Yýlmaz, Mersin'de AA muhabirine, Türk Kýzýlayýn dünyada en çok ülkeye ulaþan sivil toplum kuruluþu olduðunu söyledi.
Çeþitli coðrafyalarda doðal afetlerin yaný sýra acý dolu olaylarla da karþýlaþtýklarýný ifade eden Yýlmaz, Ýsrail saldýrýlarý altýndaki Gazze'de insanlýk dramý yaþandýðýný anýmsattý.
Yýlmaz, Uluslararasý Kýzýlhaç ve Kýzýlay Hareketi tarafýndan ekim ayýnda Cenevre'de düzenlenen konferansta, tüm uluslararasý cemiyetlerin Gazze'de yaþananlar için "insani hukuk kurallarýnýn bu kadar hiçe sayýldýðý bir dönem yaþanmadýðý" noktasýnda ortak görüþ bildirdiðini dile getirdi.
Gazze'de yaþananlarý baþýndan bu yana yakýndan takip ettiklerini vurgulayan Yýlmaz, "Bütün sivil toplum kuruluþlarýmýzýn katký verdiði 11 Ýyilik Gemisi'nin içeriye girebilmesini saðladýk. Gazze'ye 65 bin tondan fazla yardým yapan ülke olarak yüzde 31'le dünyada en fazla yardýmý ulaþtýran ülke haline geldik ama bu bizim içimizi rahatlatmýyor." dedi.
Yýlmaz, Ýsrail'in 7 Mayýs'ta Gazze tarafýný ele geçirdiði Refah Sýnýr Kapýsý'ndan giriþlerin kapalý olduðunu hatýrlatarak, þöyle konuþtu:
"Mayýs ayýndan itibaren bu giriþin sonlanmasýndan sonra aslýnda 400'e yakýn týr Refah Sýnýr Kapýsý'nýn dýþýnda yaklaþýk 5 ay bekledi. Alternatif rotalar bulmaya çalýþtýk. Baþtan beri Ürdün tarafý bizim için bir rotaydý. Ürdün Kýzýlayý üzerinden Ýsrail'in Kerem Ebu Salim Sýnýr Kapýsý'ndan içeri giren bir miktar kapý var. Kuzey tarafýndan (Erez Sýnýr Kapýsý) çalýþan bir kapý var. Oradan kýsýtlý da olsa hala Ürdün'den satýn alma yaparak bir miktar malzeme girdirmeye çalýþýyoruz."
Gazze'deki koþullarýn zorlaþmasýyla sýcak yemek sayýsýnda artýþa gittiklerini vurgulayan Yýlmaz, þunlarý kaydetti:
"Türk Kýzýlayýn Gazze'de yaptýðý en büyük hizmet baþýndan beri var olan aþevimiz. 2 bin civarýnda sýcak yemek daðýtýyorduk. Dýþarýdan baský olduktan sonra sýcak yemeði artýrmaya karar vererek bu sayýyý 15 bine çýkardýk. 15 bin sýcak yemeði her gün veriyoruz. Gazze'de þu an 3 milyon öðünü geçmiþ durumdayýz. Bunu da sürekli olarak yapmak için bütün gücümüzü kullanýyoruz. Çok zor bir operasyon. Elektriðin, gazýn, ocaðýn olmadýðý bir yerden bahsediyoruz. 15 bin kiþilik yemeðin piþmesi için odun ateþinin yakýlmasý gerekiyor. Çalý çýrpý toplanýyor. Saatlerce kazanlarýn altýnda odun ateþleri yakýlýyor. Yine de bütün bu zorluklara raðmen 'En azýndan o 15 bin yemeði götürebilelim, elimizde bu imkan var' diyerek bunu yapmaya devam ediyoruz."
Yýlmaz, Gazze'ye yönelik insani yardým çalýþmalarýný aralýksýz sürdüreceklerini sözlerine ekledi.