Tunç Soyer eline yüzüne bulaþtýrdý! 7 yýl geçti hala bitmedi
ABONE OL

Ýzmir'in Karþýyaka ilçesi Maviþehir semtinde Türkiye'nin en nitelikli opera binasýnýn yapýmýný eline, yüzüne bulaþtýran Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer, Bornova Paterson Köþkünde de çuvalladý. Restorasyon için 2016 ve 2019'da yapýlan iki ihaleyi de CHP'den 25, 26 ve 27.dönem Ankara milletvekili Nihat Yeþil'in kardeþi Ahmet Yeþil aldý. 24 ayda bitmesi öngörülen restorasyon, aradan 84 ay geçmiþ olmasýna raðmen bir türlü tamamlanamadý. Bu güne kadar Kültür ve Turizm Bakanlýðýna projenin tamamlanacaðý tarihe iliþkin verdiði taahhütleri yerine getiremeyen Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'ne bakanlýk 24 ay daha ek süre tanýdý.

Yapýmý yýlan hikayesine dönen köþkteki restorasyon çalýþmalarýnýn 2024 yýlý Nisan ayýna kadar bitmesi öngörülüyor. Büyükþehir, restorasyon çalýþmasý bittikten sonra köþkü Bakanlýða devredecek. Sabah'ta yer alan habere göre; Çiðli Tramvayý, Maviþehir Opera Binasý, Narlýdere Metrosu gibi birçok önemli projeyi zamanýnda tamamlayamadýðý için eline yüzüne bulaþtýran Ýzmir Büyükþehir Belediyesi, 1859 yýlýnda Ýskoçyalý tüccar John Paterson'un Bornova'da inþa ettiði Paterson Köþkü, Restorasyon projesinde de çuvalladý. Günümüzden tam 164 yýl önce inþa edilen yapýyý kente kazandýrmak için harekete geçen Ýzmir Büyükþehir Belediyesi, 16 Þubat 2016'da Kültür ve Turizm Bakanlýðý ile imzaladýðý protokol doðrultusunda yine ayný yýlýn Haziran ayýnda restorasyon çalýþmalarýna baþladý. O günün parasýyla 4 milyon 67 bin 945 lira bedelle Ekim Yatýrým Ýnþ. Taah. Pazarlama San. ve Tic. Ltd. Þirketine ihale edilen projenin 24 ayda tamamlanmasý öngörüldü. Fakat 38 ay geçmesine raðmen restorasyon çalýþmasý bir türlü bitirilemedi. O süreçte yapýlan keþif artýþlarýna raðmen iþ bitmeyince Büyükþehir Belediyesi iþi tasfiye etti. Durum böyle olunca Büyükþehir Belediyesi ile bakanlýk arasýnda imzalanan iþbirliði protokolü de süre dolduðu için geçerliliðini yitirdi.

24 AY EK SÜRE TANINDI AMA...

Ýzmir Büyükþehir Belediyesi, geçtiðimiz aylarda bakanlýða baþvuruda bulunarak eksik iþlerin tamamlanmasý için 24 aylýk süre uzatýmý talep etti. Bu sefer iþin kapsamýna çevre düzenlemesi de dahil edildi. Büyükþehir'in talebi doðrultusunda Bakanlýk 24 ay daha ek süre verdi. Süre, protokolün imzalandýðý 12 Ekim 2018 tarihi itibariyle baþlamýþ oldu.

ÝKÝ FÝRMA DA VEKÝLÝN KARDEÞÝNE AÝT

CHP'li Ýzmir Büyükþehir Belediyesi, yarým kalan restorasyonun tamamlanmasý için 9 Aralýk 2019'da yeniden ihale gerçekleþtirdi. Ýlki açýk ihale yöntemi ile olan ihale bu sefer davet usulü yapýldý. 7 firmanýn teklif verdiði ihaleyi 13 milyon 695 bin lira bedelle Ankara merkezli Meto Yatýrým Ýnþaat þirketi kazandý.

ÝKÝ ÝHALE DE CHP'LÝ VEKÝLÝN KARDEÞÝNE

O süreçte , ihaleyi alan þirketin 25, 26 ve 27. Dönem CHP Ankara milletvekili Nihat Yeþil'in kardeþi Ahmet Yeþil'e ait olduðunu ortaya çýktý. Haziran 2016'da tarihi köþkün restorasyonu için çýkýlan ilk ihaleyi de Ahmet Yeþil'in ortaðý olduðu Ekim Yatýrým'ýn aldýðý belirlendi. Tunceli Hozat doðumlu Ahmet Yeþil'in ayný zamanda CHP Genel Baþkaný Kemal Kýlýçdaroðlu'nun da hemþerisi olmasý dikkat çekti.

YILAN HÝKAYESÝNE DÖNDÜ

Ýhaleyi alan yüklenici firma iþi yine süresinde tamamlayamadý. Bu arada Bakanlýkça tanýnan ek süre de doldu. Büyükþehir, ikinci kez süre uzatýmý talebinde bulundu. Yapýmý yýlan hikayesine dönen köþkün restorasyonu için Bakanlýk, Büyükþehir ile 25 Nisan 2022'de bir kez daha protokol imzaladý. Protokol uyarýnca Büyükþehir'e 24 ay daha süre verildi. Ýzmir Büyükþehir Belediyesi'nin iki yýlda bitmesi öngörülen restorasyon çalýþmasýný aradan 7 yýl geçmiþ olmasýna raðmen halen daha bitirememiþ olmasý skandal olarak nitelendirildi.

19. YÜZYIL YAÞAM KESÝTÝNÝ SERGÝLÝYOR

Döneminin özgün mimari örneklerinden Paterson Köþkü'nün ilk sahibi John Paterson Leith, Ýskoçyalý bir tacirdi. Ýzmir'in 19. yüzyýl yaþam kesitini sergileyen anýtsal niteliklere sahip Paterson Köþkü, yapýldýðý dönemde yüksek duvarlarla çevrili 133 dönüm büyüklüðünde bir bahçe içerisinde yer alýyordu. Arazide yarýþ atlarý, hayvan çiftlikleri, sera ve tarým alanlarýyla beraber müþtemilatlar bulunuyordu. Döneminin en göz alýcý örneklerinden biri olan köþkün Ýngiltere'den getirilmiþ þömine ve mobilyalarla süslenmiþ 38 odasý ve 60 kadar hizmetlisi olduðu da biliniyor. Günümüzde ise köþk 25 bin 400 metrekare alana sahip.

1960 yýlýna kadar konut olarak kullanýlan yapý daha sonra ofis, lojman ve halý fabrikasý olarak kullanýldý. 1986 yýlýndaki yangýnda ana giriþ bölümleri büyük ölçüde harap oldu.