Türk toplumunun Belçika'ya göçünün 60'ýncý yýlý
ABONE OL

ANVERS (AA) - Belçika'nýn Anvers kentinde Uluslararasý Demokratlar Birliði (UID) Belçika'nýn inisiyatifinde Türklerin Belçika'ya göçünün 60'ýncý yýlý dolayýsýyla etkinlik düzenlendi.

UID Belçika'nýn giriþimiyle, Yurtdýþý Türkler ve Akraba Topluluklar Baþkanlýðý (YTB), African Child Vzw, Red Star Line ve Stad Antwerpen iþbirliðinde düzenlenen etkinlik, Anvers "Red Star Line" Göç Müzesi'nde yapýldý.

UID Belçika Kültür Sanat Baþkaný Fatma Yardýmsever'in sunuculuðundaki etkinlik, davetlilerin müzeyi gezisiyle baþladý.

Etkinlikte, Kahramanmaraþ merkezli depremlerde hayatýný kaybedenler için bir dakikalýk saygý duruþunda bulunuldu ve Kur'an-ý Kerim okundu.

Türkiye'nin Anvers Baþkonsolosu Batu Kesmen, 2024'te Belçika'daki varlýðýnýn 60'ýncý yýlýný kutlayacak olan Türk toplumunun hem ülkeye uyum saðlamak hem de birlik ve beraberliðini korumak açýsýndan önemli baþarýlar elde ettiðini söyledi.

Kesmen, deprem felaketi sonrasýnda bunun bir kez daha görüldüðünü, Belçika'daki Türk toplumunun büyük bir dayanýþma gösterdiðini ifade ederek "Bunlar ayný zamanda Belçika adýna Türkiye'ye yapýlmýþ yardýmlardýr. Belçika Türk toplumu Belçika'nýn ayrýlmaz, onurlu, gururlu, temel yapý taþlarýndan biridir. Öyle kalacaktýr." dedi.

Kesmen, konuþmasýnýn ardýndan, deprem nedeniyle kendi inisiyatifleriyle konser düzenleyerek 22 bin avroluk yardým toplayan Belçikalý sanatçýlara hediye verdi.

UID Genel Baþkaný Köksal Kuþ da Belçika'daki Türk toplumuyla ilgili "300 bin insanýmýzýn 10 bini iþveren durumunda. 25 bin insana iþ verebiliyoruz. 2,5-3 milyar avro civarýnda bir ciromuz söz konusu. Ýþ gören konumundan iþ veren durumuna gelmiþ durumdayýz. Avrupa'da yaþayan Türkiye kökenli insanlar olarak bu toplumda yer edinme adýna katma deðer üretmekteyiz." deðerlendirmesinde bulundu.

"Biz artýk buralýyýz. Bizim çocuklarýmýz burada doðuyor, büyüyor. Ýstikballerini burada görüyor." diyen Kuþ, "Yabancý düþmanlýðýyla, Ýslamofobi'yle mücadele etmek durumundayýz. Ýçinde yaþadýðýmýz ülkelerin bunu bir an önce halletmesi gerektiðini düþünüyorum. Bize olduðu kadar, onlara da zarar veriyor." ifadelerini kullandý.

UID Belçika Baþkaný Enis Çimen de göç ettiðinde kiþinin sadece kendisinin deðil, duygularý, yaþantýlarý, kültürü, dili ve dini gibi birçok parçasýnýn beraberinde gittiðini dile getirerek Türk insanýnýn, gurbeti vataný haline getirmeyi baþardýðýný ancak anavatanýný da her zaman kalbinde taþýdýðýný söyledi.

Programa Brüksel Baþkonsolosu Umut Deniz, AK Parti Brüksel Temsilcisi Ruhi Açýkgöz, Belçika'daki Türk toplumunun temsilcileri, çok sayýda Türk ve Belçikalý davetli katýldý.

GÖÇ HÝKAYELERÝ

Etkinliðin sonunda Belçika'da yaþayan yerel gazeteci Hüseyin Dönmez, ailesinin göç hikayesini anlattý, nostaljik fotoðraflar paylaþtý.

Baþkonsolos Kesmen'in, babasý maden iþçisi olarak ülkeye gelen Dönmez'in þimdilerde doktor olan oðlu Buðra Konuralp Dönmez'in, Belçika'nýn Hatay'ýn Kýrýkhan ilçesinde kurduðu sahra hastanesinde görev yaptýðýný anýmsatýp göçmen bir dedenin torununun elde ettiði baþarýya dikkati çekmesi üzerine duygu dolu anlar yaþandý.

Etkinlik, kendisi de maden iþçisi olarak Belçika'ya göç eden saz sanatçýsý Ýsmail Erdoðdu'nun göçle ilgili yazdýðý eserleri paylaþtýðý canlý dinletisiyle son buldu.