Türk devletlerinden kritik adým! Merkez üssü Türkiye olacak
ABONE OL

Tören, Kýrgýzistan'ýn baþkenti Biþkek'teki Ulusal Tarih Müzesi'nin Konferans Salonu'nda yapýldý.

Törene katýlan Azerbaycan Kýzýlay Baþkaný Novruzali Aslanov, Kýrgýzistan Kýzýlay Baþkaný Çingiz Cakýpov, Kazakistan Kýzýlay Baþkaný Erkebek Argýnbayev, Türk Kýzýlay Genel Baþkaný Fatma Meriç Yýlmaz, Özbekistan Kýzýlay Ýcra Müdürü Elvira Amiraliyeva mutabakat zaptýna imzasýný attý.

ETKÝNLÝÐE ÇOK SAYIDA ÝSÝM KATILDI

Etkinliðe, Türkiye'nin Biþkek Büyükelçisi Ahmet Sadýk Doðan, Azerbaycan'ýn Biþkek Büyükelçisi Latif Gandilov'un yaný sýra Uluslararasý Kýzýlhaç ve Kýzýlay Dernekleri Federasyonu (IFRC) Orta Asya Delegasyonu Baþkaný Seval Güzelkýlýnç, Türk Kýzýlay Genel Baþkan Birinci Yardýmcýsý Yusuf Ramazan Saygýlý, Türk Devletleri Teþkilatý Sekretaryasý'ndan Proje Müdürü Ersin Aydoðan, Türk Kýzýlay Uluslararasý Ýþler ve Göç Hizmetleri Genel Müdürü Alper Küçük, Türk Ýþbirliði Koordinasyon Ajansý Baþkanlýðý (TÝKA) Biþkek Program Koordinatörü Mehmet Bodur, Kýrgýzistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) Rektör Yardýmcýsý Prof. Dr. Recai Doðan, Türk Kýzýlay Orta Asya Delegasyon Baþkaný Sevde Nur Söylemez, gönüllüler ile davetliler katýldý.

Tören öncesinde TDT üye devletlerinin Kýzýlay Baþkanlarý birer konuþma yaptý.

SEKRETARYASI TÜRKÝYE'DE AÇILACAK

Türk Kýzýlay Genel Baþkaný Yýlmaz, "tarihi bir güne" tanýklýk ettiklerini söyledi.

Yýlmaz, Kýzýlay dernekleri arasýnda yürütülen iþbirliði ve projeleri "bir adým daha öteye taþýyarak" resmileþtirdiklerini belirterek, "Kýrgýzistan'ýn ev sahipliðinde kasýmda yapýlacak TDT 11. Zirvesi'nde ortak aðýn onaylanmasýnýn ardýndan sekretaryasýný Türkiye'de açacaðýz." dedi.

Katýlýmcýlara "çok deðerli ailem" olarak hitap eden Yýlmaz, "Bizler kan kardeþiyiz. Burada kendi köklerimizin olduðu yerde ailemizle bir arada olmaktan son derece mutluyuz. Bizim milletlerimiz kardeþtir. Dolayýsýyla acýmýz ayný, sevincimiz ayný. Birbirimizden hiç farkýmýz yok." dedi.

"KIZILAYIMIZ YARDIMLAÞMA ALANINDA ÇOK ÝÞ YAPTI"

Azerbaycan Kýzýlay Baþkaný Aslanov da "Kýzýlaylarýmýz yardýmlaþma alanýnda çok iþ yaptý. Her birimiz zorlu yolu geçti. Bu yolu hatýrlýyoruz ve asla unutmayacaðýz. Bugünkü görüþmelerimiz bize baþarý getireceði inancýndayým. Bu büyük olay, geliþmemizde izi kalacaktýr. Bu bizim hareketimiz. Prensiplerimize baðlý kalmalýyýz." ifadelerini kullandý.

Kazakistan Kýzýlay Baþkaný Argýnbayev, geçen yýl Kazakistan'da sel baskýnlarý yaþandýðýný ve halkan 5 milyon dolardan fazla yardým topladýklarýný anlattý.

Argýnbayev, "Kýzýlay dernekleri, devletlerine afet durumunda destek olan sivil toplum örgütleridir. Sadece bir parmaðýmýz olsaydý zayýf olurduk, bizler 5 tane parmak gibiyiz. Bir yumruk gibiyiz. Bu demek ki, gücümüz ve imkanlarýmýz daha da artýyor. Bugün bir heyecanlý aný yaþýyoruz. Bu sadece bugünkü nesillerimizi deðil, gelecek kuþaklarýmýzý etkileyecektir. Bundan sonra birleþtirdiðimiz gücümüzü kullanarak ülkelerimizdeki herhangi bir afet durumuna müdahale etmiþ olacaðýz. Bu çok heyecanlý ve önemlidir." diye konuþtu.

"YENÝ BÝR SAYFA AÇMIÞ OLACAÐIZ"

Özbekistan Kýzýlay Ýcra Müdürü Amiraliyeva, afetlerin riskini en aza indirmek için kurduklarý aðýn faydasý olacaðýný ifade ederek, "Ýmzalayacaðýmýz mutabakat zaptý ile ortak ulusal derneklerimizin tarihinde yeni bir sayfa açmýþ olacaðýz. Bu að kardeþliklerimizi artýracak. Mevkidaþlarýmý tebrik ediyorum." dedi.

Kýrgýzistan Kýzýlay Baþkaný Cakýpov, "Halklarýmýzý ortak dil, kültür ve tarih birleþtiriyor. Ýmzalayacaðýmýz belge aðýmýzý daha güçlendirecektir. 5 Türk devletimizi birleþtiren bu að çok önemlidir. Bugün bu aðýn doðduðu gündür. Bugünden sonra tarih yazmaya baþlayacaðýz. Bizleri bugün desteklemeye gelenlere teþekkür ediyorum. Desteðiniz bizim için çok önemlidir. Bugünden sonra daha güçlü olacaðýmýza inanýyorum." ifadelerini kullandý.

"ORTAK HEDEFLERÝMÝZÝ YERÝNE GETÝRÝYORUZ"

IFRC Orta Asya Delegasyonu Baþkaný Güzelkýlýnç, aðýn kurulmasýna iliþkin "Biz insani yardým alanýnda iþbirliðini güçlendirmek amacýyla ortak hedeflerimizi yerine getiriyoruz." deðerlendirmesini yaptý.

Büyükelçi Gandilov, "yüzyýlýn felaketi" olarak tarihe geçen Kahramanmaraþ merkezli depremlerin ardýndan Türk dünyasýnýn ulaþtýrdýðý yardýmlarýn can kurtardýðýný kaydetti.