan bu yana yüksek teknolojili ürün ihracatýný iki katýna çýkardýðýmýzý, orta ve yüksek teknolojili ürün ihracatýnda ise 100 milyar dolar seviyesine yaklaþtýðýmýzý gururla ifade etmek isterim." diye konuþtu.

Bolat, orta yüksek ve yüksek teknolojili ürünlerdeki ihracatýn toplam ihracattaki payýnýn geçen yýl yüzde 40 seviyesinde gerçekleþtiðini anýmsatarak "Bunu, 2028'e kadar yüzde 50'ye çýkaracaðýz." ifadesini kullandý.

HEDEF 7 MÝLYAR DOLAR

Biliþim sektöründe Türkiye'nin artýk þampiyonlar liginde olduðunu ve yetiþmiþ insan gücünün arttýðýný belirten Ticaret Bakaný Bolat, gençlerin biliþime, teknolojiye yönelmekte olduðunu söyledi.

Bolat, yazýlým ihracatýnýn geçen yýl 3,5 milyar dolar seviyesinde gerçekleþtiðini anýmsatarak "2028 yýlý hedefimiz ise 7 milyar dolardýr. Türkiye, bugün, kendi savaþ gemisini inþa eden, insansýz hava taþýtlarý ve hava taþýtlarýnýn aksam ve parçalarýndan, katmanlý üretim için gerekli olan makinelere kadar birçok yüksek katma deðerli ve teknolojili ürünü üretebilen bir ülke konumundadýr." deðerlendirmesinde bulundu.

Savunma sanayisinin son yýllarda artan bir ivmeyle büyümekte olduðunu ve 12 milyar dolarlýk yýllýk üretim yapma kapasitesine ulaþtýðýný belirten Bolat, "Savunma sanayisi 5,5 milyar dolarlýk ihracata ulaþtý. Bu yýl 6,5 milyar dolarý aþacaðýz. 2028 yýlý hedefimizde 11 milyar dolarlýk savunma sanayisi ihracatýna ulaþmaktýr."

"TÜRKÝYE ÝLK 50 ÜLKE ARASINDA"

Bakan Bolat, Uluslararasý Fikri Mülkiyet Kuruluþu (WIPO) tarafýndan oluþturulan "Küresel Ýnovasyon Endeksi (KÝE)" 2024 yýlý verilerine göre Türkiye'nin 133 ülke içerisinde 37'nci sýrayý alarak en inovatif ilk 50 ülke arasýnda konumlandýðýný bildirdi.

Türkiye'nin sahip olduðu baþarýlarý daha ileri taþýmanýn önemine iþaret eden Bolat, gelecek dönemde ekonominin mevcut kýrýlganlýklarýný en düþük seviyeye çekmenin, üretim faktörlerini daha etkin kullanmanýn, yatýrým ortamýný daha da iyileþtirmenin, ihracatta birim fiyat artýþýný saðlayacak gerekli teknolojik ve inovatif dönüþümü saðlamanýn en temel öncelikleri olacaðýný ifade etti.

Bolat, ülkenin giriþimci ruhunu ve yenilikçi kapasitesini yansýtacak þekilde inovasyon, AR-GE, tasarým ve markalaþma temelleri üzerinde tasarlanan Ýhracata Yönelik Devlet Yardýmlarý ile Ticaret Bakanlýðýnýn firmalarýn uluslararasý arenaya yönelmelerini desteklemekte olduðunu belirterek þunlarý kaydetti:

"Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan'ýn liderliðinde AK Parti Hükümetlerince 22 yýldan bu yana uygulanan doðru politikalar, siyasette ve ekonomide saðlanan istikrarlý yönetim, ayrýca iþ dünyamýzýn katkýlarý ve milletimizin her bir ferdinin alýn ve akýl teri sayesinde kendi baþarý hikayemizi yazmayý baþardýk."

Bakan Kacýr: Alýn terine güvenen bir Türkiye var

Geleceðin teknoloji yýldýzlarý TEKNOFEST Adana'da buluþtu

Türkiye'den büyük baþarý