ASÜ Yönetim Biliþim Sistemleri Bölümü Öðretim Üyesi Dr. Tarýk Yýlmaz ile Elektrik-Elektronik Mühendisliði Öðretim Üyesi Doç. Dr. Emre Arslan'ýn Kovid-19 salgýnýyla birlikte baþladýklarý proje kapsamýnda ürettikleri elektronik maske, virüs ve mikroplarý ultraviyole ýþýnlarý sayesinde hapsederek ortadan kaldýrýyor.
Dr. Tarýk Yýlmaz, AA muhabirine yaptýðý açýklamada, Kovid-19 salgýný dolayýsýyla evde kaldýklarý süreyi akademik konulara ve araþtýrma faaliyetlerine aðýrlýk vererek deðerlendirdiklerini söyledi.
Salgýn sürecinde maske bulunamamasýnýn tüm dünyada büyük bir sorun haline geldiðini anlatan Yýlmaz, þunlarý kaydetti:
"Avrupa'da bazý ülkeler, maskelerin baþka ülkelere satýþýný yasakladý. Hatta bu konu ciddi bir savaþ haline dönüþebilecekti. Bu sorunlarý görünce bir maske üretelim istedik. Ýlk etapta taþýnabilir ve kendini temizleyebilme kapasitesine sahip basit bir maske tasarýmýyla baþladýk. Onu yaptýktan sonra bu virüsleri 'nasýl öldürebiliriz' diye düþünmeye baþladýk. Bu aþamada var olan teknolojileri kullandýk. 1900'lü yýllarýn baþýndan itibaren ultraviyole ýþýnlarýnýn virüsü öldürdüðünü biliyoruz. Bu durum bizim için ýþýk oldu. Maskenin içerisinde ultraviyolenin virüsü öldürebilmesi için zamana ihtiyacýmýz vardý. Elektriksel bir alan yaratarak, virüslerin öldürülmesi için gerekli süreyi yakalamasýný saðladýk. Böylelikle ultraviyole ile virüsleri öldüren bir maske ürettik."
Tarýk Yýlmaz, belirli bir yükü bulunan virüslerin ve bakterilerin, elektriksel alanlarda yakalandýðýný keþfettiklerini vurguladý.
Bunun üzerine bir maske tasarlamaya baþladýklarýný aktaran Yýlmaz, "Bu elektriksel alanda gümüþ kullandýk. Çünkü gümüþün mikroplarý öldürme özelliði var. Bu durumlarý birleþtirerek yeni bir filtre geliþtirdik. Dolayýsýyla hem hastalarýn kullanmasý hem de solunum yoluyla insan vücuduna girebilecek virüsleri öldürebilmek için elektrikli ve filtreli maske ürettik." diye konuþtu.
- "PROJEMÝZ ÝÇÝN PATENT BAÞVURUSUNDA BULUNDUK"
Doç. Dr. Emre Arslan ise yaklaþýk 2 aydýr bu projenin üzerinde çalýþtýklarýný belirterek, öncelikle dünyada bu konuda neler yapýldýðýyla ilgili araþtýrmalar yaptýklarýný ifade etti.
Bütün çalýþmalarý taradýktan sonra deðiþik projelerin iyi taraflarýný elektronik maske projesinde bir araya getirdiklerini aktaran Arslan, "Ýçerisinde ultraviyole ile temizlik yapan, elektrik alaný ile virüsleri yakalayan veya kapan bir kýsým oluþturduk. Bu alanda virüsleri yakalayarak yok edilmelerini saðladýk. Maskemiz enerjiyi powerbank üzerinden alýyor. 12 saat rahatlýkla kullanabiliyoruz. Projemiz için patent baþvurusunda bulunduk. Kýsa süre içerisinde bu baþvurunun olumlu bir þekilde sonuçlanmasýný bekliyoruz." ifadesini kullandý.