Turistik Tatvan Treni düzenlenen törenle birlikte seferlerine baþladý
ABONE OL

Ulaþtýrma ve Altyapý Bakan Yardýmcýsý Osman Boyraz, Ankara Tren Garý'ndaki uðurlama törenindeki konuþmasýnda demir yollarýnýn Türkiye'nin ekonomik ve sosyal hayatýnýn ötesinde tarihi ve stratejik bir öneme sahip olduðunu söyledi.

Türkiye'nin doðu ve batý arasýnda sahip olduðu konumla uluslararasý yük ve yolcu taþýmacýlýðýndaki önemine iþaret eden Boyraz, ülkenin uluslararasý ticaretten aldýðý payý artýrmak ve ticari avantajlar elde etmek için demir yolunun kalkýnmasýna önem verildiðini dile getirdi.

Boyraz, bu kapsamda son 22 yýlda 57 milyar dolarlýk yatýrým yapýldýðýný, 2002 yýlýnda 10 bin 948 kilometre olan demir yolu aðýnýn bugün 13 bin 919 kilometreye ulaþtýðýný söyledi.

2 bin 251 kilometre hýzlý tren aðý inþa edildiðini bildiren Boyraz, "Trenler geçtiði bölgelerde ulaþýmý kolaylaþtýrmakla kalmaz. Türkiye'nin tarihi ve doðal güzelliklerini birbirine baðlayarak yolcularý kültürlararasý yolculuða çýkararak bölgede turizmin ve ekonominin kalkýnmasýna katký saðlar. Ýlk seferine uðurlayacaðýmýz Turistik Tatvan Treni de geçtiði güzergahlara bu minvalde katkýlar saðlayacaktýr." dedi.

- " TÜRKÝYE TURÝZMDE DÜNYANIN EN ETKÝLÝ 5 ÜLKESÝNDEN BÝRÝ"

Kültür ve Turizm Bakan Yardýmcýsý Nadir Alpaslan da Türkiye'nin turizmde dünyanýn en etkili 5 ülkesinden biri konumuna geldiðini belirterek, turizm gelirlerinin 55 milyar dolar seviyelerine ulaþtýðýný anlattý.

Alpaslan, 2028 yýlý için Türkiye'nin turizm gelirleri hedefinin 100 milyar dolar olduðuna iþaret ederek, bu hedefe ulaþmak için ulaþtýrmanýn önemine dikkati çekti.

Alpaslan, Türkiye'nin Diyarbakýr ve Kars ekspresleri gibi dünya çapýnda turistik rotalara sahip olduðunu ifade ederek, "Bu noktadan hareketle, Bakanlýk olarak, Ulaþtýrma ve Altyapý Bakanlýðý ile birlikte Diyarbakýr, Tatvan, Çankýrý, Karaelmas, Safranbolu ve Zonguldak gibi ürünleri çeþitlendirerek hem iç turizmde hem dýþ turizmde zenginlik olmasý açýsýndan dev adýmlar atýyoruz." diye konuþtu.

- TURÝSTÝK TREN BÖLGENÝN TANITIMA KATKI SAÐLAYACAK

TCDD Taþýmacýlýk AÞ Genel Müdürü Ufuk Yalçýn da trenlerin "turizm elçisi" olarak misyon üstlendiðini kaydetti.

Turistik Doðu Ekspresi'nin dünyanýn en güzel rotalarýndan biri olduðunu belirten Yalçýn, rotanýn ülkenin tanýtýmýna katký saðladýðýný, diðer turistik trenlerle Turistik Tatvan Treni'nin de benzer bir misyon üstleneceðini söyledi.

AK Parti Bitlis Milletvekili Turan Bedirhanoðlu da projeye katký sunan tüm bakanlýklara ve kuruluþlara teþekkür etti.

Bitlis Valisi Erol Karaömeroðlu, türkülere konu olmuþ 5 minaresi, kendi zamanýnýn üniversitesi konumundaki Ýhlasiye Medresesi'nin gastroniminin, tarihin ve kültürün seçkin örneklerinin Bitlis'te ziyaretçileri beklediðini ifade etti.

Belediye Baþkaný Nesrullah Tanðlay ise turistik trenin Bitlis'teki birçok turistik alana eriþim saðlayacaðýný belirterek, seferin baþlamasýnda emeði geçenlere teþekkürlerini sundu.

Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar da ilk seferde yolculuk yapacak öðrencilerin baþkentin havasýný Bitlis'e götürerek oradan yeni birikimlerle dönmelerini umduklarýný dile getirdi.

AK Parti Genel Baþkan Yardýmcýsý Vedat Demiröz de turistik trenin bölgenin güzelliklerine ýþýk tutacaðýný söyledi.

Konuþmalarýn ardýndan tren ilk seferine baþladý.