Türk varsa endiþe yok! 3 kýtada 136 ülkeden 115 bin tahliye
ABONE OL

Ýsrail'in vurduðu Lübnan'dan tek seferde 966 kiþiyi çýkaran Türkiye, son 4 yýlda 3 kýtadan 115 binden fazla vatandaþý tahliye etti. Kriz bölgelerinde hiçbir Türk geride kalmadý.

Türkiye, Ýsrail'in Lübnan'a düzenlediði saldýrýlar nedeniyle yurda dönmek isteyen vatandaþlarýna yönelik tahliye operasyonu ile dünyaya parmak ýsýrttý. Beyrut'tan yola çýkan TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar gemileri, aralarýnda çocuklarýn da bulunduðu 966 kiþiyi yurda ulaþtýrdý.

Akþam Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye savaþ ve afet gibi durumlarda dünyanýn neresinde olursa olsun vatandaþlarýna en hýzlý þekilde elini uzatýp sað salim anavatanýna dönmesini saðladý. Türkiye Rusya Ukrayna savaþýnda, Kovid-19'da, Sudan'da, Taliban'ýn Afganistan'ý kontrol altýna aldýðýnda, Ýsrail'in Gazze'ye baþlattýðý soykýrým saldýrýsýnda vatandaþýný hep ilk tahliye eden ülke oldu. Son 4 yýlda 3 kýtada tahliye operasyonlarý yapýldý.

VUHAN'DAN VATANDAÞLARINI ÇIKARAN ÝLK ÜLKE

Türkiye, Kovid-19'la mücadelede 'en büyük tahliye operasyonunu yapan ülke' oldu. 23 Ocak 2020'de koronavirüs salgýnýnýn baþladýðý düþünülen Çin'in Vuhan kentinden vatandaþýný tahliye eden ilk ülkeler arasýnda Türkiye yer aldý. Türkiye, dünyayý sarsan pandemi sürecinde 131 ülkeden yaklaþýk 95 bin Türk'ün tahliyesini gerçekleþtirdi.

TALÝBAN'IN MERKEZÝNE 'UÇAN KALE'

200'ü aþkýn Türk, 'Uçan Kale' olarak adlandýrýlan A400 M tipi nakliye uçaðýyla getirildi.

Afganistan'ýn baþkenti Kabil'de Taliban'ýn kontrolü saðlamasýnýn ardýndan hem tahliye hem de mahsur kalanlarý kurtarma operasyonu düzenlendi. Yurda dönmek için baþvuruda bulunan bin 61 Türk vatandaþý, Türk Hava Kuvvetleri'ne ait nakliye uçaðý ve THY'nin uçaklarýyla yurda getirildi. Türkiye, farklý ülkelerden 343 vatandaþý da yine talepler üzerine Afganistan'dan tahliye etti.

SAVAÞIN GÖBEÐÝNDEN TRENLE ÇIKARILDILAR

Rusya-Ukrayna'ya savaþýnda da Türkiye yine vatandaþlarýný cephe hattýndan tahliye eden ilk ülkeler arasýnda yer aldý. Þubat 2022'de Türkiye ateþ hattýnda özel bir koridor oluþturarak Romanya ve Bulgaristan hattýndan yaklaþýk 15 bin vatandaþýný savaþ bölgesinden ülkeye getirdi.

SUDAN'DAN 1387 CAN KURTARILDI

Sudan'da Mayýs 2023'te ordu ile Hýzlý Destek Kuvvetleri (HDK) arasýnda yaþanan çatýþmalar nedeniyle meydana gelen olaylarda mahsur kalan bin 961 Türk vatandaþý, Diþiþleri Bakanlýðý'nýn anýnda harekete geçmesiyle tahliye edildi. Türkiye Türk vatandaþlarý ile birlikte talepler üzerine 426 farklý ülke vatandaþýný da tahliye etti.

GAZZE'YE HAYAT KORÝDORU

Ýsrail'in 7 Ekim 2023'ten sonra Gazze'ye yönelik soykýrým saldýrýlarýnýn baþladýðý günlerde Filistin'de bulunan Türk vatandaþlarý tahliye edildi. Yine Türkiye nefes kesen operasyonla yaklaþýk 2 bin 456 Türk vatandaþýný Refah Sýnýr Kapýsý'ndan tahliye etti.