Tunç Soyer'in 3 Mayýs'ý ''Dünya Ýzmirliler Günü'' ilan etmesine AK Parti ve MHP'den sert tepki
ABONE OL

AK Parti Ýzmir Milletvekili Atilla Kaya, sosyal medya hesabýndan yaptýðý açýklamada, Tunç Soyer'in göreve geldiði günden bu yana herkesin belediye baþkaný olmaktan uzak þekilde bölücülüðü, ayrýmcýlýðý ve kamplaþtýrmayý esas aldýðýný belirtti.

Soyer'in Ýzmir'in doðum günü olan 9 Eylül'e alternatif üretmeye kalktýðýný bildiren Kaya, "Güzel Ýzmir'imizde farklý görüþ ve düþüncelerden herkesin Ýzmirlilik ruhu ve kývancýyla kutladýðý 9 Eylül tarihi, bir milletin yeniden doðuþunu ilan ettiði tarihtir. Ýzmir'in tek günü vardýr, o da 9 Eylül'dür. Ýzmirlilerin ortak duygu birlikteliðini hiç kimse bölemez. 9 Eylül, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, kahraman silah arkadaþlarýný, Hasan Tahsin'i, Yüzbaþý Þerafettin'i, bu topraklarý Kuvayýmilliye ruhuyla bize vatan yapan tüm aziz þehitlerimizi ve gazilerimizi minnet, þükran, saygý ve rahmetle andýðýmýz gündür. Ýzmir'in günü 9 Eylül'dür." ifadelerini kullandý.

AK Parti Ýzmir Ýl Baþkaný Sürekli de yaptýðý açýklamada, Ýzmir'in dinamiklerinden görüþ alýnmadan, sivil toplum kuruluþlarý ve Ýzmir halkýna sorulmadan alýnan bu karanýn tek dayanaðýnýn kentin plaka kodu olduðuna dikkati çekti.

Soyer'in "içi boþ ve yersiz bir meþgalede bulunduðunu" ifade eden Sürekli, þunlarý kaydetti:

"En önemlisi de haksýz yere bize yönelttikleri 'tek adam' eleþtirileri ile çeliþkiye düþmüþtür. Demokrasiyi, dayanýþma kültürünü sindirmiþ, tarih yazmýþ bir þehre bunu dayatmak hak deðildir. Ýzmir’in bir günü vardýr. O da Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Belkahve'den bu þehre gururla baktýðý zafer günüdür. Ýzmir’in düþman iþgalinden kurtulduðu 9 Eylül tarihidir. Gündem ve ihtiyaç deðilken neden böyle bir arayýþa girdiklerini anlamak zor."

MHP Ýzmir Ýl Baþkaný Þahin de yaptýðý açýklamada, "Tunç Soyer, bir þehri anlamlý hale getiren plakasý deðil, þanlý tarihidir. 9 Eylül Ýzmir'in ve Ýzmirlinin en müstesna günüdür. Ýzmir'in deðerleri ile oynama, oynatmayýz. 3 Mayýs, Atatürk'ün Türk milliyetçiliði umdeleri üzerine kurduðu Türkiye Cumhuriyeti'nin faþist tek parti cuntasý tarafýndan sanýk sandalyesine oturtulma günüdür." ifadelerini kullandý.

Ýzmir Büyükþehir Belediye Baþkaný Tunç Soyer, kentin plaka kodu olan 35’den yola çýkarak 3 Mayýs'ýn gelecek yýldan itibaren "Dünya Ýzmirliler Günü" olarak kutlanacaðýný açýklamýþtý.