Koronavirüs salgýný baþlamadan çok önce saðlýk altyapýsýný geliþtiren, þehir hastaneleriyle kapasitesini artýran, hastalýk daha gelmeden milyonlarca kutu ilacý depolayan, bu nedenle salgýný daha az hasarla atlatan Türkiye, Avrupalýlar'ýn ilgisini çekti. Sabah'ýn haberine göre, Batýlýlar Türk vatandaþý olmak için sýraya girdi. Ýstanbul'da yaþayan Fransýz Lamia Brigui de pandemi süreciyle birlikte vatandaþlýk baþvurusunu hýzlandýranlardan… Paris'te yaþayan arkadaþlarýnýn ülkelerinin saðlýkta bu kadar zayýf olmasýna, insanlarýn hastane koridorlarýnda can vermelerine inanamadýðýný anlatýyor. Brigui, "Fransa'da devlet testten geçemedi ama Türkiye baþarýlý oldu" diyor.
Fransa'da maskenin lüks olduðunu, zincir market iþleten arkadaþýnýn elemanlarýna bile verecek maske bulamadýðýnýn yakýndýðýný anlatan Brigui, þöyle konuþuyor: "Pandemi sürecinde Fransa'da maske bulmak lüks haline geldi. Eczaneden satýn alamýyorsun çünkü yok. Olanlar da saðlýk personeline yetmiyor. Herkes saðlýðýndan endiþe etti."
FRANSIZLAR HAYRAN KALDI
Fransa'da Türkiye'nin güvenli bölge olduðuna dair geniþ bir anlayýþýn olduðunu söyleyen Brigui, Fransýz dostlarýnýn Türkiye'nin virüsle mücadelesi, topraklarý dýþýnda hiçbir Türk'ü býrakmamasýný hayranlýkla anlattýklarýný söyleyerek, "Türkiye'nin en güvenli bölge olduðunu düþünen Fransýz sayýsý arttý" diyor.
TÜRKÝYE AVRUPA'DAN ÝYÝ DURUMDA
Türk vatandaþlýðýna kabul edilen, Paris'in güneyindeki Thiais'in eski Belediye Baþkan Yardýmcýsý Cezayir asýllý Fransýz Mourad Ghazli de, "Türkiye 65 yaþ üstü vatandaþlarýn evde kalmasýný istedi ve onlara erzaklarýný dahi getiriyorlar. Fransa'da yaþlýlar bakým evlerine konuldu. Binlercesi vefat etti. Türkiye'de yardýmseverlik ve hükümetin de çabasý var. Fransa dünyanýn 6'ncý büyük ülkesi olmasýna raðmen hiçbir tedbir alýnmadý. Fransa'da ilaç bulunamýyor. Türkiye Avrupa'dan iyi. Kovid-19 hastalýðýný tespit etmek için çok yoðun testler uyguluyor. Bütün hastalarý barýndýracak kapasitede hastaneye sahip" dedi.